Velikonoce se kvapem blíží a jistě se už ohlížíte nejen po velikonočních receptech, ale i po výslužce pro koledníky a s dětmi plánujete barvení vajíček. Nachystejte si letos doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Je na čase sesbírat pár nových nápadů pro to nejdůležitější – barvení vajec! Vsaďte na oblíbený způsob přírodního barvení vajíček tak, jak to dělaly naše babičky a prababičky.
Barvení vajíček je nedílnou součástí velikonočních příprav, navíc můžete zapojit i děti a z každoroční tradice bude zároveň i rodinná zábava.
Pokud máte obavy, že bez syntetických barviv nikdy nedosáhnete sytosti barev, jsou do značné míry oprávněné. Ale zase získáte barvy přírody svépomocí a ekologicky. Prostě to zkuste a uvidíte sami!
-> Jak dlouho vařit vejce, aby byla naměkko, na hniličku nebo natvrdo?
K přírodnímu barvení vajíček se lépe hodí vejce bílá, na kterých jemné přírodní odstíny dobře vyniknou.
Aby barvy na vajíčka dobře chytly, je potřeba řádné odmaštění skořápek.
-> Jak nejlépe zpracovat červenou řepu? Z levné zeleniny připravíte salát i moučník
Přírodní barvení vajec nepůjde tak rychle od ruky jako barvení syntetikou. Výsledek také pravděpodobně nebude bezchybný, přírodně barvená vajíčka jsou obvykle každé jiné, barvy nejsou jednolité, což dělá z každého vajíčka originál.
Barvy mohou tvořit na povrchu vajec nejrůznější mapy. Berte to jako zábavné experimentování.. Ale teď už si konečně řekněme, jaké přírodní barvící materiály vlastně použít.
-> KVÍZ: Znáte chutě Velikonoc? Otestujte si své znalosti!
Do hrnce nalijte k vybranému materiálu na obarvení asi 750 ml vody, přidejte trochu soli a dvě lžíce octa. Přiveďte k varu, vložte vajíčka a vařte 10 minut. Poté nechte zcela vychladnout. Větším množstvím barvicího materiálu dosáhnete větší sytosti barev.
Uvařená vajíčka vyndáme, pokud se nám však zdají málo obarvená, můžeme je nechat v obarvené vodě mnohem déle. Poté je poklademe na savý papír a necháme oschnout tak, aby se vzájemně nedotýkala. Suchá nabarvená vajíčka potřeme třeba kouskem špeku nebo olejem, aby se hezky leskla.
Velikonoční menu podle našich čtenářů. A co budete vařit Vy?
Co by to bylo za Velikonoce bez beránka, mazance či vajíčkové pomazánky? V našem článku se můžete inspirovat nejúspěšnějšími recepty na Velikonoce, které od vás získaly pozitivní hodnocení. Inspirujte se!
Velikonoční máslové sušenky jen ze tří surovin
Tyto máslové sušenky hravě zvládnete za chvilku. Navíc jsou slazené pouze javorovým sirupem, takže jsou vhodné i pro ty nejmenší koledníky. Recept krok za krokem.
Velikonoční hot cross buns krok za krokem
Recept na anglické bochánky, které připomínají naše velikonoční mazanečky. V tomto receptu si můžete vyzkoušet jejich veganskou variantu krok za krokem.
Autor:redakce