Vánoce, koledy, cukroví – to všechno k sobě neodmyslitelně patří, samostatnou kapitolou je však pečení vánočních perníčků, a především jejich zdobení. Advent je teprve před námi, ale mnohé hospodyňky už svrbí ruce a nemohou se dočkat těchto svých každoročních radostí. Jste na tom podobně i vy?
Základem úspěchu při zdobení perníčků je kvalitní a správně vyšlehaná bílková poleva. Perníčky zdobené sněhobílou polevou můžeme obdivovat každý rok v rámci různých řemeslných jarmarků, vánočních dílniček a na jiných předvánočních akcích.
Můžeme si je koupit jako vánoční dekoraci nebo jako ozdobu na stromeček. Zdobené vánoční perníčky jsou součástí kouzla staročeských Vánoc i vánočních tradic našich babiček.
Podle tradice se perníčky začínají péct na první adventní neděli, aby se do Vánoc stihly dobře rozležet a změknout.
Je však celá řada receptů, které slibují perníčky měkké ihned po upečení. V každém případě nechte upečené perníčky pár dnů odpočinout, teprve potom začněte s jejich zdobením. Zdobící poleva tak na nich bude lépe držet a nebude mít tendenci se drolit.
Při přípravě bílkové polevy na perníčky se doporučuje opět vsadit na léty prověřenou tradici našich babiček - ruční šlehání. Příliš vzduchových bublin v polevě, které by vznikly právě díky šlehači, by mohlo způsobit pozdější drolení. Styk s kovem může také zapříčinit nežádoucí změnu barvy či konzistence polevy.
Tečkování může být vhodnou metodou zdobení pro ty, kdo příliš nevěří svým kreslícím dovednostem. I tečkované perníčky vypadají nádherně a pokud chcete plně vytečkovávat větší plochy, rozhodně to bude chtít nějaký čas a dostatek trpělivosti.
Pokud však zdobení perníčků není vaše silná stránka, a přesto je letos nechcete mít docela neozdobené, zkuste tečkování třeba jen po obvodu perníčků. Půjde to rychleji a perníčky budou vypadat rafinovaně a skvostně, i v tomto případě se totiž dá ocenit elegantní minimalismus.
Krajková metoda je náročná mravenčí práce, pro kterou už je dobré mít se zdobením perníčků jistou zkušenost.
-> Recept na vánoční perníčky krok za krokem
Gelové potravinářské barvy obarví vaši klasickou bílkovou polevu na perníčky snadno a rychle, dosáhnete tak mnoha barevných odstínů a perníčky budou hýřit barvami.
Polevou však možnosti zdobení nekončí, velmi krásně vypadají do polevy zasazené cukrářské perličky, barevné cukrové sypání, mandle, ořechy, marcipánové vykrájené tvary a podobně. Krok vedle neuděláte ani s čokoládovou polevou.
Recepty na perníčky, které by vás neměly minout:
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.