Paprikové lusky plněné mletým masem a rajská omáčka platí za klasiku českých jídelen a kantýn. Svou slávu si však stále drží i na stolech doma nebo v restauracích jako součást poledních menu. S úspěchem je však můžete i obměňovat. Podávejte ji třeba bez omáčky, plňte nápaditými nádivkami s obilovin, masa i tofu.
Plněné papriky ale nejsou lahůdkou jen pro Čechy, najdete je i v mnoha evropských i světových kuchyních. V Česku se nejčastěji setkáte s variantou, ve které je pečený paprikový lusk plněný směsí mletého masa a rýže. Podává se s rajskou omáčkou, přílohou mu je pak vařená rýže nebo houskový knedlík.
Rýže dodává mletému masu, které tvoří nejčastěji vepřové nebo směs hovězího a vepřového, lehkost, strukturu a také objem. S rýží zkrátka připravíte víc plněných paprik než bez ní a lahodné budou také.
Do masové směsi, kterými se české papriky plní, se často dává najemno nakrájená cibule, česnek, sůl a pepř. Někdy se přidává i vejce, aby náplň lépe držela pohromadě.
Plněné papriky se pak podávají nejčastěji s oblíbenou sladkou rajskou omáčkou. Klasickou českou rajskou snadno připravíte z rajčatového protlaku, cibule a jíšky spolu s bobkovým listem a dalším kořením, doslazuje se cukrem.
I když jsou plněné papriky pevně zakořeněné v české kuchyni, pokrm má i mnoho zahraničních variant, které se liší v náplni, použitým kořením a způsobem přípravy.
Například na Balkáně, v Srbsku, Bulharsku, se papriky plní směsí, ve které je více rýže než masa, nebo segrilují naplněné balkánským sýrem.
V maďarské kuchyni se paprikové lusky plní masem i rýží s použitím mleté papriky, což pokrmu dodává specifickou chuť. Najdete je zde pod názvem töltött paprika.
Řekové připravují plněné papriky bez masa a jmenují se yemista. Yemista se zapékají se směsí rýže, cibule, případně další zeleninou. Nedílnou součást rýžové náplně tvoří čerstvá máta.
V Turecku jsou plněné papriky součástí širší rodiny pokrmů zvaných „dolma“, kde se kromě paprik plní i další druhy zeleniny, jako jsou rajčata, cukety nebo vinné listy. Nejčastěji se plní rýží, bylinkami a ořechy.
Další zajímavou variací jsou mexické plněné papriky, kde se do náplně často přidávají fazole, kukuřice a chilli.
Plněné paprikymůžete snadno přizpůsobit výživovým trendům a dietním omezením. Můžete tak získat lehčí, zdravější i chuťově zajímavější variantu. Jak na to?
Maso v náplni můžete nahradit luštěninami, jako jsou čočka nebo cizrna.
Víc bílkovin a sytosti plněným paprikám dodátepoužitím tofu.
Do náplně můžete použít i další obiloviny, jako jsou například bulgur, kroupy nebo pohanka.
Skvělou alternativou je také kuskus, tarhoňa či jiné drobné těstoviny.
V náplních perfektně uplatníte zeleninu, jako jsou cibule, česnek, řapíkatý celer, mrkev, cuketa.
Bazalka, máta, oregano, koriandr či další výrazné bylinky dokážou z mdlé náplně masové i nemasové učinit dokonalý skvost.
S omáčkou a přílohou se plněné papriky hodí jako hlavní chod. Skvěle však chutnají také za studena - můžete je podávat jako předkrm, chuťovku k vínu či svačinku jen tak bez omáčky.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena