Den matek je ideální příležitost, jak potěšit maminku něčím dobrým. A nejlépe něčím, co zvládnou i děti nebo začátečníci v kuchyni. Jahody jsou dokonalé samy o sobě, takže už mnoho dalšího nepotřebují. Přesto z nich můžeme vykouzlit geniální dezerty.
Když chceme připravit něco opravdu rychlého, efektního a chutného, není potřeba se hroutit při pomyšlení na složité dorty nebo pečení s váhou v ruce. Čerstvé jahody stačí jen doplnit jednoduchými surovinami, které většinou doma máme. Výsledek bude geniální a – co je hlavní – udělaný s láskou.
Klasika, která nikdy nezklame. Vyšleháme smetanu ke šlehání, můžeme přidat trochu vanilkového cukru. Jahody omyjeme, nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky a podáváme v misce se šlehačkou.
Do sklenic nebo misek vrstvíme piškoty, slazený tvaroh a nakrájené jahody. Vrstvy opakujeme, případně zakončíme šlehačkou s trochou nastrouhané čokolády. Necháme chvíli vychladit a můžeme podávat.
Jahody s rebarborou a jogurtem
Rozpustíme hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu. Jahodám můžeme ponechat zelené lístky, budou krásně vypadat. Napíchneme je na špejli a namáčíme do čokolády - buď je ponoříme celé, nebo jen zčásti. Necháme zatuhnout na pečicím papíře.
Listové těsto můžeme koupit hotové. Stačí ho pak rozkrájet na čtverce, naplnit tvarohem a jahodami.
Tvarohové šátečky s jahodami krok za krokem
Do mixéru dáme hrst jahod, banán, trochu bílého jogurtu nebo mléka a lžičku medu. Rozmixujeme dohladka. Osvěžující, zdravé a ideální i jako sladká snídaně pro maminku do postele.
Jahodový milkshake z čerstvých jahod
Recepty na jahodové dezerty, které se mohou hodit:
Autor:redakce