Vaření.czMagazínKdyž jíme očima: Úžasná rajčatová galetka krok za krokem

Když jíme očima: Úžasná rajčatová galetka krok za krokem

Když jíme očima: Úžasná rajčatová galetka krok za krokem

Dnes si připravíme skvělou rajčatovou galetku v křehké parmezánové krustě. Postup je velmi jednoduchý a výsledkem oslníte nejednu návštěvu.

20642×

Recept na rajčatovou galetku krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na těsto si připravíme 250 g špaldové mouky, 90 g parmezánu (můžeme použít i alternativu), 100 g másla, půl lžičky soli, 1 žloutek a 10 lžic studené vody.

Na náplň budeme potřebovat 100 g smetanového termizovaného sýra, 1 lžíce pesta (např. z medvědího česneku), 1 hrst špenátových listů, 1 misku rajčat (nejlépe červených i žlutých) a vajíčko na potření okrajů.

Na ozdobu pak budeme potřebovat lístky rukoly či bazalky a mozzarellu.

2) V misce smícháme mouku s půl lžičkou soli, přidáme studené máslo a prsty tvoříme drobenku.

Přidáme nastrouhaný parmezán, žloutek a studenou vodu a vytvoříme nelepivé těsto.

3) Těsto zabalíme do potravinové folie, aby neosychalo.

Dáme do lednice nejméně na hodinu odpočinout, nejlépe však do druhého dne.

4) Těsto necháme po vytažení z lednice 10 minut na lince, pak vyválíme natenko na pečícím papíře podsypaném polohrubou moukou a položíme na velký talíř (popřípadě rovnou na plech). Počítáme s přesahy cca 5 centimetrů.

5) Těsto potřeme smetanovým termizovaným sýrem smíchaným s pestem.

6) Poklademe listy špenátu a plátky rajčat.

7) Na rajčatové galetce postupně zapravíme okraje.

8) Okraje galetky potřeme rozšlehaným vajíčkem, přesuneme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme dozlatova (cca půl hodiny).

Hlídáme barvu, kdyby byla galetka příliš opečena dohněda, mohl by začít hořknout parmezán.

9) Upečenou lehce vychladlou galetku můžeme ozdobit kousky mozzarelly a lístky rukoly a bazalky.

Rajčatová galetka a finanční náročnost

Za ingredience na těsto zaplatíme cca 85 Kč. Za náplň i s ozdobením si započítáme 70 Kč. Celá galetka, tedy 8 porcí, nás vyjde zhruba na 155 Kč (podle vybraných surovin).

Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty

Rajská jablíčka neboli rajčata, oblíbený pokrm dodávající spoustu antioxidantů. Konzumací červených, žlutých, velkých, drobných, šťavnatých či masitých rajčátek, bojujeme proti rakovině. Navíc si na nich skvěle pochutnáme!

Rajčata

Recept na pečená rajčata s cuketou a sýrem feta krok za krokem

Recept na lehký a chuťově skvělý oběd či večeři z rajčat, cukety, sýra feta a čerstvých bylinek. Jako příloha postačí plátek opečeného bílého chleba.

Recept na pečená rajčata

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena