Zahušťování omáček je důležitou součástí vaření, ne vždy ale chceme nebo můžeme použít mouku. Ať už kvůli bezlepkové dietě, nebo ve snaze odlehčit jídlo, zahušťovat můžeme i jinak - třeba s pomocí škrobu nebo zeleniny.
Hledáte způsoby, jak docílit perfektní omáčky bez použití mouky nebo klasické jíšky? Existuje více metod. Kterou použít však závisí na tom, jaký typ omáčky připravujeme. Některé dodají omáčkám krémovost, jiné přirozenou hustotu.
-> Jak zahustit kuře na paprice? Vyberte si jeden z typických způsobů
Jedním z nejjednodušších způsobů zahuštění je redukce neboli odpaření tekutiny. Tato metoda se používá u rajčatových omáček, masových šťáv nebo vinných omáček, jejichž chuť se odpařováním koncentruje a výsledkem je přirozeně hustší konzistence. Čím déle se vaří, tím je chuť výraznější.
Další možností je použít k zahuštění brambory, které lze přidat buď vařené, nebo syrové. Uvařené brambory se mohou rozmačkat nebo rozmixovat, čímž dodají omáčce hladkou konzistenci.
Škroby, jako jsou bramborový, kukuřičný nebo rýžový, se hodí do omáček, které mají zůstat lehké a čiré. Používají se především v asijských sladkokyselých omáčkách nebo ovocných omáčkách k masu. Škrob můžeme použít k zahuštění univerzální hnědé omáčky.
Další možností je použití mixované zeleniny. Mrkev, celer, dýně (i již zmiňované brambory) přirozeně zahustí omáčku a zároveň ji obohatí o chuť, vlákninu a vitamíny.
Rozmačkané luštěniny jsou dalším způsobem, jak zajistit omáčce hustotu a zároveň zvýšit její výživovou hodnotu.
Sýry a smetana dokážou omáčku nejen zahustit, ale také ji zjemnit a dodat bohatší chuť. Tato metoda je vhodná pro sýrové a smetanové omáčky.
Vaječný žloutek je oblíbeným způsobem zahuštění jemných a smetanových omáček. Používá se například v klasické italské omáčce carbonara, v holandské omáčce, zjemnit a zahustit však jím můžeme i českou koprovku.
Recepty na omáčky, které by vám neměly ujít:
Bramborová omáčka podle naší babičky
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena