Houskové a bramborové knedlíky - připravte je jako mistři!

Houskové a bramborové knedlíky - připravte je jako mistři!

Přestože dnešní doba přeje spíše dietní kuchyni, do které bohužel české knedlíky zrovna nepatří, dokážete si třeba představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s krásně kynutým knedlíkem? Nebo pečené maso, zelí a? Správně: Knedlík. Zkrátka diety nediety, jsou jídla, ke kterým knedlíky neodmyslitelně patří.

34495×

Druhy knedlíků

Česká kuchyně snad není v ničem tak rozmanitá, jako v druzích knedlíků. Vždyť kromě klasických houskových knedlíků máme kynuté knedlíky, rohlíkové, bramborové, chlupaté, tvarohové, špekové, chlebové, vaječné, ovocné a mnohé další. A také nesmím zapomenout na nejrůznější noky, které do kategorie knedlíků rozhodně patří. Dnes si povíme o dvou nejčastějších druzích, které se na našich stolech objevují.

Houskový knedlík

Patří opravdu mezi naše nejběžněji používané knedlíky. Pro mnoho mladých hospodyněk je jeho příprava noční můrou, ale naprosto zbytečně. Pokud pečlivě dodržíte postup uvedený v receptu, není se čeho obávat. A ani na přípravu není nikterak náročný. Pro ty z vás, které přesto ještě pochybují, nebo chtějí své vaření této přílohy zdokonalit, tu mám několik odzkoušených rad, které se jistě vyplatí vyzkoušet.

Rady, jak na houskový knedlík

  • Aby byly knedlíky kypré, používáme kvalitní hrubou nebo polohrubou mouku. Z hladké se knedlíky rozvaří a jsou na povrchu slizké a lepkavé.
  • Housky, které do knedlíků přidáváme by měly být alespoň jeden den staré, mohou být i starší. Dobře se krájí a kypří těsto. Čerstvé se moc drobí a těsto nedrží.
  • Při přípravě šetříme s bílky, neboť díky nim bývá těsto tvrdší. Raději používáme samotné žloutky.
  • Tekutina by měla být vlažná, aby mouka lépe nabobtnala a přiléváme ji po částech.
  • Těsto solíme v poměru přibližně 1/2 čajové lžičky soli na 1/2 kg mouky.
  • Pokud se rozhodneme dělat knedlíky bez kypřících přísad, těsto musíme velmi důkladně propracovat.
  • Pakliže ale zvolíme knedlík s kypřidly, stačí buď 10 g droždí na1/2 kg těsta, nebo na stejné množství špička nože kypřícího prášku. Těsto s droždím děláme o něco hustší a necháme ho klasicky vykynout.
  • Knedlíkové šišky tvoříme rukama navlhčenýma ve studené vodě a ihned je vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme podle velikosti 20 až 30 minut.

Naučte se ten nejlepší houskový knedlík na světě! Recept krok za krokem

Bramborový knedlík

Bramborové knedlíky jsou v přípravě o poznání jednodušší. Používáme na ně nejlépe den předem uvařené, co nejvíce škrobové brambory, které buď umeleme, nebo nastrouháme. Stejně jako do houskových, tak i do bramborových knedlíků používáme hrubou, maximálně polohrubou mouku. U těchto knedlíků ale můžeme také použít jemnou krupici nebo dětskou krupičku. Bramborové těsto pojíme vejci, přičemž na 1 kg brambor rozklepneme nejlépe dvě vejce. Solíme obdobně, jako houskové knedlíky a i tyto vaříme v osolené vodě. Bramborové šišky se tvarují také jednodušeji. Šišky děláme menší, vkládáme do vařící vody a vaříme přibližně 15 minut.

Skvělé recepty na bramborové knedlíky - přílohové i plněné

K čemu jaký knedlík?

Houskové knedlíky podáváme hlavně k omáčkám a gulášům, neboť jsou suché a tekutá omáčka se do nich lépe vsákne. Také pro přípravu knedlíků s vajíčky zvolíme raději houskový knedlík.

Bramborové knedlíky se naopak hodí k pečeným masům, včetně pečené drůbeže, zelí a špenátu. Protože do těchto knedlíků se omáčka nevsákne, je lepší podávat k nim něco šťavnatějšího. Na našich stránkách najdete již celkem dost receptů na nejrůznější druhy knedlíků, ať již se jedná o českou klasiku, nebo třeba hrníčkové knedlíky, či kynutý knedlík z mikrovlnné trouby. A budeme moc rádi, pokud i vy nám prozradíte svůj oblíbený a zaručený recept na přípravu knedlíků, které má ráda právě vaše rodina. Jaké knedlíky máte nejraději?

Karlovarský knedlík
(doba přípravy 45 min )

Osvědčený houskový knedlík
(doba přípravy 1 h 15 min )

Jemný bramborový knedlík
(doba přípravy 30 min )

Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce

Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.

Knedlíky


Foto: Profimedia.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena