Když se řekne hruška, vybavím si klasické Ladovské pohádky. Ne snad proto, že tento vynikající český malíř pocházel z Hrusic, ale hlavně proto, že se právě hrušky velmi často objevovaly na obrázcích tohoto významného českého umělce. Jelikož hrušky právě dozrávají, zajímala jsem se o toto běžné ovoce poněkud podrobněji.
23.08.2006
ČÍST VÍCEMandle jsme si již představili jako plod. Víme, odkud pocházejí, kolik se jich průměrně urodí. Zároveň známe jejich použití v kosmetickém průmyslu ale hlavně v potravinářském. Vždyť kdo by neznal sladký a chutný marcipán. Takže poslední díl o těchto úžasných semenech věnujeme jejich léčebným účinkům, o kterých nemůže být pochyb.
22.08.2006
ČÍST VÍCEVýrazná dochucovací omáčka s tisíci možností obměny ingrediencí, která zvýrazní chuť masa a obohatí vás o nevšední chuťový zážitek.
18.08.2006
ČÍST VÍCEI v domácnostech s diabetiky se připravují zavařeniny. Jen se připravují trochu jinak. Ve článku je pár tipů pro diabetické marmelády, kompoty, klevely nebo džemy.
18.08.2006
ČÍST VÍCEMléko se v České republice zpracovává déle než 100let. Obsahuje mnoho vitamínů a vápník důležitý pro pevné kosti. Někteří vědci se dohadují, že mléko není zdravé, ale naopak. Mnoho slavných hvězd se snaží děti nalákat na pití mléka. V reklamách na mléko se objevil David Beckaham, Madonna nebo Elton John.
17.08.2006
ČÍST VÍCEZajímá-li vás, jak skladovat nadílku ze zahrádky, nabízíme vám přehled nejběžnějšího ovoce a zeleniny jako jsou jablka, jahody, hrušky, broskve nebo třeba brambory, mrkev, cibule, či rajčeta nebo papriky.
17.08.2006
ČÍST VÍCEV reklamách na rozličné mléčné výrobky nás často přesvědčují ke koupi s tím, že obsahují probiotickou kulturu. Co to ale vlastně je a jakou službu udělají probiotika našemu tělu?
15.08.2006
ČÍST VÍCEProblém s nečistou a mastnou pletí ve svém životě více či méně řeší každý. Nejhůře ho snášejí dospívající dívky, pro které je každý pupínek "životní tragédií". Akné však není problémem jen adolescentů, někteří se s nevzhledným akné trápí i mnohem déle. V podstatě však za opakovanou tvorbou akné stojí dle nejnovějších výzkumů kromě životního prostředí i špatná skladba potravin, které jíme.
13.08.2006
ČÍST VÍCEV období zimy je naše tělo vystaveno víc než kdy jindy škodlivým vlivům. Musíme tedy posilovat náš imunitní systém. Každý z nás ví, že nejlepší cestou je získávání vitamínů konzumací ovoce. Každý z nás má rád něco jiného. Maminka má nejraději jablíčka, bratr jahody, babička mandarinky a děda miluje švestky, ovšem jen v tekutém stavu.
13.08.2006
ČÍST VÍCEOvoce se od jara do zimy stává nepostradatelnou součástí naší výživy. Zcela oprávněně patří k důležitým ochranným potravinám. Svou svěží chutí a barvou zpestřuje jednotvárné sestavy pokrmů.
12.08.2006
ČÍST VÍCESvou jedinečnou chutí a vůní dokážou bylinky přeměnit jednoduché obyčejné jídlo v něco zvláštního. Změní se tak slané, ale i sladké pokrmy, které se bylinkami dnes dozdobují.
12.08.2006
ČÍST VÍCENeboli list vavřínu vznešeného najdeme asi v každé kuchyni a nedovedeme si bez jeho aroma představit rajskou či svíčkovou omáčku. Pokud ovšem zapátráte ve svých dějepisných vědomostech a vybavíte si starověké císaře s vavřínovými věnci na hlavě, je jasné, že se nejednalo a nejedná o obyčejný keř.
11.08.2006
ČÍST VÍCEOrální antikoagulancia - Warfarin, Pelentan, to jsou léky snižující krevní srážlivost. Indikovány jsou u lidí s vyšším rizikem vzniku žilní trombózy. Bohužel tímto onemocněním často trpí i mladí lidé, proto jsme se rozhodli tomuto tématu věnovat a poskytnout pár základních informací a rad. V krátkosti si povíme, co je vlastně ta žilní trombóza a jak nás ohrožuje.
10.08.2006
ČÍST VÍCEUmělé sladidlo aspartam má mnoho tváří a za krátkou dobu své existence se ocitl na vrcholku i na dně žebříčku popularity. Životní příběh aspartamu je o tom, jak se z neškodného sladkého bílého prášku stane takřka masový vrah.
06.08.2006
ČÍST VÍCEU dráždivého tračníku je porušena schopnost správného řízení hybnosti tlustého střeva. Tudíž tlusté střevo reaguje na vnější i vnitřní podněty neúměrně. Diagnóza tohoto onemocnění se může stanovit, až po vyloučení všech ostatních možných chorob. Léčbou je rozumný jídelníček a vyloučení stresu. Jak na to?
02.08.2006
ČÍST VÍCEZelené lístky a nažloutlá semena stromu, jehož historie se datuje do doby před 270 miliony let, dnes chrání naše zdraví. Východní medicína objevila zázračnou sílu ukrytou v ginku už kdysi dávno a dnes je tato rostlina populární snad po celém světě.
31.07.2006
ČÍST VÍCEJistě jste o něm už někde slyšeli, ale co to přesně znamená možná nevíte. Když vám prozradím, že při dodržování určitých pravidel můžete s jeho pomocí dokonce zhubnout, jistě vás budou následující řádky zajímat!
31.07.2006
ČÍST VÍCEOvoce s příchutí exotiky si nejčastěji dopřáváme o vánočních svátcích v podobě sušených plodů. Pokud však letos vyrážíte na dovolenou na jih Evropy či do severoafrických destinací, poohlédněte se po této pochoutce v syrovém stavu a vychutnejte si její medovou chuť.
30.07.2006
ČÍST VÍCEBývají nazývány ovocem rajských zahrad. A skutečně. Při pohledu na datlovou palmu se nám vybaví vůně dálek, moře a rozpálený písek, prostě opravdový ráj. Přesto si na datlích pochutnáváme zejména v zimním čase, datle se totiž sklízejí podle druhu od srpna do prosince.
29.07.2006
ČÍST VÍCESůl nad zlato byl název jedné pohádky. Je pravda, že sůl v našem životě je nepostradatelná. Neexistují pouze soli, které se používají k vaření, ale o nich psát nechci. Chtěla bych v pár řádcích přiblížit, kde se kuchyňská sůl získává a jaké má druhy.
29.07.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena