Krůta je tradiční americké vánoční jídlo. Z našeho jídelníčku je však krůtí maso vytlačováno kuřecím. A to i přestože je krůtí maso zdravější a levnější než kuřecí. Krůtí maso se uvádí mezi 14 základními potravinami, které údajně prodlužují život. Pokud bychom chtěli najít zdroj nejlepšího libového a nejméně tučného masa, bylo by krůtí to pravé.
12.09.2006
ČÍST VÍCESójové maso někomu chutná a někomu ne. Ono vlastně chutná každému, kdo má rád maso, záleží jen na tom, zda jej kuchař umí správně připravit. Sójové maso se totiž dá uvařit tak, že nezkušený jedlík ani nepozná, že ho jí.
12.09.2006
ČÍST VÍCEMnozí z nás bylinkové čajíčky nemají rádi pro jejich většinou ne příliš lákavou chuť i vůni, ale mají léčivé účinky, které by se nám mohly někdy hodit! Léčivé čaje dostaneme v lékárnách a dnes už i ve specializovaných prodejnách.
09.09.2006
ČÍST VÍCESója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů, proto bývá označována jako proteinová bomba. Marně bychom hledali mezi přirozenými potravinami takovou, která by byla bohatší na bílkoviny. Má velmi široké použití jako potravina, krmivo i jako surovina pro zpracovatelský průmysl. Její název pochází z japonského "shoyu".
08.09.2006
ČÍST VÍCE"Kmotře Petře,nepřepepři mi toho pepřeného vepře. Pokud mi ho přepepříš, tak si ho sám také sníš." Říkanka, na které jsme si ve škole trénovali výslovnost ř. Pepř je ale hlavně kořením, které je zcela jistě tím nejpoužívanějším na celém světě a bezpečně jej najdeme v každé domácnosti.
08.09.2006
ČÍST VÍCEVe Francii se tato zelenina běžně používá. Z artyčoků Francouzi připravují saláty nebo nezpočetné množství chuťovek. Artyčok byl objeven v Africe už za starých Řeků, kde sloužil jako potrava již od pradávna. Staly se okrasnou rostlinou, ale také se přišlo na jejich zdravotně prospěšné účinky.
07.09.2006
ČÍST VÍCEV dnešní době na nás neustály vyskakují neznámé názvy, jako proteiny, lipidy, sacharidy, ale kdo se v tom všem má vyznat? Člověk aby po kapsách nosil slovníky. Bílkoviny - proteiny však jsou pro náš organismus základním stavební látkou, proto bychom o nich měli vědět alespoň základy.
06.09.2006
ČÍST VÍCEPrázdniny jsou za námi a děti se opět vydají do škol. Nebylo by tedy od věci říci si pár slov o svačinách, které dětem budeme chystat, nebo které jim nakoupíme v obchodech. Zajímala jsem se totiž o to, jaké svačiny si děti do školy nejčastěji nosí a velmi mě překvapilo, jak malý důraz této části dětské výživy věnujeme.
04.09.2006
ČÍST VÍCEJak že to bylo s Jankem a kouzelnými fazolemi? Maminka ho poslala na trh prodat krávu, ale on ji vyměnil za tři fazole. Nahněvaná matka vyhodila fazole z okna. Ty však přes noc vyrostly až do nebe a Janek díky nim zachránil princeznu před obrem a ke štěstí přišel. Mají fazole opravdu kouzelnou moc? Určitě ano, jsou totiž velmi zdravé a prospěšné.
03.09.2006
ČÍST VÍCEJsou pro nás dnes už natolik běžné a nepostradatelné, že už si ani nedovedeme představit, co bychom bez nich dělali. A je to minimálně tři sta let, co se u nás vyskytly poprvé.
02.09.2006
ČÍST VÍCEChobotnice, ústřice, olihně či slávky. Mnozí se pouze při představě těchto živočichů oklepají, natož aby je ochutnali. Jiní zvědavě pokukují po pultech v přímořských rybárnách a velkých supermarketech. V naprosté menšině se ocitají milovníci těchto "potvůrek". Pojďme si o nich něco povědět, třeba se řady labužníků po tomto článku rozrostou.
01.09.2006
ČÍST VÍCEJelikož je tento týden věnován rybám, bylo by hříchem nepovědět si také něco o životně důležitém stopovém prvku, jehož dostatečný přísun by neměly podceňovat zejména nastávající maminky.
31.08.2006
ČÍST VÍCEStaré české přísloví "láska prochází žaludkem" zná jistě každý. Je aktuální ještě dnes a mnoho hospodyněk je stále bere na vědomí. Však také dobrá a rozumná hospodyňka a hlavně kuchařka je pilířem každé normální rodinky. Proto si dnes povíme o základní přípravě ryb vařením a dušením.
30.08.2006
ČÍST VÍCEMaso z ryb je pro nás velice důležité. Málokdo však ví, jak ryby správně vykuchat, zbavit šupin, nebo jak vůbec poznat čerstvou rybu. Pokud to je i váš případ, rozhodně čtěte dále.
28.08.2006
ČÍST VÍCELuštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. Dodává tělu, stejně jako ostatní luštěniny, dostatečné množství rostlinné bílkoviny, hodně minerálních látek a stopových prvků. Díky vzrůstající popularitě vegetariánské stravy přišla opět do módy. V naší rodině se čočka jí hlavně na Nový rok, neboť se u nás říká, že to přináší peníze.
27.08.2006
ČÍST VÍCESnad každé dítě zná a miluje hranolky. Jistě málo kdo z nás odolá míse křupavých, dozlatova opečených bramboráků. I lidé, kteří žijí v jednočlenné domácnosti, upřednostňují brambory, protože se dají dobře skladovat, rychle zpracovat na řadu nejvariabilnějších pokrmů a jsou brzy uvařené.
27.08.2006
ČÍST VÍCEDžemy a marmelády většinou vyrábíme z toho, co si sami vypěstujeme nebo co levně nakoupíme. Zkuste ale na trhu místo po rybízu či jahodách sáhnout třeba po ananasu či kiwi. I z nich jde připravit výtečná ovocná pomazánka, kterou ohromíte nejednu návštěvu. Nevěříte? Nabízíme vám inspiraci v podobě několika receptů.
27.08.2006
ČÍST VÍCEJedna z nejčastěji používaných příloh v mnoha různých podobách. Dovolím si použít slova jednoho svého kamaráda, který říká "pečené erteple mohu každý den". Co o nich však víme?
26.08.2006
ČÍST VÍCENámořníci, kteří doprovázeli Kryštofa Kolumba na jeho objevitelské cestě, patřili k prvním Evropanům, jež vyzkoušeli chuť tabákového kouře. V dalším století se tabákovník rozšířil po celém světě.
26.08.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena