Vegetariáni se často potýkají s nepochopením a jednou z obvyklých otázek, která směrem k nim vychází z úst masožravců, je "A co jako jíš?" Pokrmy bez masa, to nejsou jen nudné saláty a zelenina bez chuti, ale i nápadité a do detailu propracované recepty ze zdravých a plnohodnotných surovin. Máme pro vás 12 tipů na hlavní jídlo ve vegetariánské verzi.
30.05.2023
ČÍST VÍCEKuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.
25.05.2023
ČÍST VÍCEDo rizota se většinou pouštíme, pokud chceme zpracovat zbytky rýže, proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly, Pokusíme se vám ale dokázat, že rizotem byste klidně mohli pohostit krále.
22.05.2023
ČÍST VÍCEJistě znáte situaci, kdy se vám po celodenním sklízení zeleninové či ovocné úrody chce odpočívat a nikoliv se ihned pustit do nekonečného zavařování či zamrazování. Lehce se ale může stát, že se s láskou opečovávané jahody či třešně do rána zkazí. Jak tedy uchovávat ovoce a zeleninu, aby nám v čerstvém, syrovém stavu vydržely co nejdéle?
18.05.2023
ČÍST VÍCEJaro si žádá odlehčení jídelníčku a úpravu našich stravovacích návyků. Díky tomu docílíme přirozené detoxikace organismu, která má pozitivní vliv na naše fyzické i duševní zdraví. A jaké plodiny že jsou vlastně typické pro květen? Patří sem například cibule, ředkvičky, celer, červená řepa, špenát, jarní cibulka, pažitka, chřest, česnek, pórek, mrkev nebo petržel. K mání už jsou ale i jahody, kedlubny nebo listové saláty.
09.05.2023
ČÍST VÍCECo o rebarboře nevíte? Zjistili jsme pro vás pár zajímavostí, které vás určitě překvapí.
03.05.2023
ČÍST VÍCEPolníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
02.05.2023
ČÍST VÍCESmoothie jistě není třeba dlouze představovat, jde o velmi oblíbený mixovaný nápoj, díky kterému můžeme snadno a rychle dostat do těla spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků, stejně tak i kvalitních sacharidů, bílkovin, tuků a dalších cenných látek. Základem receptů na zdravé smoothie je ovoce a zelenina, existuje však mnoho dalších vhodných surovin, různých kombinací a rafinovaných receptů.
27.04.2023
ČÍST VÍCENemůžete se dočkat domácích kompotů a marmelád? Při pohledu na zavařovačku vás svrbí ruce? Víme, co můžete zavařit už na jaře.
27.04.2023
ČÍST VÍCEŘedkvičky se dají pěstovat ve sklenících po celý rok, lze si je i po celý rok zakoupit. Ale na jaře stejně chutnají nejlépe. Při nákupu by měla ředkvička mít svěží a zelené drobné listy, pevné a šťavnaté bulvičky.
26.04.2023
ČÍST VÍCEMožná jste si s příchodem nového roku také dali pár předsevzetí. Pokud mezi nimi bylo shodit pár kilogramů a začít zdravěji jíst, s lehčími a vitamíny nabitými přílohami to půjde snáz.
25.04.2023
ČÍST VÍCEVařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
16.04.2023
ČÍST VÍCEŽelezo je životně důležitá minerální látka. Podle světové zdravotnické organizace WHO trpí 600-700 milionů osob nedostatkem železa, to znamená, že mají nízký příjem tohoto minerálu ve své stravě. Jak železo dostat do těla a svého jídelníčku mnohem častěji?
13.04.2023
ČÍST VÍCEVěděli jste, že naklíčením fazolí mungo se zvýší obsah vitamínu C o více než 500 %? A víte, jak na to?
27.03.2023
ČÍST VÍCETenké palačinkové těsto můžeme naplnit a srolovat, seskládat do trojúhelníku, ale i do podoby psaníčka. Palačinky vždy chutnají báječně - se slanou i sladkou náplní.
11.03.2023
ČÍST VÍCERecept na velmi jemnou pomazánku z ricotty s chutí česneku a čerstvé pažitky. Chutná jen tak s pečivem, na jednohubkách, ale užijeme ji také jako dip.
01.03.2023
ČÍST VÍCETip na vydatný veganský oběd na způsob oblíbené české klasiky, který vás naučíme krok za krokem. Na recept budeme potřebovat jen pár surovin a základem je samozřejmě zelenina, rýže a tofu.
23.02.2023
ČÍST VÍCENebo také řeřicha potoční. Pikantní tmavozelené listy řeřichy patří mezi nejzdravější salátovou zeleninu. Je bohatá na vitamín C a minerály, je velice málo kalorická. A právě v tyto dny, kdy nám začíná postní období, bychom si ji měli častěji dopřát.
22.02.2023
ČÍST VÍCENutričně hodnotná, přitom dietetická zelenina, která díky obsahu tiaminu a kyseliny listové vhodně nastartuje tělo k činnosti. Ideální pokrm, pokud trpíte poruchami soustředění a nevíte si rady s únavou.
07.02.2023
ČÍST VÍCEPo zimě je třeba tělo nastartovat, proto vám přinášíme tento úžasný recept na lehký rýžový salát s kousky lososa. Dá se podávat na oběd i večeři, zaručí dostatečný příjem energie, vlákniny a zdraví prospěšných látek. A hlavně bude skvěle chutnat!
01.02.2023
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena