Malá krémová semínka známe zejména z čerstvě upečeného pečiva, na kterém se v poslední době objevuje velmi často. Bohužel sezam ještě nenašel v našich kuchyních takové místo a zastoupení, jaké by si díky svým léčebným účinkům zasloužil.
24.09.2006
ČÍST VÍCEKdyž Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, nejen že netušil, že objevil nový kontinent, ale také netušil, že tím vytvořil předpoklad k objevu "čokoládového světa". V současné době je čokoláda jednou z nejoblíbenějších sladkostí a málokdo z nás jí dokáže odolat. Ale věděli jste například, že čokoláda obsahuje i vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje? Takže proč občas nezhřešit?
17.09.2006
ČÍST VÍCEJogurty a ostatní kysané mléčné výrobky představují zdravou a velice chutnou součást naší stravy. Zamysleli jste se však někdy, jak se takový obyčejný jogurt vyrábí?
14.09.2006
ČÍST VÍCEKrůta je tradiční americké vánoční jídlo. Z našeho jídelníčku je však krůtí maso vytlačováno kuřecím. A to i přestože je krůtí maso zdravější a levnější než kuřecí. Krůtí maso se uvádí mezi 14 základními potravinami, které údajně prodlužují život. Pokud bychom chtěli najít zdroj nejlepšího libového a nejméně tučného masa, bylo by krůtí to pravé.
12.09.2006
ČÍST VÍCESójové maso někomu chutná a někomu ne. Ono vlastně chutná každému, kdo má rád maso, záleží jen na tom, zda jej kuchař umí správně připravit. Sójové maso se totiž dá uvařit tak, že nezkušený jedlík ani nepozná, že ho jí.
12.09.2006
ČÍST VÍCESója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů, proto bývá označována jako proteinová bomba. Marně bychom hledali mezi přirozenými potravinami takovou, která by byla bohatší na bílkoviny. Má velmi široké použití jako potravina, krmivo i jako surovina pro zpracovatelský průmysl. Její název pochází z japonského "shoyu".
08.09.2006
ČÍST VÍCEPrázdniny jsou za námi a děti se opět vydají do škol. Nebylo by tedy od věci říci si pár slov o svačinách, které dětem budeme chystat, nebo které jim nakoupíme v obchodech. Zajímala jsem se totiž o to, jaké svačiny si děti do školy nejčastěji nosí a velmi mě překvapilo, jak malý důraz této části dětské výživy věnujeme.
04.09.2006
ČÍST VÍCEJak že to bylo s Jankem a kouzelnými fazolemi? Maminka ho poslala na trh prodat krávu, ale on ji vyměnil za tři fazole. Nahněvaná matka vyhodila fazole z okna. Ty však přes noc vyrostly až do nebe a Janek díky nim zachránil princeznu před obrem a ke štěstí přišel. Mají fazole opravdu kouzelnou moc? Určitě ano, jsou totiž velmi zdravé a prospěšné.
03.09.2006
ČÍST VÍCEChobotnice, ústřice, olihně či slávky. Mnozí se pouze při představě těchto živočichů oklepají, natož aby je ochutnali. Jiní zvědavě pokukují po pultech v přímořských rybárnách a velkých supermarketech. V naprosté menšině se ocitají milovníci těchto "potvůrek". Pojďme si o nich něco povědět, třeba se řady labužníků po tomto článku rozrostou.
01.09.2006
ČÍST VÍCEStaré české přísloví "láska prochází žaludkem" zná jistě každý. Je aktuální ještě dnes a mnoho hospodyněk je stále bere na vědomí. Však také dobrá a rozumná hospodyňka a hlavně kuchařka je pilířem každé normální rodinky. Proto si dnes povíme o základní přípravě ryb vařením a dušením.
30.08.2006
ČÍST VÍCEMaso z ryb je pro nás velice důležité. Málokdo však ví, jak ryby správně vykuchat, zbavit šupin, nebo jak vůbec poznat čerstvou rybu. Pokud to je i váš případ, rozhodně čtěte dále.
28.08.2006
ČÍST VÍCELuštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. Dodává tělu, stejně jako ostatní luštěniny, dostatečné množství rostlinné bílkoviny, hodně minerálních látek a stopových prvků. Díky vzrůstající popularitě vegetariánské stravy přišla opět do módy. V naší rodině se čočka jí hlavně na Nový rok, neboť se u nás říká, že to přináší peníze.
27.08.2006
ČÍST VÍCENámořníci, kteří doprovázeli Kryštofa Kolumba na jeho objevitelské cestě, patřili k prvním Evropanům, jež vyzkoušeli chuť tabákového kouře. V dalším století se tabákovník rozšířil po celém světě.
26.08.2006
ČÍST VÍCEMandle jsme si již představili jako plod. Víme, odkud pocházejí, kolik se jich průměrně urodí. Zároveň známe jejich použití v kosmetickém průmyslu ale hlavně v potravinářském. Vždyť kdo by neznal sladký a chutný marcipán. Takže poslední díl o těchto úžasných semenech věnujeme jejich léčebným účinkům, o kterých nemůže být pochyb.
22.08.2006
ČÍST VÍCEMléko se v České republice zpracovává déle než 100let. Obsahuje mnoho vitamínů a vápník důležitý pro pevné kosti. Někteří vědci se dohadují, že mléko není zdravé, ale naopak. Mnoho slavných hvězd se snaží děti nalákat na pití mléka. V reklamách na mléko se objevil David Beckaham, Madonna nebo Elton John.
17.08.2006
ČÍST VÍCEV reklamách na rozličné mléčné výrobky nás často přesvědčují ke koupi s tím, že obsahují probiotickou kulturu. Co to ale vlastně je a jakou službu udělají probiotika našemu tělu?
15.08.2006
ČÍST VÍCEProblém s nečistou a mastnou pletí ve svém životě více či méně řeší každý. Nejhůře ho snášejí dospívající dívky, pro které je každý pupínek "životní tragédií". Akné však není problémem jen adolescentů, někteří se s nevzhledným akné trápí i mnohem déle. V podstatě však za opakovanou tvorbou akné stojí dle nejnovějších výzkumů kromě životního prostředí i špatná skladba potravin, které jíme.
13.08.2006
ČÍST VÍCEOvoce se od jara do zimy stává nepostradatelnou součástí naší výživy. Zcela oprávněně patří k důležitým ochranným potravinám. Svou svěží chutí a barvou zpestřuje jednotvárné sestavy pokrmů.
12.08.2006
ČÍST VÍCEJistě jste o něm už někde slyšeli, ale co to přesně znamená možná nevíte. Když vám prozradím, že při dodržování určitých pravidel můžete s jeho pomocí dokonce zhubnout, jistě vás budou následující řádky zajímat!
31.07.2006
ČÍST VÍCEZelené lístky a nažloutlá semena stromu, jehož historie se datuje do doby před 270 miliony let, dnes chrání naše zdraví. Východní medicína objevila zázračnou sílu ukrytou v ginku už kdysi dávno a dnes je tato rostlina populární snad po celém světě.
31.07.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena