Amarant. Nevíte, co to je? Mně název docela připomíná amaróny z českého seriálu Návštěvníci. Avšak tato rostlina s nimi nemá nic společného. Amarant je rostlina, která rozhodně nesmí chybět v jídelníčku vegetariánů, sportovců a hlavně lidí s celiakií a vysokým cholesterolem.
30.10.2006
ČÍST VÍCERýže doprovází lidstvo již tisíce let a patří mezi základní potraviny. Tato dobře dostupná, levná a na energii bohatá potravina však stále zůstává ve stínu jiných potravin a své skalní příznivce má především v Asijských zemích, odkud pochází.
27.10.2006
ČÍST VÍCEDobrá dieta musí tělu prospět, ne ho oslabit. Proto si osvětlíme mýty, které panují kolem diet a hubnutí. Hlavně, co se týče samoradílků.
26.10.2006
ČÍST VÍCEZnáte něco lepšího než sladké a zdravé jablíčko? Já ne, je to snad nejlepší a nejzdravější svačina pod sluncem! Zažene vám chutě na sladké a navíc vás ještě osvěží.
25.10.2006
ČÍST VÍCEPo každém větším jídle dostávám chuť na něco sladkého nebo alespoň dobrého. A to i přesto, že se cítím nacpaná. Takový zákusek nebo dobrá sušenka by nebyla marná. Snažím se však omezit příjem cukrů a tuků. Jak tento problém vyřešit?
24.10.2006
ČÍST VÍCEMedem sladili lidé již v době kamenné. Jeho původ však byl dlouho zahalen rouškou tajemství. Staré mýty dokonce tvrdily, že pochází přímo z nebe. Jako posvátný pokrm se stal součástí mnoha rituálů a náboženských obřadů.
24.10.2006
ČÍST VÍCEKdo z nás by si aspoň občas nepochutnával na různých druzích sýrů? Ať ke snídani, k večeři nebo k televizi jako jednohubky. Sýry patří do našeho jídelníčku stejně neodmyslitelně jako maso nebo zelenina. Existuje tolik různých druhů sýrů. Vlastně by se snad ani nedaly spočítat. Jaká je vlastně jeho historie?
17.10.2006
ČÍST VÍCEAčkoliv v našich krajích banány značně zdomácněly, stále patří mezi exotické ovoce. Stejně jako bez cukroví si prostě Vánoce bez banánů nedokážu představit. Když jsem se o toto ovoce zajímala, našla jsem spousty zajímavostí, se kterými bych vás ráda seznámila. Málokdo totiž ví, že produkce banánů se pomalu ale jistě ocitá v krizi.
17.10.2006
ČÍST VÍCETéma tohoto týdne završíme informacemi o citronech. Ty by totiž měly stát v přední linii v boji proti chřipkám, jarní únavě a další nemocech, ale také v čele našeho ovocného jídelníčku. I když citron má široké uplatnění.
15.10.2006
ČÍST VÍCENevím jak vám, ale mě tato zima připadá hrozně dlouhá. Hrozně se těším na jaro. Spousty sluníčka, zelené trávy, maminek s kočárky, projížďky na kole nebo na bruslích. O tyto radůstky jsme v zimě připraveni. Když si představím přechod mezi jarem a zimou - takzvanou jarní únavu, polovina radosti mě přejde. S jarní únavou se však dá bojovat! Stačí jíst dostatečné množství ovoce. Přibližme si, jak udržet se fit i na přelomu zimy a jara.
12.10.2006
ČÍST VÍCEObchody mají již ve své stálé BIO nabídce celou řadu potravin a výrobků.
09.10.2006
ČÍST VÍCEPod pojmem luštěniny si každý z nás určitě představí v dětství nenáviděnou hrachovou kaši ze školních jídelen. Do luštěnin však zahrnujeme všechna suchá jedlá semena. Nejznámějšími luštěninami jsou fazole, čočka, hrách, sója a boby.
07.10.2006
ČÍST VÍCENeslaný, nesladký, nehořký, nekyselý. Prostě neutrální smetanový sýr, který nalezneme v nespočtu italských jídel. Čím dál častěji se však objevuje i v tradiční české kuchyni. Nebude od věci, když se s ním seznámíme o něco víc.
05.10.2006
ČÍST VÍCEVrátili jste se od lékaře, který vám sdělil, že máte zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Doporučil vám změnit jídelníček. Najednou jste se ocitli už v čekárně a v hlavě se Vám zrodilo plno otázek: Jaká strava je tedy vhodná? Musím se vzdát všech oblíbených jídel? V našem článku se dozvíte, pár potřebných rad, které Vám pomohou snižovat cholesterol v krvi.
02.10.2006
ČÍST VÍCEMožná již začínáte pociťovat rozčarování nad krátícími se dny a jste, jak se říká, bez nálady. Podzimní únava a deprese je často zapříčiněná toxiny, které se v nás za dlouhé měsíce nahromadily. Svou daň si vybírají na kvalitě pleti i vlasů, což nám na náladě také nepřidá.
02.10.2006
ČÍST VÍCEJemně sladká a smetanová chuť sýru Ricotta vás omámí. Odborníci jej doporučují a profesionálové ho vychvalují kvůli mnohostranné využitelnosti v kuchyni.
30.09.2006
ČÍST VÍCENevím jak vám, ale mně jako malé neustále doma říkali: "Jez mrkev a budeš mít oči jako bystrozraký. Uvidíš výborně a budeš zdravá." Babička mi často připravovala výborný mrkvový salát, po kterém se mi dělaly boule za ušima, avšak přiznám se, že jsem ho jedla proto, že mi moc chutnal, ne proto, že bych už jako dítě dbala na zdravou výživu.
29.09.2006
ČÍST VÍCEBylinky si získaly oblibu jako koření i jako lék. Lidé pomalu přicházejí na to, že v dnešní uspěchané a moderní době je nejlepší to, co známe už od pradávna. Syntetické léky nejsou přece tak zdravé jako bylinky. Celá řada dnešních léků pochází z rostlin, proto si v tomto článečku napíšeme něco o různých druzích a vlastnostech bylinek.
27.09.2006
ČÍST VÍCENěkteří z nás jej milují, ale pro některé je přímo katastrofou. Pochoutka, bez níž není žádné jídlo dokonalé, ale po které se z našich úst line zápach roven vývoji zbraní hromadného ničení. Ano, tak to je česnek.
26.09.2006
ČÍST VÍCEMiluji květiny a rostliny. Ráda se dívám na rozkvetlou louku, na obsypaný ovocný strom, nebo na rozmanité okrasné keře. Ještě do nedávna jsem nevěděla, že okrasný keř se stříbřitými podlouhlými lístky a oranžovými bobulemi není jen pouhou ozdobnou rostlinou, ale velmi chutné, malé ovoce, které může významně a příznivě ovlivnit naše zdraví.
26.09.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena