Důležitá je psychika. Když se po zimě postavíme na váhu, obvykle jsme zděšeni a sebevědomí klesá pod bod mrazu. Málokdo si po zimě udrží svoji váhu. Navíc je duben, léto na krku a my jsme se ještě ani pořádně nedostali z jarní únavy. Jeden by se z toho zbláznil. Jak s nadbytečnými kilogramy dolů?
04.03.2007
ČÍST VÍCENadváha a obezita patří mezi jeden z největších celosvětových problémů naší populace. Toto chronické onemocnění se vyskytuje jak v rozvinutých, tak i rozvojových zemích. V roce 1995 bylo podle statistik 200 milionů obézních lidí, bohužel jich stále přibývá a v roce 2000 jich už bylo kolem 300 milionů. A jak jsme na tom v České republice?
03.03.2007
ČÍST VÍCEV minulém článku "Pitný režim" jsme si objasnili základní otázky týkající se pitného režimu. Dneska si povíme, jak se náš pitný režim mění v závislosti na sportu a hubnutí.
02.03.2007
ČÍST VÍCEAč si mnozí myslí, že slunečnicová, dýňová či sezamová semínka patří leda do ptačích krmítek, není to pravda. Zdravá pražená zrnka můžeme "zobat" i my, třeba večer u televize místo smažených brambůrků.
27.02.2007
ČÍST VÍCEPředpokládám, že většina z vás již někdy slyšela o bio potravinách. Já sama jsem o nich více slyšela, když jsem pro vás připravovala rozhovor s hercem Jaroslavem Duškem. Mluvil o nich s takovým nadšením, že jsem se o bio potraviny začala ihned zajímat.
25.02.2007
ČÍST VÍCEKdyž mi kamarádka řekla, že si koupila syrovátku a bude ji pít místo jednoho jídla denně, nijak mě to neoslovilo. Nejen, že už pouhé slovo syrovátka ve mně nevzbuzovalo přílišnou důvěru, ale byla jsem přesvědčená, že zhubnout mohu lépe a chutněji.
21.02.2007
ČÍST VÍCEPod pojmem exotická kuchyně si většina z nás představí hlavně plody moře, nebo různé jedlé červy a pražené kobylky. Co takhle dát si pichlavý kaktus. Nebojíte se?
20.02.2007
ČÍST VÍCEMáme doma z předchozího období nasbírané a správně nasušené části rostlin. Jde o listy, květy, stonky nebo samotné plody. Co ale dál, jak správně takto připravené rostliny použít, aby neztratily nic z toho, co nám mohou nabídnout?
16.02.2007
ČÍST VÍCEUžíváte léky chemické nebo přírodní k tomu, aby vám bylo lépe? Jestlipak jste si někdy uvařili dobrý bylinkový čaj, který stejně rychle jako léky, ale příjemněji navodí dobrou náladu zdravého člověka?
15.02.2007
ČÍST VÍCEDoby upatlaných a ulepených láhví od sirupů jsou už za námi. Dnes se v zájmu hygieny, zdraví a pitného režimu propagují různé minerálky, vody, čaje. Když jdete do obchodu, tak pomalu ani nevíte, co si máte vybrat. Co vlastně pitný režim je nebo znamená?
13.02.2007
ČÍST VÍCETo říkávaly a stále říkají naše babičky. Někteří z nás si bez polévky nedokáží představit pořádný oběd a pro jiné není polévka nic než trocha obarvené vody s něčím. Jaká je historie polévek? Jak polévky rozlišujeme?
12.02.2007
ČÍST VÍCEBSE. Bovinní spongiformní encefalopatie neboli nemoc šílených krav. Velký strašák přelomu století, který uspíšil pokles konzumace hovězího masa. Naštěstí ale nemoc urychlila zavedení značkování při prodeji hovězího masa. Prodejnost hovězího masa jistě ovlivňuje fakt, že muži milují hovězí steaky.
10.02.2007
ČÍST VÍCELuštěniny jsou levnou a výživnou alternativou masa, protože obsahuje velké množství bílkovin. Hrách, fazole, čočka, to všechno jsou luštěniny, které sice obsahují bílkoviny, ale chybí jim důležité aminokyseliny, které jsou nutné k růstu a udržení svalů a tkání. Proto by měly být podávány s rostlinnou potravou. Přiblížíme si základní druhy luštěnin.
09.02.2007
ČÍST VÍCEZima se blíží ke konci a za chvíli tu budeme mít jaro. Zemědělci a naše těla konečně dostanou zelenou. V tomto období můžeme tělu dopřát skvělou delikatesu. A pokud stále ještě toužíte něco málo shodit do plavek, jsou nové brambory tím pravým pomocníkem
06.02.2007
ČÍST VÍCEŠťáva z hroznů prý srdci udělá stejnou službu jako víno tekuté. Čerstvá šťáva z některých druhů hroznů údajně dokáže člověka ochránit proti srdečním chorobám stejně jako červené víno.
05.02.2007
ČÍST VÍCEV České republice se lidé obecně zajímají málo o to, co jedí.Vyplývá to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění v loňském roce.
02.02.2007
ČÍST VÍCEZ vlastní zkušenosti vím, že dokud se člověk s vážnější nemocí nesetká osobně, příliš se o ni nezajímá. Ovšem když vám jednoho dne lékař oznámí, že vy, nebo vaši blízcí trpíte nějakou neobvyklou, či závažnou chorobou, najednou jste vděčni za každou informaci, která vám pomůže se v tom zorientovat a třeba vám i ukáže jak lze s takovým onemocněním žít.
28.01.2007
ČÍST VÍCEPřestože je pšenic několik set druhů, dnes se budu zabývat tou nejrozšířenější a nejvyužívanější, i když osobně z vlastní zkušenosti vím, že největší pozornost z pšenic by si zasloužila pšenice špalda - Triticum spelta L., ale o té až příště. S klasickou pšenicí se setkáváme denně.
25.01.2007
ČÍST VÍCEKmín. Mnoho z nás bere toto koření jako běžnou samozřejmost. Kmín do brambor, kmín do zelí, kmín pod maso. Ač si to neuvědomujeme, je pro nás kmín v kuchyni nezbytný. Už jen proto, že je nezbytný při výrobě žitného chleba.
24.01.2007
ČÍST VÍCEProč? S pohankou totiž regenerujeme játra, podporujeme pružnost cév a hlavně bojujeme s křečovými žílami. Pohanka je vhodná hlavně pro bezlepkovou dietu.
23.01.2007
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena