Úroda okurek a jiné zeleniny je v plném proudu, proto se dnes krok za krokem vrhneme na zavařování.
17.07.2022
ČÍST VÍCEPrávě teď dozrávají na našich zahrádkách sladké maliny. Ke konci prázdnin se přidají i temně fialové ostružiny. Tento článek vám pomůže s jejich zpracováním.
09.07.2022
ČÍST VÍCERecept na vynikající meruňkovou marmeládu. Příprava nám nezabere více než 15 minut a výsledek je dokonalý.
29.06.2022
ČÍST VÍCEJak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
27.06.2022
ČÍST VÍCEStromy se letos konečně začínají červenat drobným peckovitým ovocem. Je čas dozrávání třešní, pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých právě třešně dobře zužitkujeme.
10.06.2022
ČÍST VÍCEMeruňky už pomalu začnou dozrávat na našich zahrádkách. Jejich krátkou sezónu je třeba si dostatečně užít a nejlépe je také zamrazit, připravit z nich marmeládu či kompot. Ale kromě toho máme pro vás i prověřené recepty na výborné knedlíky z bramborového těsta a smetanové koláče, které vám budou mizet pod rukama.
03.06.2022
ČÍST VÍCEJe zdravý a jídlu dodá nezaměnitelnou chuť. Někteří z nás mu zůstávají věrni dlouhá léta a nedají na něj dopustit. Proč si křen častěji dopřát?
04.01.2022
ČÍST VÍCEJahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
03.09.2021
ČÍST VÍCEBylinkové octy nejsou u nás moc rozšířené a nejčastěji si je hospodyňky připravují doma samy. Poradíme vám, jak na to.
21.02.2021
ČÍST VÍCEPodzimní počasí nás, stejně jako každý rok, zažene z piknikových dek zpátky do kuchyní. Ale není to žádný tyran a tak nás zásobí spoustou dobrot. Je jen na nás, jak s nimi naložíme.
07.09.2020
ČÍST VÍCEZavařování pro nás nemusí být jen způsobem uchovávání potravin. Tuto mnohdy úmornou práci můžeme pojmout jako zábavný a tvůrčí koníček.
07.09.2020
ČÍST VÍCES blížícím se létem je úzce spjato i zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Pro mnohé to je zábava a pro mnohé naopak utrpení. Kdo by se ale v zimě obešel bez naložených hřibů, čalamády nebo bez veledůležitých kyselých okurek? Nevím jak vy, ale já si bez nich nedokážu život představit. Do většiny těchto nálevů patří kopr. Přibližme si proto tuto aromatickou rostlinu.
01.06.2020
ČÍST VÍCEMezi nejstarší způsoby konzervace, patří již několik tisíc let sušení. Můžeme tak jednoduše uchovávat ovoce, zelenin, bylinky, koření, maso, houby a nebo i květiny. Pokud sušíme plody či jiné potraviny správně, zachováme v nich nejvíce vitamínů, bílkovin a minerálních látek. Dnes pro vás mám deset rad pro správné sušení.
27.09.2019
ČÍST VÍCEZačíná doba, kdy na trhu nebude takový výběr čerstvého ovoce. Naštěstí máme možnost využít i jiných forem získávání vitamínů. Starou, levnou, ale velice osvědčenou metodou konzervace je sušení ovoce.
20.08.2019
ČÍST VÍCEMáte velkou zahradu a v ní přebytek úrody? Nevíte, jak správně upravit zeleninu do mrazničky? Mrazit v celku, nakrájenou, nebo ji podusit či uvařit? Nastíníme vám správné postupy při mrazení zeleniny.
19.08.2019
ČÍST VÍCEKoncem prázdnin přichází období dozrávání hrušek. Toto lahodné ovoce znali již staří Římané a k nám přišlo z Východu. Hruška je dosti podceňovaným ovocem, ale zaslouží si své místo v našem jídelníčku.
15.08.2019
ČÍST VÍCEČas mirabelek pomalu přichází a byla by škoda toto sezónní ovoce nezpracovat. Třeba na marmeládu, kterou užijeme na palačinky, cukroví a jen tak na chuť. Podrobný FOTORECEPT.
23.07.2019
ČÍST VÍCEMaliny, ostružiny a třešně, to jsou jen některé druhy ovoce, které lze dobře a hlavně levně zmrazit. Jsou jich plné zahrady nebo tržnice. Přicházím s návodem, jak si je nejlépe uchovat.
14.07.2019
ČÍST VÍCEZačíná sezóna. Na trhu je denně čerstvé ovoce a za levný peníz. Spousta z vás dostane ovoce od babiček a tetiček a teď řešíte, co s ním. Vždyť v zimě se bude hodit. Jednoduchá rada - zmrazit.
01.07.2019
ČÍST VÍCEKe konci prázdnin, kdy už se děti začínají těšit na školu, se naše lesy opět plní houbaři. Začíná podzimní sezóna plná hřibů, bedlí i babek. Chopte se košíku a zkuste své štěstí.
17.08.2018
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena