Název angreštu pochází z italského "angresto" - kdysi se tak totiž označovaly bobulky divoké révy nebo kyselé víno. Proč se vyplatí jejich pěstování? A do jakých pokrmů se hodí?
18.07.2023
ČÍST VÍCEČas, kdy nám na zahrádkách dozrávají maliny a na trzích jsou jich plné košíky. Přinášíme vám recepty na pečené i nepečené malinové dobroty, ale také výborné malinové sirupy a likéry, které ještě stihnete.
17.07.2023
ČÍST VÍCEZeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.
13.07.2023
ČÍST VÍCEPrávě dozrávají višně a nastal čas pro přípravu višňové marmelády. Čerstvému pečivu s touto marmeládou nikdo neodolá.
08.07.2023
ČÍST VÍCEJe období prázdnin a to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".
05.07.2023
ČÍST VÍCENa přípravu kompotů používáme ovoce zdravé, vyzrálé, s přiměřeně pevnou dužinou, jen angrešt konzervujeme téměř zralý. Další rady a tipy k zavařování najdete v článku.
24.06.2023
ČÍST VÍCEČerven nám přešel do druhé poloviny a na zahrádkách začínají dozrávat malé barevné kuličky rybízu a větší kuličky angreštu. Větší úrodu lehce zavaříme nebo zamrazíme.
21.06.2023
ČÍST VÍCEČerven je tu a s ním i hlavní sezóna třešní, kterou prostě milujeme, protože předchází tolik očekávané léto. Lesklé plody třešní chutnají nejlíp čerstvě utržené, o tom není pochyb, ale jejich čas uplyne velmi rychle, a proto si je uchováváme i v podobě marmelád či kompotů.
16.06.2023
ČÍST VÍCEJaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přinášíme několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
14.06.2023
ČÍST VÍCEJahody, třešně, višně, meruňky, brzy také maliny a rybíz - také už vám letošní úroda tak trochu přerůstá přes hlavu? Máme pro vás pár osvědčených tipů, co s nasbíraným ovocem.
10.06.2023
ČÍST VÍCEJistě znáte situaci, kdy se vám po celodenním sklízení zeleninové či ovocné úrody chce odpočívat a nikoliv se ihned pustit do nekonečného zavařování či zamrazování. Lehce se ale může stát, že se s láskou opečovávané jahody či třešně do rána zkazí. Jak tedy uchovávat ovoce a zeleninu, aby nám v čerstvém, syrovém stavu vydržely co nejdéle?
18.05.2023
ČÍST VÍCERanní káva a čerstvé pečivo s marmeládou - koho by nelákala tato představa. A domácí marmeláda chutná přece nejlépe. FOTORECEPT na marmeládu z broskví a jablek.
02.10.2022
ČÍST VÍCEJe čas dozrávání snad nejstaršího ovoce na světě - jablek. Jablko, ovoce sváru. Kvůli jablku, sice granátovému, byla Eva s Adamem vyhoštěni z ráje. Předkládáme několik rad na jejich kuchyňskou úpravu.
23.09.2022
ČÍST VÍCEKnedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem.
22.09.2022
ČÍST VÍCEK uzení nestačí jen dobrá udírna, je nutné znát některé zásady a postupy, které nám zajistí kvalitní výsledek - chuťově výbornou uzeninu. Na co si dát při přípravě uzenin pozor? A jak připravit tu nejlepší chalupářskou klobásu, uzenou šunku nebo slaninu?
09.09.2022
ČÍST VÍCELetošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
08.09.2022
ČÍST VÍCEV lese se to hemží sběrači hub, lidé se tu potkávají s více či méně plnými košíky a hospodyňky doma předem přemýšlejí, jak s letošní úrodou naloží. Dnes vás naučíme, jak houby správně zakonzervovat.
03.09.2022
ČÍST VÍCEZačátkem školního roku se zahrady zbarvují do modra. Je čas dozrávání švestek, trnek, duranců, jak se jim jinak krajově říká. Sazenice švestky k nám přišly z Francie za vlády Karla IV. a na jeho počest se jim na Moravě říká kadlátky.
02.09.2022
ČÍST VÍCENení nad domácí marmeládu! Žádná kupovaná varianta nenahradí to aroma a chuť! A přidáním koření nebo domácí pálenky dostane ještě vyšší level.
15.08.2022
ČÍST VÍCEUvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
02.08.2022
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena