Konzumenti zdravé výživy znají tuhle luštěninu již delší dobu. Ale posledních pár let vignu objevují v sortimentu semen také zahrádkáři. Není divu, je to lahodná a velmi zdravá zelenina.
10.09.2007
ČÍST VÍCEJaké melouny nalézáme na českém trhu? Nejznámějšími jsou melouny vodní a cukrové. Existují však druhy melounů, které možná ještě neznáte.
31.08.2007
ČÍST VÍCEŠípky se sbíraly už odpradávna a hospodyňky z nich dokázaly připravit nejen lahodný léčivý čaj, ale i jiné výborné nápoje a pokrmy. Nahlédneme do kuchyně našich babiček a prababiček.
31.08.2007
ČÍST VÍCEVypadá jako jablko, za syrova je však nepoživatelné. Přesto má tento podivný plod ve vaší kuchyni šanci - jeho aroma promění obyčejnou marmeládu v opravdovou pochoutku.
31.08.2007
ČÍST VÍCEJejich původ je zaznamenán v subtropických oblastech Jižní Ameriky. Peruánští indiáni je začali pěstovat zprvu jako okrasné rostliny již v 5. století př.n.l. Plody považovali za jedovaté.
27.08.2007
ČÍST VÍCERůže šípková (Rosa canina), lidově šípek neboli planá růže. Říká se jí také divoká, trnová či růže psí. Někdy se setkáváme s názvem šípina. Keř s krásnými květy.
18.08.2007
ČÍST VÍCEJiž pouhé vyslovení jména této bylinky vyvolává uklidňující dojem, a co teprve fialová barva jejích kvítků a omamná vůně?
16.08.2007
ČÍST VÍCEItalská kuchyně je známá nejen svými těstovinami, pizzou, ale také dobrými sýry.
12.08.2007
ČÍST VÍCEPo durainu a mangustanu si představme další ze zástupců východoasijského ovoce.
07.08.2007
ČÍST VÍCEV dalším z článků o "tekutém zlatu" - olivovém oleji, se podíváme na sklizeň oliv, seznámíme se s jeho druhy a poznáme blahodárné účinky tohoto "elixíru života".
06.08.2007
ČÍST VÍCENázev možná evokuje druh opice nebo obyvatele podmořských hlubin, jedná se však o ovoce, které je zatím drtivé většině z nás neznámé.
26.07.2007
ČÍST VÍCEBez masa žít lze, to je jednoznačně dané. Přesto má vegetariánství a složení bezmasé stravy svá úskalí. I těm lze předejít a chybějící látky doplnit. Jak na to?
23.07.2007
ČÍST VÍCEOlivový olej jsme si zvykli spojovat s jižními krajinami prozářenými sluncem, kde si lidé umějí užívat života a udělat si čas na dobré jídlo.
17.07.2007
ČÍST VÍCEMinule jsme se seznámili s prvním zástupcem exotických hub, nenápadnou shiitake. Pro mnohé z vás byla jistě novinkou. Dnes se zaměříme na Jidášovo ucho.
15.07.2007
ČÍST VÍCETato exotická houba u nás není zatím příliš známá. Na první pohled vypadá docela obyčejně, pro její obdivuhodné léčivé vlastnosti se jí však říká houba dlouhověkosti nebo také elixír života.
03.07.2007
ČÍST VÍCEPrávě kolem nás dozrávají jahody! Nejen ty šlechtěné, ale i ty, které nacházíme na krajích lesa nebo kolem cest v zelené trávě. Jak je můžeme využít?
30.06.2007
ČÍST VÍCEV dnešní době se stále z více lidí stávají vegetariáni. Někteří se však na vegetariány dívají s podivem. Co je příčinou takového rozhodnutí? Proč se řady vegetariánů rozšiřují? A co vlastně jí?
29.06.2007
ČÍST VÍCEPůst by si měl vyzkoušet každý z nás. Je dobré se někdy přesvědčit, že bez jídla se dá obejít. Pak po postních dnech, které absolvujeme, se můžeme stravovat střídměji než předtím.
27.06.2007
ČÍST VÍCEVedle slaných brambůrků bývá na stole s občerstvením často i mistička s arašídy. Narozdíl od smažených lilků jsou však burské oříšky v přiměřeném množství velmi zdravé.
26.06.2007
ČÍST VÍCESlyšeli jste už někdy slovo galgán? Připomíná spíše součást nějakého čarodějnického zaříkávadla a na Valašsku jím dokonce označují hrubiána, neotesaného člověka.
26.06.2007
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena