Karob místo kakaa
Karob místo kakaa

Karobový prášek nahrazuje kakao v čokoládě. Takovou čokoládu si můžete dopřát, i když držíte dietu. Jak je to možné? Přečtěte si něco víc o karobu.

16.11.2006

ČÍST VÍCE
Typické biopotraviny - proso (jáhly)
Typické biopotraviny - proso (jáhly)

Proso seté je jednou z nejstarších kulturních plodin s bohatým využitím v kuchyni.

15.11.2006

ČÍST VÍCE
Zeleninové saláty
Zeleninové saláty

Stejně jako k létu neodmyslitelně patří grilování, nesmíme zapomenout na letní saláty. Všude je nepřeberné množství ovoce, zeleniny a hlavně čerstvých bylinek. Stačí jen si vybrat a začít kombinovat. Co byste měli vědět o zeleninových salátech?

15.11.2006

ČÍST VÍCE
Pistácie
Pistácie

Krátce před adventním časem se obchody začínají více než jindy plnit nejrůznějšími druhy ořechů. Jedněmi z nich jsou i pistáciové oříšky. Jejich cena okolo 200 korun za kilogram může nejednoho odradit, ale proč si ten "luxus" alespoň někdy nedopřát, navíc, když jsou pistácie tak zdravé!

13.11.2006

ČÍST VÍCE
Oblíbené těstoviny
Oblíbené těstoviny

Existuje přes 300 druhů těstovin všemožných velikostí, tvarů, barev a my si o nich něco řekneme. Víte vůbec jaká je jejich historie a jaký mají význam pro naše tělo? V našem článečku se dozvíte spoustu důležitého.

08.11.2006

ČÍST VÍCE
Zázvorové dobroty
Zázvorové dobroty

Zázvor je velice zdravý pro náš metabolismus. Pochází z jihovýchodní Asie a už i u nás si ho můžete koupit čerstvý. Prodává se celý, krájený nebo mletý.

06.11.2006

ČÍST VÍCE
Druhy rýže
Druhy rýže

Pokud nevíte, jak v obchodě vybrat tu správnou rýži a ztrácíte se v cizokrajných názvech různých odrůd, tak vám náš článek jistě trochu přiblíží problematiku rozdělení rýže.

31.10.2006

ČÍST VÍCE
Amarant v našem jídelníčku
Amarant v našem jídelníčku

Amarant. Nevíte, co to je? Mně název docela připomíná amaróny z českého seriálu Návštěvníci. Avšak tato rostlina s nimi nemá nic společného. Amarant je rostlina, která rozhodně nesmí chybět v jídelníčku vegetariánů, sportovců a hlavně lidí s celiakií a vysokým cholesterolem.

30.10.2006

ČÍST VÍCE
Rýže a její historie
Rýže a její historie

Rýže doprovází lidstvo již tisíce let a patří mezi základní potraviny. Tato dobře dostupná, levná a na energii bohatá potravina však stále zůstává ve stínu jiných potravin a své skalní příznivce má především v Asijských zemích, odkud pochází.

27.10.2006

ČÍST VÍCE
Blahodárné vinné hrozny
Blahodárné vinné hrozny

Po každém větším jídle dostávám chuť na něco sladkého nebo alespoň dobrého. A to i přesto, že se cítím nacpaná. Takový zákusek nebo dobrá sušenka by nebyla marná. Snažím se však omezit příjem cukrů a tuků. Jak tento problém vyřešit?

24.10.2006

ČÍST VÍCE
Kouzelné lískové oříšky
Kouzelné lískové oříšky

Když Popelka rozlouskávala první ze tří darovaných oříšků, čekala že tam najde lískové jádro. Její oříšky však byly kouzelné, plných krásných šatů. U nás ale roste spousta lískových keřů, které jsou obsypané těmi klasickými lískovými oříšky.

24.10.2006

ČÍST VÍCE
Sýr a jeho historie
Sýr a jeho historie

Kdo z nás by si aspoň občas nepochutnával na různých druzích sýrů? Ať ke snídani, k večeři nebo k televizi jako jednohubky. Sýry patří do našeho jídelníčku stejně neodmyslitelně jako maso nebo zelenina. Existuje tolik různých druhů sýrů. Vlastně by se snad ani nedaly spočítat. Jaká je vlastně jeho historie?

17.10.2006

ČÍST VÍCE
Banán - zdravé mlsání
Banán - zdravé mlsání

Ačkoliv v našich krajích banány značně zdomácněly, stále patří mezi exotické ovoce. Stejně jako bez cukroví si prostě Vánoce bez banánů nedokážu představit. Když jsem se o toto ovoce zajímala, našla jsem spousty zajímavostí, se kterými bych vás ráda seznámila. Málokdo totiž ví, že produkce banánů se pomalu ale jistě ocitá v krizi.

17.10.2006

ČÍST VÍCE
Důležité ovoce
Důležité ovoce

Nevím jak vám, ale mě tato zima připadá hrozně dlouhá. Hrozně se těším na jaro. Spousty sluníčka, zelené trávy, maminek s kočárky, projížďky na kole nebo na bruslích. O tyto radůstky jsme v zimě připraveni. Když si představím přechod mezi jarem a zimou - takzvanou jarní únavu, polovina radosti mě přejde. S jarní únavou se však dá bojovat! Stačí jíst dostatečné množství ovoce. Přibližme si, jak udržet se fit i na přelomu zimy a jara.

12.10.2006

ČÍST VÍCE
Sezamová semínka plná zdraví
Sezamová semínka plná zdraví

Malá krémová semínka známe zejména z čerstvě upečeného pečiva, na kterém se v poslední době objevuje velmi často. Bohužel sezam ještě nenašel v našich kuchyních takové místo a zastoupení, jaké by si díky svým léčebným účinkům zasloužil.

24.09.2006

ČÍST VÍCE
Sója, rostlinné maso
Sója, rostlinné maso

Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů, proto bývá označována jako proteinová bomba. Marně bychom hledali mezi přirozenými potravinami takovou, která by byla bohatší na bílkoviny. Má velmi široké použití jako potravina, krmivo i jako surovina pro zpracovatelský průmysl. Její název pochází z japonského "shoyu".

08.09.2006

ČÍST VÍCE
Čočka
Čočka

Luštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. Dodává tělu, stejně jako ostatní luštěniny, dostatečné množství rostlinné bílkoviny, hodně minerálních látek a stopových prvků. Díky vzrůstající popularitě vegetariánské stravy přišla opět do módy. V naší rodině se čočka jí hlavně na Nový rok, neboť se u nás říká, že to přináší peníze.

27.08.2006

ČÍST VÍCE
Fíky
Fíky

Ovoce s příchutí exotiky si nejčastěji dopřáváme o vánočních svátcích v podobě sušených plodů. Pokud však letos vyrážíte na dovolenou na jih Evropy či do severoafrických destinací, poohlédněte se po této pochoutce v syrovém stavu a vychutnejte si její medovou chuť.

30.07.2006

ČÍST VÍCE
Datle
Datle

Bývají nazývány ovocem rajských zahrad. A skutečně. Při pohledu na datlovou palmu se nám vybaví vůně dálek, moře a rozpálený písek, prostě opravdový ráj. Přesto si na datlích pochutnáváme zejména v zimním čase, datle se totiž sklízejí podle druhu od srpna do prosince.

29.07.2006

ČÍST VÍCE
Avokádo
Avokádo

Avokádo patří mezi exotické ovoce, které najdeme v obchodech po celý rok. Bohužel málokdo z nás o něj sotva zavadí pohledem a ještě málo z nás ví, jak toto ovoce jíst, správně je zpracovat nebo jak jej skladovat. A když už se rozhodneme, že si tuto pochoutku koupíme, stojíme mnohdy před neřešitelným problémem, jaké avokádo je to pravé. Charakterizujme si jej ted trochu.

23.07.2006

ČÍST VÍCE