Máte rádi buchty, koláče, vánočky a jiné dobroty z kynutého těsta? A víte, že se příprava kynutého těsta na tyto dobroty mnohdy hodně liší? Pokud vás zajímají druhy kynutých těst a jejich použití, určitě si přečtěte tento článek.
25.10.2006
ČÍST VÍCETaky vás v kuchyni rodina nachytala na apríla? U nás se tradičně mění sůl za cukr, ale hlavně olej za ocet. Mnohdy vznikají opravdu netradiční kulinářské zážitky. Proč si tedy nepřiblížit třeba ocet? Je tady přece jaro a k němu patří zdravé jarní saláty se zálivkami, které se bez octa neobejdou.
13.10.2006
ČÍST VÍCESladká tvárná pasta z cukru a mandlí, která se ze sultánského stolu rozšířila do celé Evropy se nazývá marcipán. Dnes si bez marcipánu nedokážeme představit vánoční cukroví, svatební dorty nebo jiná sladká mlsání. Proto bychom o marcipánu měli vědět i něco víc než to, že je sladký.
10.10.2006
ČÍST VÍCEFlambování jistě patří mezi méně tradiční způsoby úpravy jídel. V závěrečné fázi přípravy pokrmu se přidá lihovina a pokrm se zapálí. Jídlo si získá zvláštní aroma, ale samotný alkohol shoří.
06.10.2006
ČÍST VÍCEV dnešní době se mluví o hovězím masu ve spojitosti s velice nepříjemným problémem, a to je nemoc šílených krav, nebo-li BSE. Je to smrtelné onemocnění, které postihuje dobytek a my se před tím musíme bránit, jak to jen jde.
05.10.2006
ČÍST VÍCEVyslovíme-li slovo Francie, ozvěna nám většinou vrátí - vynikající kuchyně. Jít na oběd nebo na večeři do francouzské restaurace patřívalo k dobrému tónu mezi zámožnějšími vrstvami a předpokládalo poučenost a zálibu v rafinované chuti. Do povědomí labužníků se kulinářské umění země Galského kohouta zapsalo především širokou škálou nejjemnějších sýrů a kvalitního vína. Jenže francouzská kuchyně je přece jenom mnohem, mnohem víc.
02.10.2006
ČÍST VÍCETradiční česká kuchyně, to jsou pestré chutě vonící libečkem, meduňkou, kerblíkem či saturejkou - a také hodně poezie. Málokdo ale ví, co je například rambulice, couračka, hladká Ančka, zelník, mrkvanec, řepánek, miletínské modlitbičky, dandule, drkotina nebo hruščáky.
29.09.2006
ČÍST VÍCEJiž víme, jak upravit maso vařením, dušení a pečením. Nyní mám pár rad a tipů, jak postupovat při výběru a úpravě masa ke smažení, na minuty nebo pečení na roštu a grilování.
20.09.2006
ČÍST VÍCEAč si to mnoho z nás nepřipouští, velmi často váháme, po jakém vepřovém masu sáhnout, když chceme připravit řízky, tlačenku nebo chceme maso umlít. Vepřové maso se dělí snad na nejvíce druhů. Proto občas býváme zmateni. Pokud se chcete zorientovat, určitě pokračujte ve čtení.
18.09.2006
ČÍST VÍCECo je ideální mít doma, když se chystáme dělat zeleninový salát? Sice se obvykle tváří jako nedůležitá potravina, ale saláty jsou s nimi nejlepší.
17.09.2006
ČÍST VÍCEOblast jihovýchodní Asie je rájem kuchařů a gurmánů. Jídlo je zde uměním a gastronomie filosofií; chutě jsou důvtipně smíchány a prezentace jídel velmi okázalá. Nechte se inspirovat !
14.09.2006
ČÍST VÍCEFrancie je zemí módy, vína a hlavně dobrého jídla. Mnoho z nás krásy Francie nikdy nespatřilo. To ovšem neznamená, že nemůžeme vyzkoušet jejich kuchyni. Co takhle tradiční francouzský slaný koláč?
11.09.2006
ČÍST VÍCEJiž toho víme mnoho o tepelné úpravě ryb. Víme, jak ryby vařit, dusit, péci či smažit. Ryba je vhodná pro každou příležitost, je dobrá po jakékoliv z uvedených možností přípravy. Dnes se ale ještě zmíníme o přípravě ryb na grilu či na rožni.
31.08.2006
ČÍST VÍCEPokud máte dobré technické zázemí, milujete ryby a máte jich neustálý přísun, pak vám nabízím možnost připravit si rybí speciality u vás doma. Přímo ve vaší kuchyni.
31.08.2006
ČÍST VÍCERyby smažené nebo pečené nejsou, jak všichni dobře víme, tak dietní, jako ryby připravené dušením nebo vařením. Maso je dokonce hůře stravitelné, ale zalíbí se nám svou výraznější chuť.
30.08.2006
ČÍST VÍCEStaré české přísloví "láska prochází žaludkem" zná jistě každý. Je aktuální ještě dnes a mnoho hospodyněk je stále bere na vědomí. Však také dobrá a rozumná hospodyňka a hlavně kuchařka je pilířem každé normální rodinky. Proto si dnes povíme o základní přípravě ryb vařením a dušením.
30.08.2006
ČÍST VÍCEV našich kuchyních se celkem ve velkém množství dnes připravují různé ryby. Dostatek jich je v nabídce obchodů a velkých marketů, najdeme je na jídelním lístku kdejaké restaurace, ale také jsou rodiny, kde alespoň jeden jejich člen je vášnivým rybářem a kuchyňský stůl zásobí vlastními silami. Měli bychom tedy alespoň z části vědět, jaké ryby se k nám na jídelníček dostávají.
28.08.2006
ČÍST VÍCEDžemy a marmelády většinou vyrábíme z toho, co si sami vypěstujeme nebo co levně nakoupíme. Zkuste ale na trhu místo po rybízu či jahodách sáhnout třeba po ananasu či kiwi. I z nich jde připravit výtečná ovocná pomazánka, kterou ohromíte nejednu návštěvu. Nevěříte? Nabízíme vám inspiraci v podobě několika receptů.
27.08.2006
ČÍST VÍCEMódní zahraniční zvyklosti ve stravování se dostávají i k nám. Jedním z netradičních způsobů přípravy jídel je jistě fondue. Ač je u nás jíž dlouho k dostání, pohlížejí na něj mnozí s nedůvěrou. Není proč, v našem článku se dozvíte nejen něco o jeho historii, ale také pár tipů na přípravu slaných i sladkých dobrot.
23.08.2006
ČÍST VÍCEZatímco historie zrnkové kávy se datuje mnoho století do minulosti a je stejně tak bohatá jako spletitá, instantní káva byla poprvé vyrobena přibližně před 100 lety. Významnější obliby dosáhla v 50. letech minulého století, i když mnoho lidí k rozpustné kávě stále přistupovalo se značnou nedůvěrou.
29.07.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena