Blíží se Vánoce a s nimi i čas každoročních tradic, které jsou známé už odnepaměti. Pro mnoho z nás se již staly naprostou samozřejmostí a přitom nemáme mnoho informací o tom, jak a proč vlastně vznikly.
14.12.2006
ČÍST VÍCEKaždý z nás jistě zná slova koledy: "Koleda, koleda Štěpáne,..." Jak to ale s koledování dříve bylo? Dělali koledníci radost všem? A jaký byl vlastně důvod chodit koledovat? O tom a o vánočních květech je dnešní poslední vánoční vyprávění.
12.12.2006
ČÍST VÍCEV našem vyprávění jsme se dozvěděli více o vánočním stromečku, o stavění jesliček nebo betlémů a o tom, co předcházelo štědrovečerní večeři. Co se ale dříve dělo právě na Štědrý den? Jak se děti radovaly z vánoční nadílky? A mělo jejich zlobení vliv na dárky? Porovnejte si sami, jak prožíváme Vánoce dnes spolu s našimi blízkými.
11.12.2006
ČÍST VÍCEMám moc ráda Vánoce! I přes všechen shon a zmatek okolo, týkající se náročnosti příprav spojených s pečením cukroví, se systémem úklidů a věšení voňavých záclon, s pořizováním výzdoby oken, balkonů či lodžií nebo se sháněním dárků všem blízkým. Vánoce jsou nakonec vždy svátky pokoje a radosti, opředené kouzlem obyčejů, koled, písní i pověr.
09.12.2006
ČÍST VÍCEBlíží se pomalu poslední měsíc v roce - prosinec a s ním spojené starosti, jak se co nejlépe připravit na Vánoce. Odpočinek by však nikdo z nás neměl zanedbat. Přemýšleli jste již někdy nad tím, jak stará je tradice zdobit a mít na Vánoce zelený vánoční stromek?
30.11.2006
ČÍST VÍCENaposledy se setkáváme, abychom se dozvěděli, jaká těsta můžeme připravit pro pečení vánočního cukroví nebo jiných sladkostí. Také se dozvíme, že v podmínkách malých kuchyní můžeme připravit i nepečené dobroty na náš vánoční stůl.
30.11.2006
ČÍST VÍCEPřinášíme vám druhý díl článku o vánočním koření. V tomto dílu vám představíme nové koření, hřebíček, zázvor, kardamom a hlavně vanilku.
29.11.2006
ČÍST VÍCEVšichni máme snahu zejména před Vánoci připravit něco malého, zajímavého a zvláštního pro naše blízké. Někdy nám stačí vlastní fantazie, někdy potřebujeme trochu poradit s nápadem. Možná zčásti pomůže i toto téma - příprava vánočního přání a voňavých svíček.
28.11.2006
ČÍST VÍCEVymyslet neotřelý dárek, který navíc potěší, je opravdu fuška. Navíc, když jsou obchody plné všeho možného zboží. Na přemýšlení máte ještě poměrně dost času, přesto možná nepohrdnete inspirací, třeba ze světa vaření a kuchyně.
27.11.2006
ČÍST VÍCEBlíží se vánoční čas a každá hospodyňka již shání potřebné suroviny k pečení cukroví, vybírá vhodné recepty a přemýšlí nad tím, kolik vlastně daného cukroví letos upeče. Někdo se ale ptá - a proč? Dnes v obchodech můžeme nakoupit velmi dobré, vzhledné a kvalitní pečivo, ale i vánoční cukroví. Vzhledem k chuťově odlišným kolekcím cukroví pak mohou být uspokojeni všichni, i ti nejmlsnější.
27.11.2006
ČÍST VÍCENebojte se příprav na Vánoce, pečení cukroví ani pohoštění pro vaše hosty. Skvěle zabaleným dárkem každého překvapíte. Stačí se inspirovat nápady a tipy, které jsou tu pro vás.
23.11.2006
ČÍST VÍCEPředvánoční čas je tedy pro někoho z nás ve znamení spousty činností, kterých se i mnohdy děsíme. Zastavme se na chvíli, odpočiňme si, zavzpomínejme, povídejme si s blízkými třeba o starých zvycích.
20.11.2006
ČÍST VÍCEDýně, kostýmy a bujaré oslavy se neodmyslitelně pojí s oslavou svátku Halloween. Zatímco u nás se dušičkové období nese ve znamení klidu a vzpomínek na zesnulé, jinde svátek duchů patřičně bujaře slaví.
31.10.2006
ČÍST VÍCEHistorie zmrzliny sahá až do starověkého Řecka a je mnohem zajímavější, než by se na první pohled mohlo zdát. V antickém světě byla studená pochoutka velkou vzácností, kterou si mohli dovolit jen ti nejbohatší občané. Zámožní Řekové získávali potřebné ingredience - sníh a led - z vrcholku samotného Olympu, sídla bohů. Obstarávali jim je najatí běžci, a aby vzácná pochoutka neroztála, předávali si ji poslové jako štafetový kolík.
19.10.2006
ČÍST VÍCESladká tvárná pasta z cukru a mandlí, která se ze sultánského stolu rozšířila do celé Evropy se nazývá marcipán. Dnes si bez marcipánu nedokážeme představit vánoční cukroví, svatební dorty nebo jiná sladká mlsání. Proto bychom o marcipánu měli vědět i něco víc než to, že je sladký.
10.10.2006
ČÍST VÍCEAneb nouzové zásoby pro nezvané hosty. Jistě to znáte. Odpočíváte na pohovce s vidinou večera stráveného sledováním televizní obrazovky a najednou se ozve zvonek. V zápětí se do bytu nahrnou známí či příbuzní a vy marně pátráte ve spíži alespoň po nějakém tom drobném občerstvení ke kávě. Poradíme vám pár tipů, jak se předem na náhodné "vetřelce" připravit!
30.08.2006
ČÍST VÍCEZačaly prázdniny a díky hezkému počasí je ideální příležitost připravit pro děti jejich vlastní párty. A úplně nejlepší bude, když ji připravíte společně a oni se budou moci pyšnit nejen bezva akcí, ale skvělými hostitelskými schopnostmi.
07.07.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena