K tradičním velikonočním pokrmům u nás patřil odedávna beránek. Kdo si nemohl dopřát skutečného "masového" beránka, nahrazoval ho pečivem ve stejném tvaru. Hospodyňky pekly beránky z kynutého, později třeného těsta.
04.04.2007
ČÍST VÍCEVelikonoce jsou spojeny se spoustou známých i neznámých symbolů. Přibližme si jejich malou část.
29.03.2007
ČÍST VÍCEFondue, raclette, pizza, páje, rösti, hamburger, toasty. To jsou příklady slaného pohoštění, které můžeme svým hostům nabídnout. Mají různé varianty, je možné je libovolně doplňovat kořením, masem, zeleninou i ovocem. Vždy záleží na chuti každého z nás.
22.03.2007
ČÍST VÍCEMezi slané zákusky řadíme různé druhy pečiva z různých těst, toasty, hamburgery, párky v rohlíku apod. Druh tohoto rychlého pohoštění je mezi strávníky velmi oblíben.
21.03.2007
ČÍST VÍCEPáje jsou tradiční americké, ale i anglické velké koláče z křehkého neslazeného těsta s nejrůznějšími náplněmi. Dříve se nejvíce připravovaly na vánoce, v posledních letech se rozšířily a podávají se hostům při nejrůznějších příležitostech.
21.03.2007
ČÍST VÍCEPřichází čas roztopených ohňů, rozpálených grilů a s tím i čas receptů na slané pohoštění. Za nepříznivého počasí však můžeme se svými hosty posedět i doma, u tepla krbu nebo kamen a připravit si roztavený sýr. Nevíte, co je to za specialitu?
17.03.2007
ČÍST VÍCEV dnešním díle si povíme, s čím se fondue obvykle podává. Povíme si hlavně o omáčkách a salátech.
16.03.2007
ČÍST VÍCEOd 21. dubna do 21. května v době znamení Býka, vítězí jaro nad zimou a vládu přebírá planeta Venuše, což lidi narozené v tomto znamení zasáhne notnou dávkou romantiky, jež jim je po celý život vlastní. O tom svědčí i to, že se v tomto znamení narodila řada slavných spisovatelů. Příkladem může být W. Shakespeare nebo Honoré de Balzac, kterým romantika rozhodně nebyla cizí. A když už jsme u té lásky a romantiky, povíme si, jaké afrodiziakum platí na Býka.
16.03.2007
ČÍST VÍCECestování a zájem o poznávání nových zemí stále vzrůstá. Lidé se zajímají nejen o země samotné, ale také o národní zvyklosti, způsob života a samozřejmě také o různé druhy nabízených pokrmů.
15.03.2007
ČÍST VÍCETo říkávaly a stále říkají naše babičky. Někteří z nás si bez polévky nedokáží představit pořádný oběd a pro jiné není polévka nic než trocha obarvené vody s něčím. Jaká je historie polévek? Jak polévky rozlišujeme?
12.02.2007
ČÍST VÍCESvátek svatého Valentýna jsme si tak nějak převzali od Američanů a dnes už se dá říct, že u nás tento svátek velice zdomácněl. Je to svátek všech zamilovaných a i když my píšeme o vaření, o tomto svátku si něco málo řekneme, protože přeci jenom se říká:Láska prochází žaludkem.
12.02.2007
ČÍST VÍCEOslavy vánočních svátků jsou v Rusku teprve v očekávání. Zatímco katolická Evropa má již oslavu vánočních svátků se vším hodováním za sebou, v pravoslavném Rusku teprve 6.lednem oslavy narození Krista Spasitele začínají.
04.01.2007
ČÍST VÍCEKončí starý rok. Máme pozvané hosty, pro které připravujeme silvestrovské menu a stále přemýšlíme nad tím, jak je překvapit, čím zaujmout. Přejeme si, aby ten poslední den v roce byl dnem klidným a zároveň nejveselejším.
31.12.2006
ČÍST VÍCEVzali jste si na svá bedra nelehký úkol pořádat neformální oslavu pro přátele a příbuzné? Vězte, že to není nic snadného, místo užívání si, nejspíš celé hodiny strávíte pobíháním mezi hosty a kuchyní. Snad s povděkem přijmete alespoň pár tipů, jak vše bez úhony přežít.
30.12.2006
ČÍST VÍCEPomalu končí starý rok, brzy již budeme vyměňovat starý kalendář za nový, budeme si zvykat na nový letopočet a těšit se nebo i obávat se nových událostí. Než ale ten velký den D přijde, připomeňme si, jak co nejlépe připravit sváteční menu a jak se co nejvhodněji připravit na naše hosty, které jsme si pozvali.
30.12.2006
ČÍST VÍCESilvestra většina z nás slaví se sklenkou a obloženým chlebíčkem v ruce a připíjíme si na zdraví a štěstí pro všechny naše blízké. V bujaré atmosféře nás možná ani nenapadne, že i tento den se pojí s křesťanstvím.
30.12.2006
ČÍST VÍCEAč nejsme profesionálními barmany, pojďme si tento čas plný svátků a oslav zpestřit novými neobvyklými míchanými nápoji! Vodka s džusem, cola a rum, to jsou už zastaralé, nemoderní hity. Poradíme Vám několik jednoduchých zásad a nemůže se stát, že by se Vám nepovedlo uspořádat velkolepou koktejlovou party na oslavu Nového roku.
23.12.2006
ČÍST VÍCEVánoční trhy jsou v mnoha městech v plném proudu a kromě drobných dárků, které zde můžete zakoupit, vás možná ke koupi naláká i vůně grilovaných klobásek, svařeného vína či medoviny. Právě o medovině se můžete v následujícím článku dozvědět něco bližšího.
21.12.2006
ČÍST VÍCEDomovem olivovníku je oblast Středozemí, kde tyto velice známé plody dává od dávných časů. Již v bibli se můžeme dočíst o olivách, jejích listech a oleji. Olivovníky nepotřebují nijak zvlášť úrodnou půdu, stačí jim kamenitý terén. Stromy jsou stále zelené a plody se sklízejí od října po celou zimu.
20.12.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena