Vánočku, tradiční vánoční pečivo, má rád snad každý z nás. Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro i ze šesti (devíti) pramenů. Já vám nastíním tajemství pletení ze tří, ale hlavně ze čtyř pramenů.
10.12.2023
ČÍST VÍCEAť už si na něm na Štědrý večer rádi pochutnáte, nebo jej raději nahrazujete řízkem, kapr je v každém případě tradičním symbolem českých Vánoc. Tradice spojená s kapry se nám připomíná už v době podzimních výlovů rybníků, symbol kapra se objevuje na vánočních dekoracích a blahopřáních, na čokoládách i jako ozdoba na stromeček. Přesto jde o relativně novodobou tradici.
05.12.2023
ČÍST VÍCEObdobí Vánoc je také čas pro setkávání se s rodinou a přáteli. Zkuste překvapit své blízké milou pozorností - malou perníkovou chaloupkou při podávání kávy či čaje.
02.12.2023
ČÍST VÍCEMoučníky, dezerty a cukroví obzvlášť zdobí nejrůznější polevy. Podrobně se podíváme na tu nejpoužívanější - čokoládovou.
30.11.2023
ČÍST VÍCEReceptů na vánoční perníčky existuje celá řada. Potřebné suroviny se však pravidelně opakují. Pojďme se podívat, které z nich budeme potřebovat při výrobě základního těsta.
26.11.2023
ČÍST VÍCEReceptů na svíčkovou na smetaně je nespočet. V každé rodině se totiž traduje trochu jiná verze, výsledek je však velmi podobný. A i vy si třeba časem do našeho základního receptu něco přidáte či jej poupravíte.
19.11.2023
ČÍST VÍCEZnáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!
15.11.2023
ČÍST VÍCEJsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
09.11.2023
ČÍST VÍCEPřed námi je víkend, který většina z nás stráví v pohodlí domova. Tak proč se nevrhnout na pečení? Dnes se naučíme úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
03.11.2023
ČÍST VÍCEObdobí chřipek a nachlazení nám s nižšími teplotami a nevlídným počasím nám pomalu, ale jistě, klepe na dveře. V našem videu Vám poradíme, jak si posílit imunitu, díky rakytníku. Vyzkoušejte sami.
02.11.2023
ČÍST VÍCESvátek svatého Martina by měl být stejně jako Vánoce hlavně o rodinném setkání. Tradiční svatomartinská hostina se jinak vychutnat ani nedá. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
01.11.2023
ČÍST VÍCETradičními znaky Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezané, které mají uvnitř svíčku. Dále čarodějky, duchové, černé kočky, oheň a příšery. Barvy Halloweenu jsou černá a oranžová. Už máte vydlabanou dýni a chystáte se užít svátky podzimu?
31.10.2023
ČÍST VÍCEMožná už také jako my přemýšlíte nad letošní svatomartinskou hostinou. Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?
26.10.2023
ČÍST VÍCEOddalovač stárnutí, dezinfekční prostředek a přírodní antibiotikum, které je původem z Asie, působí v čerstvé podobě velmi účinně. Už Pythagoras nazval česnek králem koření.
25.10.2023
ČÍST VÍCETaké se těšíte na vůni pečených kaštanů, která se line ze stánků v předvánočním čase? A co takhle si z jedlých kaštanů připravit pyré, omáčku či dezert pěkně v teple domova?
21.10.2023
ČÍST VÍCESvátek všech mrtvých Halloween se slaví všude po světě. Oslavte ho i vy. Máme pro vás podrobný videonávod, jak si vyřezat halloweenskou dýni. Pojďme na to!
18.10.2023
ČÍST VÍCEDýně k podzimu neodmyslitelně patří. Tuto brukvovitou zeleninu využijeme nejen jako dekoraci, ale hlavně při přípravě skvělých polévek, koláčů a kompotů.
11.10.2023
ČÍST VÍCEKysané zelí je vitamínovou bombou a neodmyslitelnou součástí podzimního a zimního jídelníčku. Je zdravé, levné a dá se kombinovat na stovky způsobů. Dnes se zaměříme na tradiční recepty.
10.10.2023
ČÍST VÍCEUrčitě už jste někdy se svými známými zavzpomínali na školní jídelny. Někdo na ně nedá dopustit, někdo neskrývá znechucení. Nějak podobně to asi vypadá, když přijde řeč na školní svačiny našeho dětství. Obvykle se smíchem vzpomínáme na univerzální chleba se salámem, který pravidelně končil v koši. Asi bychom všichni chtěli, aby to naše děti nedělaly stejně.
26.09.2023
ČÍST VÍCEDivoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.
22.09.2023
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena