Itálie je země s prvotřídní přípravou těstovin a na těstoviny patří omáčka. Mnoho omáček, které Italové používají, obsahuje rajčata. A tak se podíváme na několik typicky italských omáček, kde rajčata nehrají prim.
19.02.2009
ČÍST VÍCESladkosti dáváme dětem za odměnu, ve skutečnosti je to spíše za trest. Rafinovaný cukr stojí v pozadí mnohých zdravotních potíží. Naštěstí existují zdravější náhražky.
16.01.2009
ČÍST VÍCEUrčitě každý z nás alespoň jednou ochutnal med. Ten pravý včelí med (od našich včelařů) je nejen vynikající potravinou, ale je také zdravý. Český med je kvalitní díky různorodému složení květeny v naší oblasti.
10.01.2009
ČÍST VÍCEDo restaurace, kde se podává racionální či vegetariánská strava můžeme zabloudit i v případě, že maso milujeme. O to hůře se však můžeme orientovat v jídelním lístku.
28.10.2008
ČÍST VÍCESójová omáčka, nudle a rýže. Pestrost čínské kuchyně se neopírá jen o tyto tři pojmy, jsou ale jejími pilíři. Jak připravit pravá čínská jídla u nás?
08.10.2008
ČÍST VÍCEMožná zní toto slovní spojení podivně, ale tzv. citronová tráva opravdu existuje. Vyniká silnou citronovou vůní a využívá se zejména k dochucení pokrmů asijské kuchyně.
23.08.2008
ČÍST VÍCEPikantní másla známe z některých restaurací, kde nám je servírují jako předkrm spolu s pečivem. Ochucená másla užijeme však i doma.
11.08.2008
ČÍST VÍCEAčkoliv nemá prakticky žádnou chuť ani vůni, dokáže příjemně zjemnit chuť pokrmu a zahustit omáčku tak, aby zůstala čirá.
04.05.2008
ČÍST VÍCEBylinky a ochucovací přísady jsou zásadní složkou většiny zahraničních kuchyní. Dnes si řekneme, které z nich jsou typické pro Indii.
13.04.2008
ČÍST VÍCECo je to ta sukralóza, o které se díky reklamě mluví čím dál více? Jaký má vliv na zdraví? A čeho bychom si měli všímat na etiketách?
23.02.2008
ČÍST VÍCEMajonézových omáček je velké množství. Liší se chutí koření a vybraných přísad. Dobře zvolená majonézová omáčka dokáže i z pokrmu, který je mdlé chuti, udělat jídlo pikantní a chuťově výrazné.
30.12.2007
ČÍST VÍCEVybírat můžeme z velkého receptáře různých chutí. Základem speciálních majonéz je majonéza základní (pravá a okořeněná) - s její přípravou jsme se seznámili v předchozím článku.
23.12.2007
ČÍST VÍCECitronovou a pomerančovou kůru využíváme zejména k přípravě sladkých pokrmů, ale její využití je mnohem všestrannější.
30.11.2007
ČÍST VÍCEV létě nás osvěží, ale i v době chladného podzimu potěší. Zmrzlina a všechny varianty jejího podávání - v křupavé oplatce, ve skleněném poháru, samotná či s ovocem - potěší snad každého z nás.
30.09.2007
ČÍST VÍCEKypřící prášek je součástí kuchyňské výbavy již od poloviny 19. století. Bez něj by určitě bábovky a jiné sladké i slané pochoutky nebyly tím, čím jsou.
29.09.2007
ČÍST VÍCEOlivový olej si dnes už nemusíme přivážet z exotické dovolené, pomalu zdomácněl i v našich obchodech. Neznamená to však, že si při jeho výběru všichni bez problémů víme rady.
10.09.2007
ČÍST VÍCETento černý nápoj, který má dnes již mnoho podob, zná každý. Naprostá většina z nás si nedovede představit den bez ranní kávy, ať už turecké, rozpustné, nebo s mlékem.
29.08.2007
ČÍST VÍCEV dalším z článků o "tekutém zlatu" - olivovém oleji, se podíváme na sklizeň oliv, seznámíme se s jeho druhy a poznáme blahodárné účinky tohoto "elixíru života".
06.08.2007
ČÍST VÍCEOlivový olej jsme si zvykli spojovat s jižními krajinami prozářenými sluncem, kde si lidé umějí užívat života a udělat si čas na dobré jídlo.
17.07.2007
ČÍST VÍCEVedle slaných brambůrků bývá na stole s občerstvením často i mistička s arašídy. Narozdíl od smažených lilků jsou však burské oříšky v přiměřeném množství velmi zdravé.
26.06.2007
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena