Jako každý region má i Valašsko své charakteristické speciality. Valašsko dalo světu obří koláče, které zaujmou svou podmanivě sladkou chutí.
18.08.2008
ČÍST VÍCEPokud se řekne ovocný strom, jako první se mnohým z nás vybaví jabloň. Jabloň je známa také jako strom, který rostl v ráji.
13.08.2008
ČÍST VÍCEOvoce a zeleniny je v létě dostatek. Obojí je nezbytnou součástí našeho stravování, ale málo druhů lze uchovat po sklizni delší dobu. Už naše babičky konzervovaly, aby měly dostatek na zimu.
30.07.2008
ČÍST VÍCEPěstování jahodníku se od ostatních druhů drobného ovoce značně liší. Například v tom, že jej lze vysazovat ve třech obdobích v roce.
29.06.2008
ČÍST VÍCEV těchto dnech na svých zahrádkách sbíráme krásné sytě červené a voňavé plody - jahody. Abychom měli sklizeň co největší, a aby jahody byly co nejzdravější, je potřeba se o rostliny také dobře starat.
25.06.2008
ČÍST VÍCESnad každou cestu do lesa, kam rád chodí určitě každý z nás, lemuje spousta keřů černého bezu.
31.05.2008
ČÍST VÍCEBorůvka zahradní nebo také kanadská, borůvka velkoplodá. Její botanický název je Vaccinium corymbosum.
29.05.2008
ČÍST VÍCENa jaře všichni podléháme ve zvýšené míře různým nemocem, které dnes známe jako nemoci z nedostatku, zatímco dříve se jim říkávalo nemoci znečištěné krve.
27.05.2008
ČÍST VÍCEJeřáb obecný si nezaslouží zařazení do plevelných dřevin. Přesto jej tak spousta lidí označí.
26.05.2008
ČÍST VÍCEŠpanělsky fruta bomba neboli papája je exotické ovoce plné vitamínů. Zamilujte si ji a uděláte hodně pro své zdraví.
18.05.2008
ČÍST VÍCEChcete mít doma originální pamlsek? Pojďte s námi kandovat (nejen) ovoce!
28.02.2008
ČÍST VÍCEOvoce je významným zdrojem vitamínů, hlavně vitamínu C. Vitamín C je velice citlivý na světlo, okysličování a teplo. Proto ovoce konzumujeme především v syrovém stavu.
05.02.2008
ČÍST VÍCEI ovoce má své skryté vady na kráse, podle kterých poznáme, že už není zrovna čerstvé. Všeobecně platí, že nás jako první upozorní vůně a barva, poté pevnost a plnost. Ovoce by nemělo být scvrklé.
24.01.2008
ČÍST VÍCECitronovou a pomerančovou kůru využíváme zejména k přípravě sladkých pokrmů, ale její využití je mnohem všestrannější.
30.11.2007
ČÍST VÍCEPomeranče, mandarinky, grepy, citrony či limety patří do početné skupiny ovoce, které jednoduše nazýváme citrusy. Mají svěží chuť, krásnou barvu a jsou plné vitamínů.
26.10.2007
ČÍST VÍCE"Nejlepší zelenina je maso", "zelenina je sprosté slovo" nebo "trávu nejím", to všechno jsou odpovědi mužů na dotaz, proč se vyhýbají zelenině jako návštěvě u tchýně.
24.10.2007
ČÍST VÍCEV létě nás osvěží, ale i v době chladného podzimu potěší. Zmrzlina a všechny varianty jejího podávání - v křupavé oplatce, ve skleněném poháru, samotná či s ovocem - potěší snad každého z nás.
30.09.2007
ČÍST VÍCEJujuba je blízkým příbuzným krušiny, která roste v našich lesích, rodí nejedlé černé plody a má její kůra má léčivé vlastnosti. Jujuba je rostlinou mírného pásu.
28.09.2007
ČÍST VÍCEExotické plody na sebe poutají pozornost nejen pestrými barvami, ale i nezvyklými tvary. Pěstují se v zemích tropického a subtropického pásma, ale dostanou se i na náš stůl.
22.09.2007
ČÍST VÍCEPod tímto názvem se skrývá mezidruhový hybrid rybízu černého a srstky obecné. Velice chutné, i když ještě ne zcela známé ovoce, které lze vypěstovat i v našich podmínkách.
18.09.2007
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena