Estonsko není od nás příliš vzdálené, přesto nám stravovací zvyklosti Estonců nejsou až tak známé. Pojďme si proto udělat krátkou exkurzi na sever.
09.07.2007
ČÍST VÍCEV době dovolených, kdy mnozí z nás zavítají do přímořských letovisek, máme možnost ochutnat speciality připravené z mořských živočichů.
08.07.2007
ČÍST VÍCESuroviny živočišného původu předběžně připravujeme nejrůznějšími způsoby, například z masa vyřezáváme šlachy, chrupavky, blány, kůži a kosti. Jiné škubáme, opalujeme, kucháme a špikujeme.
25.06.2007
ČÍST VÍCEKoncem června se z mnoha zahrad začíná linout vůně pečených lahůdek a ozývat se smích lidí. Začala ta dlouho očekávaná grilovací sezóna.
20.06.2007
ČÍST VÍCEDny jsou delší, plné sluníčka, což znamená, že pomalu odkládáme teplé zimní oblečení a měníme svůj šatník. Změna ročního období není pouze signál pro výměnu svršků, ale také pro zpestření a obohacení našeho jídelníčku. Dnes si představíme několik ingrediencí, které bychom měli zařadit do našeho jarního jídelníčku.
06.03.2007
ČÍST VÍCEKuřecí maso je v naší republice druhým nejčastěji konzumovaným druhem masa. Do popředí se dostává hlavně díky své jednoduché přípravě, lehké stravitelnosti, nízké kalorické hodnotě a taky díky nízké ceně. Co bychom však o kuřecím masu měli vědět?
27.02.2007
ČÍST VÍCEJe sice ještě zima, ale už nyní bychom se měli pomalu připravovat na léto a s ním spojené grilování. Bez grilování a zahradních oslav se vlahé letní večery neobejdou. Připravme se na ně!
24.02.2007
ČÍST VÍCEPršut jsou lahodné tenké plátky sušené šunky původem z Itálie a Středomoří. Objevte opravdovou chuť vepřového masa a odhalte s námi tajemství výroby této pochoutky.
20.02.2007
ČÍST VÍCEBSE. Bovinní spongiformní encefalopatie neboli nemoc šílených krav. Velký strašák přelomu století, který uspíšil pokles konzumace hovězího masa. Naštěstí ale nemoc urychlila zavedení značkování při prodeji hovězího masa. Prodejnost hovězího masa jistě ovlivňuje fakt, že muži milují hovězí steaky.
10.02.2007
ČÍST VÍCESymbolem letošního léta se bez pochyb stalo grilování. Jsou to chvíle pohody, kdy si všichni odpočinou, poklábosí a popovídají si s přáteli. Dobré náladě většinou napomáhá také popíjení vínečka nebo prostě toho, co máme rádi. Komu by se tohle všechno nelíbilo, když k tomu všemu ještě nasáváme lahodné vůně grilujícího se masíčka.
07.02.2007
ČÍST VÍCEDnes naposledy si můžeme přečíst něco o domácí zabijačce. Nepřipravili jsme si ještě totiž dobrou zabijačkovou polévku, neochutnali jsme zabijačkový gulášek a nevíme, jak připravit škvařené sádlo nebo huspeninu. Proto je tu dnešní a zároveň poslední díl našeho zabijačkového seriálu.
29.01.2007
ČÍST VÍCEJe tady další díl o domácí zabijačce. Dočtete se, jak se připravují jitrnice, jelítka a tlačenky.
26.01.2007
ČÍST VÍCEPokud máte rádi ovar s čerstvě nastrouhaným křenem, tak právě dnes si můžete přečíst, jak takový ovar připravit.
25.01.2007
ČÍST VÍCEPo přečtení předchozích dvou dílů našeho seriálu o domácích zabijačkách víme, co je důležité připravit si pro domácí porážku a kdo je nejdůležitější v tak významný den. Také již máme zhruba nabourané maso a nyní nás čeká jeho další úprava.
24.01.2007
ČÍST VÍCEA je tu druhý díl seriálu o zabijačkách. Přišlo ráno a připraveni jsou všichni přítomní. Nejvíce očekávaná osoba, nejdůležitější pro tento den, se možná trochu opozdí, ale určitě na vás nezapomene. Nastal přece den, který je tak výjimečný, tak zvláštní.
23.01.2007
ČÍST VÍCEKde jsou ty časy, kdy se na vesnicích scházeli lidé a chlubili se, co všechno si připravili ze zabitého prasete? A důvody k tomu byly různé. Přinášíme vám první díl našeho seriálu o domácích zabijačkách.
22.01.2007
ČÍST VÍCEMaso stejně jako mléčné výrobky a vejce obsahuje bílkoviny, které jsou podobné těm lidským. Je třeba dávat přednost masům, které nejsou tak tučné, a to je maso drůbeží, rybí a králičí.
17.12.2006
ČÍST VÍCEPodle průzkumů má každý druhý Čech nadváhu a každý pátý trpí obezitou. Česká republika si polepšila. Bohužel. Jsme totiž třetí nejtlustější stát v Evropě! Většina odborníků se přiklání k tomu, že velký vliv na naši nadváhu má pitný režim, nedostatek pohybu a hlavně špatná skladba jídelníčku. Ač se nám to nezdá, průměrná čtyřčlenná rodina ročně zkonzumuje přes 160 kilogramů vepřového masa, které je nejtučnější, a jen 42 kilogramů hovězího. Co bychom měli vědět o vepřovém masu, které jíme nejčastěji?
16.10.2006
ČÍST VÍCEV dnešní době se mluví o hovězím masu ve spojitosti s velice nepříjemným problémem, a to je nemoc šílených krav, nebo-li BSE. Je to smrtelné onemocnění, které postihuje dobytek a my se před tím musíme bránit, jak to jen jde.
05.10.2006
ČÍST VÍCEJiž víme, jak upravit maso vařením, dušení a pečením. Nyní mám pár rad a tipů, jak postupovat při výběru a úpravě masa ke smažení, na minuty nebo pečení na roštu a grilování.
20.09.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena