A je tady již předposlední díl seriálu o koření a bylinkách v české kuchyni. Čeká nás nové koření, oregano, pažitka, pepř nebo paprika a další.
12.10.2006
ČÍST VÍCEV tomto již třetím díle o nejpoužívanějším koření a bylinkách v české kuchyni si přiblížíme další tradiční koření. Povíme si o libečku, majoránce, obou druzích máty, meduňce, muškátovém oříšku a květu.
11.10.2006
ČÍST VÍCEPřinášíme vám druhý díl ze našeho malého seriálu o nejpoužívanějších kořeních v českých kuchyních. Tentokrát se dozvíte něco málo o kmínu, hřebíčku, koriandru, kajenském pepři a kari koření.
10.10.2006
ČÍST VÍCEFialové květy šafránu setého v sobě skrývají velké bohatství, bohužel ve velmi malém množství. To je důvod, proč je šafrán nejdražším kořením světa a proč vzniklo úsloví: "Je toho jako šafránu".
09.10.2006
ČÍST VÍCEMnoho z nás má doma spoustu koření a bylinek a přitom mnohdy ani netušíme, kde koření použít. Přinášíme vám první díl našeho seriálu těch nejpoužívanějších druhů koření a bylinek v našich kuchyních.
09.10.2006
ČÍST VÍCEVětšina z nás, kteří jsme ochutnali indickou kuchyni, nemůže zapomenout na rozmanitou a nepopsatelnou variaci chutí a vůní. Kvůli této exotické kuchyni nemusíme vážit dalekou cestu do Indie nebo do indických restaurací, ale můžeme si kousek Indie přinést prostřednictvím indických pochoutek také do našich kuchyní.
04.10.2006
ČÍST VÍCEBylinky si získaly oblibu jako koření i jako lék. Lidé pomalu přicházejí na to, že v dnešní uspěchané a moderní době je nejlepší to, co známe už od pradávna. Syntetické léky nejsou přece tak zdravé jako bylinky. Celá řada dnešních léků pochází z rostlin, proto si v tomto článečku napíšeme něco o různých druzích a vlastnostech bylinek.
27.09.2006
ČÍST VÍCENěkteří z nás jej milují, ale pro některé je přímo katastrofou. Pochoutka, bez níž není žádné jídlo dokonalé, ale po které se z našich úst line zápach roven vývoji zbraní hromadného ničení. Ano, tak to je česnek.
26.09.2006
ČÍST VÍCEMnozí z nás jistě znají nepříjemně pronikavou bolest hlavy, která se nečekaně vrací znovu a znovu. Tabletky proti bolesti na ni nepomáhají. Co takhle dát šanci přírodní medicíně?
25.09.2006
ČÍST VÍCESměs několika druhů koření je jen jedním ze tří významů slova kari. Slovem kari se totiž označují i lístky indické rostliny podobné bobkovému listu. Poslední význam tohoto slova se používá pro samotný pokrm připravený s kari kořením.
13.09.2006
ČÍST VÍCEMnozí z nás bylinkové čajíčky nemají rádi pro jejich většinou ne příliš lákavou chuť i vůni, ale mají léčivé účinky, které by se nám mohly někdy hodit! Léčivé čaje dostaneme v lékárnách a dnes už i ve specializovaných prodejnách.
09.09.2006
ČÍST VÍCE"Kmotře Petře,nepřepepři mi toho pepřeného vepře. Pokud mi ho přepepříš, tak si ho sám také sníš." Říkanka, na které jsme si ve škole trénovali výslovnost ř. Pepř je ale hlavně kořením, které je zcela jistě tím nejpoužívanějším na celém světě a bezpečně jej najdeme v každé domácnosti.
08.09.2006
ČÍST VÍCEV asijských zemích je ženšen velmi ceněný pro své významné léčivé vlastnosti. Pokud o něm vůbec nic nevíte, měli byste se s ním rozhodně seznámit i vy.
25.08.2006
ČÍST VÍCESvou jedinečnou chutí a vůní dokážou bylinky přeměnit jednoduché obyčejné jídlo v něco zvláštního. Změní se tak slané, ale i sladké pokrmy, které se bylinkami dnes dozdobují.
12.08.2006
ČÍST VÍCENeboli list vavřínu vznešeného najdeme asi v každé kuchyni a nedovedeme si bez jeho aroma představit rajskou či svíčkovou omáčku. Pokud ovšem zapátráte ve svých dějepisných vědomostech a vybavíte si starověké císaře s vavřínovými věnci na hlavě, je jasné, že se nejednalo a nejedná o obyčejný keř.
11.08.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena