Pokud jste striktními zastánci zdravé a dietnější kuchyně, nejspíš budete u následujícího článku obrazně skřípat zuby. Ukrajinské kulinářské umění si totiž libuje v mase, v živočišných tucích a v nejrůznějších plněných těstovinách a řídí se heslem: Co není úplně zdravé, je alespoň dobré.
05.09.2006
ČÍST VÍCETaky rádi popíjíte zelený čaj? Víte, že patří mezi první objevené čaje? Víte, jak se pěstuje, sklízí a zpracovává? Nebo byste si rádi přečetli jaké jsou základní druhy zelených japonských a čínských čajů? Pokud ano, rozhodně čtěte dál.
05.09.2006
ČÍST VÍCEPrázdniny jsou za námi a děti se opět vydají do škol. Nebylo by tedy od věci říci si pár slov o svačinách, které dětem budeme chystat, nebo které jim nakoupíme v obchodech. Zajímala jsem se totiž o to, jaké svačiny si děti do školy nejčastěji nosí a velmi mě překvapilo, jak malý důraz této části dětské výživy věnujeme.
04.09.2006
ČÍST VÍCEAlergie, stejně jako negramotnost, může být pro dítě handicap na celý život. Úspěšná léčba závisí na pochopení podstaty alergie. Několik preventivních opatření může dítěti pomoci vést normální život.
04.09.2006
ČÍST VÍCEJak že to bylo s Jankem a kouzelnými fazolemi? Maminka ho poslala na trh prodat krávu, ale on ji vyměnil za tři fazole. Nahněvaná matka vyhodila fazole z okna. Ty však přes noc vyrostly až do nebe a Janek díky nim zachránil princeznu před obrem a ke štěstí přišel. Mají fazole opravdu kouzelnou moc? Určitě ano, jsou totiž velmi zdravé a prospěšné.
03.09.2006
ČÍST VÍCEKdo by neznal pohádku O princezně na hrášku? Jedna malá kulička a jaké způsobila princezně problémy, pamatujete? Byla chudák celá rozlámaná a nevyspalá. Hrášek je ale další druh luštěniny našemu tělu prospěšný, který by měl být součástí našeho jídelníčku.
03.09.2006
ČÍST VÍCEJsou pro nás dnes už natolik běžné a nepostradatelné, že už si ani nedovedeme představit, co bychom bez nich dělali. A je to minimálně tři sta let, co se u nás vyskytly poprvé.
02.09.2006
ČÍST VÍCEChobotnice, ústřice, olihně či slávky. Mnozí se pouze při představě těchto živočichů oklepají, natož aby je ochutnali. Jiní zvědavě pokukují po pultech v přímořských rybárnách a velkých supermarketech. V naprosté menšině se ocitají milovníci těchto "potvůrek". Pojďme si o nich něco povědět, třeba se řady labužníků po tomto článku rozrostou.
01.09.2006
ČÍST VÍCEJelikož je tento týden věnován rybám, bylo by hříchem nepovědět si také něco o životně důležitém stopovém prvku, jehož dostatečný přísun by neměly podceňovat zejména nastávající maminky.
31.08.2006
ČÍST VÍCEJiž toho víme mnoho o tepelné úpravě ryb. Víme, jak ryby vařit, dusit, péci či smažit. Ryba je vhodná pro každou příležitost, je dobrá po jakékoliv z uvedených možností přípravy. Dnes se ale ještě zmíníme o přípravě ryb na grilu či na rožni.
31.08.2006
ČÍST VÍCEPokud máte dobré technické zázemí, milujete ryby a máte jich neustálý přísun, pak vám nabízím možnost připravit si rybí speciality u vás doma. Přímo ve vaší kuchyni.
31.08.2006
ČÍST VÍCEAneb nouzové zásoby pro nezvané hosty. Jistě to znáte. Odpočíváte na pohovce s vidinou večera stráveného sledováním televizní obrazovky a najednou se ozve zvonek. V zápětí se do bytu nahrnou známí či příbuzní a vy marně pátráte ve spíži alespoň po nějakém tom drobném občerstvení ke kávě. Poradíme vám pár tipů, jak se předem na náhodné "vetřelce" připravit!
30.08.2006
ČÍST VÍCERyby smažené nebo pečené nejsou, jak všichni dobře víme, tak dietní, jako ryby připravené dušením nebo vařením. Maso je dokonce hůře stravitelné, ale zalíbí se nám svou výraznější chuť.
30.08.2006
ČÍST VÍCEStaré české přísloví "láska prochází žaludkem" zná jistě každý. Je aktuální ještě dnes a mnoho hospodyněk je stále bere na vědomí. Však také dobrá a rozumná hospodyňka a hlavně kuchařka je pilířem každé normální rodinky. Proto si dnes povíme o základní přípravě ryb vařením a dušením.
30.08.2006
ČÍST VÍCEDnes jsem se pro rozhovor s další známou osobností vydala opět do rádia Hey, tentokráte za první ženou. Pro své otázky jsem si vybrala moderátorku a bývalou ředitelku rádia, usměvavou Báru Lukášovou, kterou ale všichni posluchači znají jako Báru Wytwarowanou.
29.08.2006
ČÍST VÍCEK proslavené italské kuchyni patří neodmyslitelně i italská vína. Od horských oblastí Alp až po jižní výběžek Sicílie se pěstují vinné hrozny, ze kterých místní vinaři po staletí lisují znamenitá vína, jako například Barolo, Bardolino nebo Chianti classico.
29.08.2006
ČÍST VÍCEMaso z ryb je pro nás velice důležité. Málokdo však ví, jak ryby správně vykuchat, zbavit šupin, nebo jak vůbec poznat čerstvou rybu. Pokud to je i váš případ, rozhodně čtěte dále.
28.08.2006
ČÍST VÍCEV našich kuchyních se celkem ve velkém množství dnes připravují různé ryby. Dostatek jich je v nabídce obchodů a velkých marketů, najdeme je na jídelním lístku kdejaké restaurace, ale také jsou rodiny, kde alespoň jeden jejich člen je vášnivým rybářem a kuchyňský stůl zásobí vlastními silami. Měli bychom tedy alespoň z části vědět, jaké ryby se k nám na jídelníček dostávají.
28.08.2006
ČÍST VÍCEJeště v nedávné minulosti nebyly ryby v kuchyni moc často využívány, přestože mají stejnou výživovou hodnou jako jiné maso. Protože je nutné s nimi zacházet jinak než s ostatním masem, připravili jsme vám tentokrát řadu praktických informací, které v kuchyni určitě uplatníte.
28.08.2006
ČÍST VÍCELuštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. Dodává tělu, stejně jako ostatní luštěniny, dostatečné množství rostlinné bílkoviny, hodně minerálních látek a stopových prvků. Díky vzrůstající popularitě vegetariánské stravy přišla opět do módy. V naší rodině se čočka jí hlavně na Nový rok, neboť se u nás říká, že to přináší peníze.
27.08.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena