Dnes vás krok za krokem naučíme famózní salát, který je součástí menu po celém světě. Základem je římský salát, nezaměnitelný dresink, křupavé krutony a parmazán.
Sezóna jahod a třešní je v plném proudu. Úroda tohoto oblíbeného letního ovoce přichází obvykle téměř současně, a tak máme co dělat, abychom je zužitkovali. Z jahod i třešní se pokusme získat maximum, jejich čas nebývá příliš dlouhý. Čerstvé plody jsou přitom nabité vitamíny a dalšími cennými látkami, a kromě toho se v nich skrývá skutečně neodolatelná chuť začínajícího léta.
Studené polévky se pro někoho mohou zdát podivností, ale v mnoha zemích jsou v létě velkým hitem. Jsou totiž plné zdravých surovin a plní jednu zásadní funkci, kterou v horkých dnech potřebujeme nejvíce - zaručeně osvěží. Vybrali jsme pro vás 10 rychlých receptů ze zeleniny a netradičně i z ovoce.
Stromy se letos konečně začínají červenat drobným peckovitým ovocem. Je čas dozrávání třešní, pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých právě třešně dobře zužitkujeme.
Léto chceme určitě všichni trávit jinak než u plotny, proto je to období lehkých a na přípravu rychlých jídel. To ale neznamená, že bychom si během letních měsíců nechtěli pochutnat. Skvělým řešením jsou proto těstoviny, které si můžete připravit na dlouhou řadu způsobů.
Recept na letní koláč z křehkého těsta, který chutná báječně s jakýmkoli ovocem. Tento je z malin, ostružin a rybízu a připravíme si ho krok za krokem.
Olivový olej je rostlinný olej získaný z oliv, a to metodou lisování a jinými mechanickými postupy. Je využíván především při výrobě pokrmů, ale také v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou a neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně, jeho konzumace je považována za velmi prospěšnou našemu zdraví. A víte, že je vhodný i na opalování?
Důležitá je psychika. Když se po zimě postavíme na váhu, obvykle jsme zděšeni a sebevědomí klesá pod bod mrazu. Málokdo si po zimě udrží svoji váhu. Navíc je květen, léto na krku a my jsme se ještě ani pořádně nedostali z jarní únavy. Jeden by se z toho zbláznil. Jak s nadbytečnými kilogramy dolů?
Vyzkoušejte recept na domácí batátové noky s parmazánem se špenátem. Jsou skvělé!
Vyměňte nudné pokrmy bez barevnosti za chutné zeleninové saláty. Zasytí, přitom nezatíží trávení na dlouhé hodiny. Energetický příjem nenápadně snížíme a budeme se cítit fyzicky lépe.
Už během dubna začaly růst divoké bylinky a některé druhy zeleniny, půlka května nám však přináší další zásobu jarních potravin nabitých živinami a svěžestí jara, které by měly v tuto dobu pravidelně obohacovat náš stůl. Květen je další měsíc, kdy se vyplatí jíst sezónně, a proto se pojďme podívat, na čem si v tomto měsíci určitě pochutnáte.
Dnes si připravíme domácí těstoviny, na které bude třeba jen pár surovin a trocha trpělivosti při tvarování. Odměnou bude pravá chuť domácích těstovin, které se nic nevyrovná!
Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, mají nezaměnitelnou chuť a obsahují výjimečně málo kalorií. Velmi snadno se pěstují, proto patří mezi nejrozšířenější plody našich zahrádek. A právě začíná jejich sezóna! Jak je využít při vaření a pečení na maximum?
Dříve než sáhnete po pilulkách zlepšujících erekci nebo afrodiziaku zvyšujícím libido, otevřete ledničku a prozkoumejte její obsah. Možná právě jídlo je tou příčinou, proč se ve vaší ložnici neděje nic zajímavého.
Hrášek svou sytě zelenou barvou, nasládlou chutí a křupavostí okouzluje nejeden letní talíř. Pokrmy z něj jsou svěží, nenáročné a nabité energií. Pusťte ho do kuchyně a užijte si jeho sezónu, která na sebe nenechá dlouho čekat.
Možná jste si pravý řecký salát (choriatiki) oblíbili na některé z dovolených, ale je velmi snadné si ho připravit i doma. Příprava zabere asi 20 minut a výsledek nikdy nezklame. Základem je čerstvá zelenina, sýr feta, olivy, kvalitní olivový olej a oregano.
Český chřest byl ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality. O jeho mezinárodním věhlasu se však u nás téměř nevědělo. Chřestová sezóna, tedy období sklizně mladých výhonů, trvá přibližně od poloviny dubna do poloviny června. Pojďme si ji užít.
Pro Býky je velice důležité dbát na vyváženost jídelníčku. Která jídla by měli Býci nahradit zdravější variantou?
Už dost možná nevíte, jakou snídani dětem den co den připravit. Zvlášť o víkendech, prázdninách a svátcích. Vajíčka už je omrzela, zapečený toast není dost dobrý, klasické palačinky se také nedají jíst pořád. Pokud vám dochází nápady a nechcete své ratolesti odbývat, bude se vám jistě hodit pár receptů, ve kterých nechybí ovoce, ovesné vločky a tvaroh. A co je nedůležitější, dětem budou chutnat a do přípravy je můžete bez obav zapojit.
Jaro si žádá odlehčení jídelníčku a úpravu našich stravovacích návyků. Díky tomu docílíme přirozené detoxikace organismu, která má pozitivní vliv na naše fyzické i duševní zdraví. A jaké plodiny že jsou vlastně typické pro květen? Patří sem například cibule, ředkvičky, celer, červená řepa, špenát, jarní cibulka, pažitka, chřest, česnek, pórek, mrkev nebo petržel. K mání už jsou ale i jahody, kedlubny nebo listové saláty.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena