Co všechno dát do těstovinového salátu? Odpověď je jednoduchá a zároveň velmi nejednoznačná: Salát z těstovin unese spoustu surovin od čerstvé a nakládané zeleniny, přes sýry a vejce až po maso. Skvěle k nim ladí majonézové a jogurtové dresinky, i lehčí zálivky. Těstovinové saláty se snadno připravují, skvěle chutnají a dají se nekonečně obměňovat podle toho, co zrovna máte po ruce. Vyzkoušejte některé z našich receptů.
Jak udělat pampeliškový med? Sbírejte květy za slunečných dní, ideálně kolem poledne, kdy jsou plně rozvité a obsahují nejvíce nektaru. Do receptu budeme potřebovat žluté hlavičky květů bez hořkých stonků a zelených částí. Získáme tak báječné sladidlo do čajů při nachlazení, na palačinky i do těst.
Co připravit z kopřiv? Na mladých lístcích je báječné, že jich můžeme natrhat, kolik chceme, jsou zdravé a navíc zdarma. Tedy pokud nepočítáme těch pár žahavých střetů, které nás neminou. Jarní kopřivy se skvěle hodí do polévek, koláčů, pomazánek, nádivek i nákypů. Nenechte si je ujít!
Jaro v kuchyni to nejsou jen chřest a ředkvičky. Když se lesy zazelenají dřív než louky, je to signál pro jednu z největších sezónních radostí: medvědí česnek! Zelená bylinka dodá každému jídlu výrazný šmak i porci zdraví.
Dolehl na vás začátek nového roku se vší tíhou právě uplynulých Vánoc? Nebo vás trochu stresuje nadcházející plavková sezona? Možná přišel čas na to trochu poupravit jídelníček. Nejlepší je jít na to zlehka a my vám s tím pomůžeme.
Rajská polévka má zástupy skalních fanoušků, a to nejen u nás, ale po celém světě. Vaří se v mnoha různých podobách, s různými bylinkami, ale ten sladkokyselý rajčatový základ - ten zůstává všude stejný. Rajská polévka je dokonale jednoduchá, sytá a nekonečně variabilní lahůdka. Pojďte si s námi uvařit takovou, na kterou právě máte suroviny a chuť!
Čím pozvednete i obyčejnou sekanou s bramborovou kaší? Jak udělat z obyčejného tvarohu pomazánku plnou chuti a zdraví? Mini bylinkami! Microgreens, jak se jim říká, vypěstujete třeba na parapetu, sklidíte nůžkami a uvaříte jako šéfkuchaři. Které druhy se nejlépe hodí k tradičním jídlům a jak je jednoduše zařadit do každodenního jídelníčku?
Saláty se dají se upravit mnoha způsoby a můžeme použít rozličné suroviny - od zeleniny, přes ovoce, bylinky, sýry, maso, vajíčka až po semínka, ořechy. A to jsme se vůbec nedostali k zálivkám a dresinkům. Salát může být jen lehkým doplňkem, ale stejně dobře se může stát plnohodnotným hlavním chodem.
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
Mikrobylinky, kterým se běžně říká microgreens, představují skvělou alternativu k tradiční listové zelenině. Objemově sice špenát, rukolu nebo hlávkový salát nenahradí, ovšem nutričně je i předčí. Microgreens jsou totiž nabité zdravím!
Pět hostitelů, pět jedinečných večerů a jeden vítěz – Jihomoravský kraj se tento týden stane dějištěm kulinářských experimentů, překvapení i ostré kritiky. Od evropské ochutnávky přes kouzelnické menu až po tajemné názvy pokrmů, které hosty nechají tápat, bude o zábavu i dramatické momenty postaráno. Kdo zazáří a kdo narazí na nesmlouvavou kritiku?
Červená řepa je trochu opomíjená, ovšem neuvěřitelně všestranná surovina v kuchyni. Můžete ji vařit, péct, mixovat nebo jíst syrovou, přidávat ji do do salátů, polévek i moučníků Jak využít řepu na maximum a jak ji zpracovat?
Bublající pití je něco mezi limonádou a elixírem mládí. Kombucha si stále získává srdce příznivců zdraví, i těch, co rádi experimentují. Připravte si doma nápoj, který tisíce let okouzluje chuťové pohárky. Možná vás nasměruje k novému způsobu vaření a životnímu stylu.
Japonská kuchyně se bez pasty miso neobejde. Vyzkoušejte ji a možná se bez ní neobejde ani vaše vaření.
Objevte tajemství fermentace neboli kvašení a proč se z ní stává hit moderní kuchyně. Naučte se, co můžeme fermentovat, jaké techniky použít a proč je tato starobylá metoda zpracování zdraví prospěšná.
Čočková polévka je tradičním jídlem, který se v mnoha domácnostech připravuje na Nový rok. Podle lidových pověr symbolizuje čočka hojnost a štěstí, protože svým tvarem připomíná mince. Jak připravit výbornou klasickou čočkovou polévku a čím ji zahustit? Čtěte dál!
Když zelenina na zahrádce odpočívá, ven by psa nevyhnal a vyhlídky na teplé dny jsou v nedohlednu, potřebujeme najít nové zdroje vitamínů. Dobrá zpráva je, že to nutně nemusejí být pilule s doplňky. Můžeme za oknem pečovat o vlastní mikrozahrádku. Mladé zelené výhonky a tzv. microgreens rostou totiž pořád. Báječné jsou v salátech, na chlebu nebo v pomazánkách.
Vánoční svátky jsou obdobím hojnosti, kdy si dopřáváme milované smažené řízky, bramborový salát, sladkosti a řadu dalších lahůdek. Po sváteční hostině, která mnohdy trvá i několik dní, však může být žaludek přetížený a tělo unavené. Zpátky do rovnováhy nás pak může rychle vrátit buď půst, nebo odlehčený jídelníček. Jak podpořit trávení, aniž bychom museli obětovat chuťové zážitky?
Hledáte recept na klasickou zelňačku, ve které nechybí klobása, uzené maso a mletá paprika? Tradiční polévka z kysaného zelí skvěle zahřeje i zasytí. Co do ní všechno patří? Pojďte si ji připravit spolu s námi!
Ve spoustě českých rodin se každé ráno připravují snídaně a svačiny. Nejedna maminka jistě stojí před nelehkou otázkou, jestli rohlík nebo chléb, namaže svým milým máslem, či zda použije tolik propagovaný margarín. Dnes si tedy obě tyto potraviny porovnáme a přidáme i třetí variantu - směsný tuk.
Pohanka je tradiční plodina české kuchyně! Naučte se ji připravit na spoustu způsobů a uvidíte, že se váš jídelníček rozšíří o nové obzory. Připravte si třeba pohankovou kaši, pohankové placky nebo rizoto - jako Valaši.