Focaccia je pečivo, které trochu připomíná něco mezi bílým chlebem, rozpekem a nádivkou. Voní ovšem po olivovém oleji, na povrchu křupe a je měkká jako peřinka. Italská focaccia má styl, chuť i šarm. Můžeme ji upéct z minima surovin nebo ji pěkně obložit tak, že nebude mít daleko k pizze. Čím je focaccia tak výjimečná a jak si ji jednoduše připravíme doma?
Mrkvovou nať nevyhazujte a zkuste si z ní udělat vynikající pesto. Příprava je jednoduchá a hotové pesto můžete použít do těstovin, na topinku nebo do tyčinek.
Rebarbora je sezónní poklad, který svou nakyslou chutí ozvláštní koláče, drobenkové buchty, kompoty i domácí džemy. Stačí ji krátce povařit nebo podusit s cukrem a promění se v dokonalou náplň nebo ovocný základ. Přestože je reveň skvělým doplňkem sladkých jídel, ne každému sedne. Přečtěte si, jak s rebarborou zacházet, čemu se vyhnout a proč si na ni dát v některých případech pozor.
Kupovaný tvaroh je kvalitní a levný, ale udělat si domácí je prostě výzva a lahůdka zároveň. Stačí hrnec mléka, trochu citronové šťávy a dvacet minut času. Ukážeme vám, kdy a proč má smysl tvaroh vyrábět doma.
Dolehl na vás začátek nového roku se vší tíhou právě uplynulých Vánoc? Nebo vás trochu stresuje nadcházející plavková sezona? Možná přišel čas na to trochu poupravit jídelníček. Nejlepší je jít na to zlehka a my vám s tím pomůžeme.
Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!
Do "rizota" se většinou pouštíme, když chceme zpracovat zbytky rýže. Proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly. Italské rizoto ale s žádnými rýžovými zbytky nepočítá, naopak. Risotto může být klidně i hostinou pro krále.
Mikrobylinky, kterým se běžně říká microgreens, představují skvělou alternativu k tradiční listové zelenině. Objemově sice špenát, rukolu nebo hlávkový salát nenahradí, ovšem nutričně je i předčí. Microgreens jsou totiž nabité zdravím!
Starší pečivo nevyhazujte! Existuje mnoho způsobů, jak ho využít v kuchyni a připravit z něj jednoduchá skromná ale fantastická jídla. Upečte si nejlepší žemlovku, uvařte dokonalou chlebovou polévku, připravte slaný nákyp nebo zjemněte pečivem domácí sekanou.
Kdo by odolal poctivé bramboračce? Tahle sytá a voňavá polévka patří mezi stálice české kuchyně, ale rozhodně není jen jedna jediná varianta. Brambory mají úžasnou schopnost přirozeně zahušťovat a dodávat polévkám krémovost i bez mouky. Navíc skvěle zasytí. S bramboračkami můžete směle experimentovat!
Kobliha, měkoučký plněný bochánek, se zabydlela natrvalo v našem jídelníčku a je ke koupi po celý rok. Dříve se toto sladké pečivo považovalo za slavnostní a připravovalo se hlavně v období masopustu.
Nemáte čas stát hodiny u plotny, ale přesto chcete jídlo, které chutná skvěle? Nejrychlejší a nejjednodušší těstoviny zachrání každého hladovce. Stačí pár dobrých surovin a během pár minut máte na stole perfektní pokrm. Nevěříte?
Nakládaný hermelín k pivu, to je čirá radost! Na klasickou chuťovku ovšem nemusíme pokaždé hned do hospody, naložit ho můžeme snadno doma a podle vlastních chutí. Ikonický sýr získává marinováním intenzivnější chuť, aroma a krémovost. Jaké jsou nejlepší způsoby nakládání a na co si dát pozor, aby byl výsledek dokonalý?
Hlízy batátů vyhlížejí trochu exoticky, ale není třeba se jich obávat. Jsou dokonale univerzální a připravíte z nich vše od pomazánek, přes pyré, krémové polévky a hlavní jídla až po dezerty!
Když zelenina na zahrádce odpočívá, ven by psa nevyhnal a vyhlídky na teplé dny jsou v nedohlednu, potřebujeme najít nové zdroje vitamínů. Dobrá zpráva je, že to nutně nemusejí být pilule s doplňky. Můžeme za oknem pečovat o vlastní mikrozahrádku. Mladé zelené výhonky a tzv. microgreens rostou totiž pořád. Báječné jsou v salátech, na chlebu nebo v pomazánkách.
Chybí vám doplnit letošní tác s cukrovím o nějaký ten nový druh? Tento recept se přímo nabízí. Pomocí fotonávodu zvládne tyto kuličky opravdu každý, s přípravou mohou pomoci i děti.
Vajíčka milujeme. K snídani, obědu i večeři. Jsou lahodná, sytá a tak variabilní! Ať už je smažíme nebo vaříme, v jejich úpravě vždycky hraje jednu z hlavních rolí čas. Jak dlouho vařit vejce naměkko a kolik času potřebují vejce natvrdo? Pojďme se podívat na základní pravidla.
Pohanka je tradiční plodina české kuchyně! Naučte se ji připravit na spoustu způsobů a uvidíte, že se váš jídelníček rozšíří o nové obzory. Připravte si třeba pohankovou kaši, pohankové placky nebo rizoto - jako Valaši.
Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kyselého zelí nedokážeme představit. Stačí zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu, je tu náš článek s podrobným návodem. Připravte si s námi domácí kysané zelí!
Velmi oblíbeným kořením v české kuchyni je známé indické koření kari a různé jeho směsi. Charakteristickou žlutou barvu kari směsi dodává kurkuma: rostlina, která si zaslouží vaši pozornost. Dovede pokrmy obarvit a rozzářit.
Chléb je po staletí základem lidského jídelníčku, pro mnohé je nepostradatelnou součástí každodenního života dodnes. Od starověkých civilizací se jeho podoby proměňovaly, ale jeho význam zůstává. Vydejte se na cestu s chlebem, otestujte své znalosti a zjistěte, co všechno o něm víte!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena