Bílá sobota je dnem, kdy se kuchyně probouzí po dlouhém půstu a začíná vonět: po mazanci, beránkovi, čerstvých bylinkách... Právě v tento den se mísí dávné zvyky s přípravou na velikonoční hostinu. Zatímco se ve starých chalupách vymetalo smetí a rozdmýchával oheň, na stole se objevovaly první sváteční dobroty. Připravte si je i vy.
K oslavám Velikonoc neodmyslitelně patří typická česká jídla jako pučálka, nádivka, vařená vajíčka, pečené jehněčí nebo skopové maso, špenát, mazanec či jidášky.
Rozhodli jste se vyzkoušet něco málo z tradičních velikonočních jídel? Jestli ano, tak se připravte na často neobvyklé kombinace a zdravé hodování.
Vždycky jste chtěli zkusit upéct doma makronky, ale obávali se, že se nepovedou? Makronky jsou jemné jako krajka, ale také rozmarné jak aprílové počasí. Vyzkoušejte je podle našeho názorného návodu krok za krokem.
Velikonoce se kvapem blíží a jistě se už ohlížíte nejen po velikonočních receptech, ale i po výslužce pro koledníky a s dětmi plánujete barvení vajíček. Nachystejte si letos doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Zlatavá kůrka, nadýchaná střídka a nezaměnitelná vůně – mazanec je velikonoční stálice, která má mnoho podob. Vedle klasického kynutého se můžeme pustit do kváskového, tvarohového nebo rychlého jen s práškem do pečiva. Upéct mazanec směle můžeme i pro vegany, diabetiky i bezlepkáře, velikonoční tradici si zkrátka mohou užít všichni.
Není snad nic lepšího než si ke kávičce jednou za čas dopřát něco sladkého a lahodného. Kremrole, větrníky, rakvičky, indiánky i oblíbené punčové řezy, makronky či nepřekonatelný Sacher dort, to všechno můžeme vlastnoručně uchystat.
Tvaroh je skvělá surovina – je levný, chutný, plný bílkovin a poskytuje nekonečně možností, co z něj připravit. Stačí pár surovin a máte na stole pomazánku, která se hodí k snídani, večeři nebo klidně i na jednohubky pro návštěvu.
Historicky byl masopust označení pro období před čtyřicetidenním půstem, dnes ho většina lidí vnímá spíše jako oslavu končící zimy. A také příležitost k setkání s přáteli u bohatě prostřeného stolu. Které sváteční dobroty tradičně patří na masopustní hostinu? Jsou to třeba masopustní guláš, vepřová roláda, bůčková tlačenka i výtečná huspenina. A koblížky!
Kobliha, měkoučký plněný bochánek, se zabydlela natrvalo v našem jídelníčku a je ke koupi po celý rok. Dříve se toto sladké pečivo považovalo za slavnostní a připravovalo se hlavně v období masopustu.
Den svatého Valentýna je ideální příležitostí k pečení sladkých dobrot, které potěší chuťové buňky i srdce. Připravit vlastnoručně upečený dezert je krásný způsob, jak vyjádřit lásku a překvapit svou drahou polovičku něčím výjimečným. Vsaďte na čokoládové dezerty, ovocné koláče a nadýchané krémové dortíky.
Svátek zamilovaných je skvělá příležitost, jak překvapit a potěšit své blízké. A dobrotou připravenou z lásky rozhodně nic nezkazíme!
Jak připravit kynuté těsto, ze kterého se pak dobře peče, a výsledek je úžasný? To se dozvíte v našem článku týkající správné přípravy kynutého těsta a samozřejmě nebude chybět pár tipů k samotnému pečení.
Upéct dobré kynuté buchty se může zdát složité. Ale s jednoduchým receptem zvládne postup i úplný začátečník. Důležité je pochopit některé zásady a dodržet správný poměr surovin. Když je naplníte povidly, mákem nebo tvarohem, získáte nadýchané buchty jako od babičky!
Hlavně nevyhazujte přezrálé, měkké nebo hnědé banány. I když byste se do nich už nezakousli, je to právě jejich sladkost a měkkost, co z nich dělá ideální surovinu do těsta. Z banánů totiž upečete jeden z nejoblíbenějších světových moučníků – banánový chlebíček. Pusťte se s námi do toho!
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění na oslavu příchodu nového roku? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí z talířů dávno před půlnocí.
Pomalu končí starý rok, brzy již budeme vyměňovat starý kalendář za nový. Budeme si zvykat na nový letopočet a těšit se, co nového další rok přinese. Než ale ten velký den D přijde, připomeňme si, jak připravit sváteční menu a jak se připravit na hosty, které jsme si pozvali.
Pomazánky jsou vděčné. Rychle je připravíme, báječně chutnají a hodí se jak k večeři, tak ke slavnostním příležitostem. Můžete s nimi oslavit, svátky, výročí, Vánoce i Silvestra. Vyzkoušejte naše recepty od klasické česnekové, přes vajíčkovou, rybí až po rajčatovou nebo z červené řepy.
Vánoce klepou na dveře. Všichni si už představujeme krásně ozdobený vánoční stromeček, kupy dárků, stoly plné cukroví a štědrovečerní večeři v plné kráse. Pravda, ještě nějaký den si budeme muset počkat, ale co si už teď říct, jak slaví Vánoce ve světě a jakou zde preferují vánoční tabuli?
Ani se nenadějeme a je tu Štědrý den. Při pohledu do kalendáře možná začínáte propadat panice, co všechno jste si naplánovali upéct, ale přesto jste to nestihli. Pusťte se klidně do nepečeného cukroví, které můžete průběžně přidělávat ještě v průběhu vánočních svátků, bude vždy čerstvé a skvělé.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena