Pět soutěžících, pět přístupů a jedna otázka: kdo zradí nejchutněji v týdnu Prostřeno Zrádci? Pět osobností, pět přístupů, pět příběhů. Někdo víc vařil, jiný bavil, další dojal. Byl to týden chutí, zákrut, srandy i zrady. Kdo vyhrál v Prostřeno Zrádci 2025? A kdo si získal srdce diváků?
Často máme ve spíži či mrazáku suroviny, které můžeme skvěle využít k pečení buchet, koláčů a dalšího sladkého pečiva. Přinášíme několik tipů, jak zpracovat běžné zásoby a připravit z nich lahodné náplně.
K oslavám Velikonoc neodmyslitelně patří typická česká jídla jako pučálka, nádivka, vařená vajíčka, pečené jehněčí nebo skopové maso, špenát, mazanec či jidášky.
Rozhodli jste se vyzkoušet něco málo z tradičních velikonočních jídel? Jestli ano, tak se připravte na často neobvyklé kombinace a zdravé hodování.
Francie je zemí módy, vína a hlavně dobrého jídla. Mnoho z nás krásy Francie nikdy nespatřilo. To ovšem neznamená, že nemůžeme vyzkoušet jejich kuchyni. Co takhle tradiční francouzský slaný koláč?
Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!
Kupované listové těsto je běžně k dostání v obchodech chlazené nebo mražené. Koupit ho můžeme v kuse nebo vyválené. Proč bychom si ho měli dělat vlastnoručně? V čem je to domácí jiné než kupované? Rozhodně bude mít jiné složení. Domácí lístkové těsto totiž voní máslem!
Do "rizota" se většinou pouštíme, když chceme zpracovat zbytky rýže. Proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly. Italské rizoto ale s žádnými rýžovými zbytky nepočítá, naopak. Risotto může být klidně i hostinou pro krále.
Kobliha, měkoučký plněný bochánek, se zabydlela natrvalo v našem jídelníčku a je ke koupi po celý rok. Dříve se toto sladké pečivo považovalo za slavnostní a připravovalo se hlavně v období masopustu.
Zima na horách je skvělá s lyžemi na nohou, ale také s vydatným a chutným jídlem v žaludku. Každá horská oblast má své tradiční krajové speciality, přesto mezi nimi najdeme společné rysy. Co se servíruje v horských chatách v Česku, na Slovensku a u našich sousedů? A v čem se jednotlivé kuchyně liší?
S bramborami si vystačíte při přípravě přílohy, hlavního jídla i moučníku. Nevěříte? Brambory tvoří skvělou kombinaci chutí nejen s česnekem a majoránkou, ale i se smetanou, vajíčkem nebo povidly! Můžete je vařit, zapékat, smažit nebo je použít do těsta. S bramborami se zkrátka v kuchyni nikdy nudit nebudete.
Loupáky si oblíbily celé generace. Ať už jim říkáme jakkoli, máslové loupáčky, makovky nebo sladké rohlíky vždy budou představovat jednoduchou pochoutku. S čerstvými domácími loupáky bude vaše snídaně nadpozemská.
Libová a sušší masa je vhodné před tepelným zpracováním ošetřit, aby byla po upečení šťavnatá. K tomu se nám nabízí například tyto dvě kuchařské techniky.
Drobenka dokáže i obyčejný koláč proměnit ve hvězdu mezi moučníky. Tři prosté suroviny totiž dodají buchtám, koláčům i muffinům neodolatelnou sladkou křupavost. V čem spočívá kouzlo drobenky a jakou mouku na ni použít?
Jídla z jednoho hrnce jsou důkazem, že jednoduchost a dokonalá chuť můžou jít směle ruku v ruce. Ať už jde o vydatné guláše, voňavá kari nebo syté polévky, pokrmy připravené v jedné nádobě šetří čas, energii i nádobí. Pojďme si uvařit praktická jídla, kterými vždycky oslníte.
Když venku mrzne, prší nebo sněží, není nic lepšího, než se zahřát talířem polévky. Vydatná polévka je kulinářský poklad, který nejen zahřeje tělo, ale pohladí i duši. Mnohdy ani nepotřebujete recept. Jak si je připravit za pár korun a z čeho?
Japonská kuchyně se bez pasty miso neobejde. Vyzkoušejte ji a možná se bez ní neobejde ani vaše vaření.
Pomalu končí starý rok, brzy již budeme vyměňovat starý kalendář za nový. Budeme si zvykat na nový letopočet a těšit se, co nového další rok přinese. Než ale ten velký den D přijde, připomeňme si, jak připravit sváteční menu a jak se připravit na hosty, které jsme si pozvali.
Vánoce klepou na dveře. Všichni si už představujeme krásně ozdobený vánoční stromeček, kupy dárků, stoly plné cukroví a štědrovečerní večeři v plné kráse. Pravda, ještě nějaký den si budeme muset počkat, ale co si už teď říct, jak slaví Vánoce ve světě a jakou zde preferují vánoční tabuli?
Ani se nenadějeme a je tu Štědrý den. Při pohledu do kalendáře možná začínáte propadat panice, co všechno jste si naplánovali upéct, ale přesto jste to nestihli. Pusťte se klidně do nepečeného cukroví, které můžete průběžně přidělávat ještě v průběhu vánočních svátků, bude vždy čerstvé a skvělé.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena