Máte rádi naše žloutkové věnečky z odpalovaného těsta? Pak by vás mohl zaujmout jejich francouzský příbuzný – Paris-Brest. Vypadá jako velký klasický věneček z odpalovaného těsta, jen místo lehké šlehačky nebo žloutkového krému zakusíte lískooříškovou náplň. Pokud už máte věnečky v malíku, pak Paris-Brest může být další meta!
Slunečné dny a teplé večery často způsobí, že žhavíme venkovní grily a vymýšlíme, co dobrého připravíme. Oblíbenými stálicemi grilovaček jsou pořádný steak, šťavnatý burger nebo voňavé klobásky. Jenže právě tyto grilované dobroty často zbytečně utrpí kvůli chybám, kterým můžeme předejít. Co všechno může steak nebo burger pokazit a jak se tomu vyhnout?
Kuskus je skvělá surovina, která dokáže zachránit večeři během pár minut. Hodí se pro děti, vegetariány i milovníky masa a jeho příprava je tak snadná, že ji zvládne opravdu každý. Pojďme se podívat, jak na to!
Nový týden show Prostřeno! nás zavede do Libereckého kraje, kde se u jednoho stolu sejdou tři ženy a dva muži. Kromě chutných pokrmů se můžeme těšit i na nečekané momenty: výpadek proudu, víru v létající špagetové monstrum nebo dezert ze sekané. Kdo se s úkolem týdne – šmornem – popasuje nejlépe a kdo si odnese 60 tisíc korun?
Ačkoli někdo může mínit, že kuřecí prsa jsou suchá a nudná, opak je pravdou. Je však potřeba vědět, co jim svědčí a jak je upravit. Mít kuřecí prsa v mrazničce vždycky po ruce umožní vždycky uvařit něco dobrého, i když nemáme nakoupeno. Co tedy uvařit z kuřecího masa? Dobrých jídel je nespočet!
Chřest je v jarní kuchyni skutečným pokladem. Nabízí nejen jemnou chuť a šťavnatost, ale také neuvěřitelnou variabilitu v přípravě. Zjistěte, jaké druhy chřestu existují, v čem se liší, kdy je nejlepší sezóna a jak si je naplno užit na pěti skvělých způsobů.
Velikonoce jsou za dveřmi a vy opět po roce přemýšlíte o něčem netradičním, čím byste rádi překvapili rodinu a ohromili očekávané hosty. O tom, jaké pochoutky si o Velikonocích připravují naši sousedé, už jsme pro vás psali. Dnes se však podíváme trochu dál. Jak vypadá velikonoční menu v Portugalsku, Anglii a třeba i v daleké Indii?
Domácí majonéza je krémová, chutná a připravit ji zvládnete i bez kuchařské školy. Vyberte si z různých variant - podle toho, kolik máte času a odvahy. Použít můžete ruční metlu, elektrický šlehač nebo tyčový mixér - podle svých možností.
Rajská polévka má zástupy skalních fanoušků, a to nejen u nás, ale po celém světě. Vaří se v mnoha různých podobách, s různými bylinkami, ale ten sladkokyselý rajčatový základ - ten zůstává všude stejný. Rajská polévka je dokonale jednoduchá, sytá a nekonečně variabilní lahůdka. Pojďte si s námi uvařit takovou, na kterou právě máte suroviny a chuť!
Francie je zemí módy, vína a hlavně dobrého jídla. Mnoho z nás krásy Francie nikdy nespatřilo. To ovšem neznamená, že nemůžeme vyzkoušet jejich kuchyni. Co takhle tradiční francouzský slaný koláč?
Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!
Dva muži, tři ženy. A legendární cheesecake jako úkol týdne. Komu se nepodaří, kdo ho nebude umět vyslovit, natož pak připravit? Také absolutní převaha krémových polévek, zajímavých předkrmů i sladkých dezertů. Jak se komu bude dařit u sporáku?
Skvěle se hodí k těstovinám, masu, hranolkům i zelenině a její příprava je překvapivě jednoduchá. Stačí správná kombinace sýrů, pár minut času a vykouzlíte lahodnou omáčku, která povýší každý pokrm na gurmánský zážitek.
Do "rizota" se většinou pouštíme, když chceme zpracovat zbytky rýže. Proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly. Italské rizoto ale s žádnými rýžovými zbytky nepočítá, naopak. Risotto může být klidně i hostinou pro krále.
Nemáte čas stát hodiny u plotny, ale přesto chcete jídlo, které chutná skvěle? Nejrychlejší a nejjednodušší těstoviny zachrání každého hladovce. Stačí pár dobrých surovin a během pár minut máte na stole perfektní pokrm. Nevěříte?
Tatarák trhá žebříčky v oblíbenosti v pivnicích i luxusních restauracích. Stačí dobré maso, zvládnutá příprava a připravit ho můžeme i doma. Není nutné sahat po drahé svíčkové – dobře poslouží i cenově dostupnější části hovězího, jako zadní kýta nebo vysoký roštěnec. Jak vybrat maso na tatarák a čím ho doladit?
Zima na horách je skvělá s lyžemi na nohou, ale také s vydatným a chutným jídlem v žaludku. Každá horská oblast má své tradiční krajové speciality, přesto mezi nimi najdeme společné rysy. Co se servíruje v horských chatách v Česku, na Slovensku a u našich sousedů? A v čem se jednotlivé kuchyně liší?
Pět hostitelů, pět jedinečných večerů a jeden vítěz – Jihomoravský kraj se tento týden stane dějištěm kulinářských experimentů, překvapení i ostré kritiky. Od evropské ochutnávky přes kouzelnické menu až po tajemné názvy pokrmů, které hosty nechají tápat, bude o zábavu i dramatické momenty postaráno. Kdo zazáří a kdo narazí na nesmlouvavou kritiku?
Nadia Caterina Munno není jen další food influencerka. Je hlasem tradiční italské kuchyně, který kombinuje historii, vášeň a neotřelou prezentaci. Díky sociálním sítím přiblížila autentické italské recepty celému světu a inspiruje miliony lidí k vaření opravdové italské kuchyně. Kouzlo jejího vaření spočívá hlavně v jednoduchosti.
Den svatého Valentýna je ideální příležitostí k pečení sladkých dobrot, které potěší chuťové buňky i srdce. Připravit vlastnoručně upečený dezert je krásný způsob, jak vyjádřit lásku a překvapit svou drahou polovičku něčím výjimečným. Vsaďte na čokoládové dezerty, ovocné koláče a nadýchané krémové dortíky.
Butter Chicken čili máslové kuře dostanete v Indii pod názvem Murgh Makhani. Patří mezi nejoblíbenější indická jídla, které kombinuje šťavnaté kousky grilovaného kuřete v krémové rajčatové omáčce. Recept vznikl ve 40. letech v Dillí jako způsob, kterým využít zbytky kuřete připravovaného ve speciální peci - tandúru. Skvělé je, že všechny potřebné suroviny jsou běžně dostupné a pokrm tak snadno připravíte sami!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena