Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!
Butter Chicken čili máslové kuře dostanete v Indii pod názvem Murgh Makhani. Patří mezi nejoblíbenější indická jídla, které kombinuje šťavnaté kousky grilovaného kuřete v krémové rajčatové omáčce. Recept vznikl ve 40. letech v Dillí jako způsob, kterým využít zbytky kuřete připravovaného ve speciální peci - tandúru. Skvělé je, že všechny potřebné suroviny jsou běžně dostupné a pokrm tak snadno připravíte sami!
Když zelenina na zahrádce odpočívá, ven by psa nevyhnal a vyhlídky na teplé dny jsou v nedohlednu, potřebujeme najít nové zdroje vitamínů. Dobrá zpráva je, že to nutně nemusejí být pilule s doplňky. Můžeme za oknem pečovat o vlastní mikrozahrádku. Mladé zelené výhonky a tzv. microgreens rostou totiž pořád. Báječné jsou v salátech, na chlebu nebo v pomazánkách.
Hledáte recept na klasickou zelňačku, ve které nechybí klobása, uzené maso a mletá paprika? Tradiční polévka z kysaného zelí skvěle zahřeje i zasytí. Co do ní všechno patří? Pojďte si ji připravit spolu s námi!
Křen je jednou z tradičních surovin české kuchyně. Jídlům dodává nenapodobitelnou štiplavou chuť. Jak ho můžeme v kuchyni využít, kam se hodí a kde se projeví jeho řízná povaha nejlépe?
Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kyselého zelí nedokážeme představit. Stačí zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu, je tu náš článek s podrobným návodem. Připravte si s námi domácí kysané zelí!
Velmi oblíbeným kořením v české kuchyni je známé indické koření kari a různé jeho směsi. Charakteristickou žlutou barvu kari směsi dodává kurkuma: rostlina, která si zaslouží vaši pozornost. Dovede pokrmy obarvit a rozzářit.
Chcete podpořit své zdraví? Trápí vás nachlazení? Koncentrovaná dávka zázvorové šťávy spolu s dalšími surovinami se proslavila v domácí medicíně jako ginger shot. Je intenzivní a možná vás postaví na nohy. Jak zázvorový panák vypadá, jak si ho připravit a co s vámi udělá?
Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?
Mleté maso můžete skvěle ochutit a připravit z něj celou řadu dokonalých pokrmů chuť - nejen sekanou nebo karbanátky. Můžete z něj tvořit masové koule, burgery nebo ho použít do polévek a omáček. Připravíte z něj skvostné chili con carne nebo ďábelské tousty.
Klasickou dýňovou polévku nejspíš znáte, zkuste si ji ale zjemnit jablkem a prohřát zázvorem. Hotová bude za pár minut a postup hravě zvládnou i ti, kteří s vařením teprve začínají.
Slaný koláč inspirovaný známým salátem Caprese. Kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky je skvělá, což platí i v tomto receptu.
Rostliny se celé léto snažily uložit energii ze slunce do svých zelených těl a na nás teď je, abychom tuto energii co nejlépe uchovali i na zimu. Jednou z možností je prastarý způsob konzervace pomocí fermentace. V oblíbeném pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ nám Michal Plundra vysvětlil, že fermentované potraviny nejen dlouho vydrží, ale jsou i velice chutné a mnohdy i daleko stravitelnější než ty čerstvé. A to už je přece dostatečně pádný důvod pro to, abychom se do fermentace neboli domácího kvašení́ pustili i my.
Tzatziki, to je tradiční řecký předkrm jako stvořený pro letní dny. Je lehký a osvěžující. Připravit správné tzatziki není vůbec složité. Základem je výběr kvalitních surovin.
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.
Dnes si připravíme skvělou rajčatovou galetku v křehké parmezánové krustě. Postup je velmi jednoduchý a výsledkem oslníte nejednu návštěvu.
Úroda cuket zaplavila naše zahrádky. Proto si dnes z cukety připravíme výtečnou polévku. Podle FOTORECEPTU ji zvládne každý.
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Bazalka je oblíbené aromatické koření a bylinka plná betakarotenu, hořčíku, draslíku, vápníku, železa a vitamínu C. Dále obsahuje silice a éterické oleje. Pěstujeme ji pro okrasu na balkónech a okenních parapetech, ale i pro skvělé zpestření a dochucení letních pokrmů.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena