Zabijačka u nás vždy úzce souvisela s masopustními tradicemi, po které následovaly bezmasé týdny až do Velikonoc. Nešlo jen o ledajakou a obyčejnou porážku domácího zvířete za účelem nasycení. Domácí zabijačky bývaly velkou společenskou událostí tradičního českého venkova a podíleli se na nich sousedé z blízkého i širokého okolí.
Hlízy batátů vyhlížejí trochu exoticky, ale není třeba se jich obávat. Jsou dokonale univerzální a připravíte z nich vše od pomazánek, přes pyré, krémové polévky a hlavní jídla až po dezerty!
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění na oslavu příchodu nového roku? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí z talířů dávno před půlnocí.
Jídlo jako dárek vždycky udělá radost! Jedlé dárky můžou být speciálně pro muže i pro ženy, slané nebo sladké, vtipné a nápadité. Obdarovaný vždycky něco na zub ocení, zvlášť, když jde o domácí nebo vlastnoruční dílo. Dárky k jídlu se hodí i pod vánoční stromeček. Nevíte, co k Vánocům? Vyhrňte rukávy a pojďte se inspirovat
Plýtvání potravinami je diskutovaným problémem. Jedním ze způsobů, jak neplýtvat, je zužitkovat suroviny do puntíku. Při vaření a přípravě pokrmů vzniká odpad, který často končí v odpadkovém koši. V mnoha případech to tak ale vůbec nemusí být.
Polévky poslouží k obědu, večeři a někdy dokonce i k snídani. Druhů a typů existuje nespočet nejen ve světové, ale i v české kuchyni. Polévky můžeme podle potřeby a chuti zahušťovat, ředit, míchat, doplňovat i mrazit. Díky zavářkám a vložkám snadno vykouzlíme fantastické polévkové variace i pro sváteční příležitosti.
Dokážete si představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s nadýchaným kynutým knedlíkem? Nebo vepřové výpečky, zelí a? Správně: Knedlík. Máme jich spoustu druhů, většina se dá zaměňovat a hodí se k masu i omáčkám. Jak se které knedlíky připravují?
Sníte o rozpadavé a křehké vepřové pečínce? V našich krajích po nich snad občas prahne každý. Ať už se zelím a knedlíkem nebo jen s krajícem chleba. Jak si oblíbené kousky masa připravit?
Mleté maso můžete skvěle ochutit a připravit z něj celou řadu dokonalých pokrmů chuť - nejen sekanou nebo karbanátky. Můžete z něj tvořit masové koule, burgery nebo ho použít do polévek a omáček. Připravíte z něj skvostné chili con carne nebo ďábelské tousty.
Prázdniny jsou za námi a znovu nastal čas zaběhnutých povinností. Po dovolených se vracíme do práce a do škol, a znovu musíme přemýšlet nad tím, jakou svačinu školákům připravit, aby splnila svůj účel. Stejně tak je to se svačinami pro nás dospělé. Svačina může být šikovným nástrojem, který zabrání pozdějšímu přejídání a pomůže předcházet chutím na sladké. Důležité je však její složení.
Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.
Dýně známe jako báječnou podzimní dekoraci, ale mnozí z nás nedají dopustit ani na zdravé a chutné dýňové pokrmy. Na zahradách dýně působí tak trochu jako rozpínavý plevel, ale nakonec jsme rádi za úrodu plodů, které při správném skladování mohou vydržet až do jara. A česká kuchyně rozhodně není jediná, ve které má dýně na podzim stálé místo ve zpracování.
A je to tady! Už pár dní si můžete dopřát pravý český burčák, doslova poklad pozdního léta a podzimu. Jak poznat ten pravý? A hlavně, co si při popíjení burčáku dopřát k zakousnutí?
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Dýňový olej má lahodnou chuť a považuje se za dokonalý všelék. Získává se ze semen tykve obecné neboli dýně a lisuje se za studena. Má specifickou chuť i vůni, charakteristická je pro něj tmavě zelená přecházející do červena, až téměř černá barva, a příznačná oříšková chuť, díky které je velmi oblíben. Je skvělý do salátů, ale třeba i k dochucení těstovin.
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.
Borůvková sezóna je tady! Pojďme si maximálně užít tyto modravé plody, které mají široké využití v kuchyni, a to nejen při přípravě sladkých pokrmů.
Letní horko bývá v posledních letech skutečně úmorné. Vysoké teploty mohou ovlivňovat naše fyzické zdraví, ale také chuť k jídlu. Přesto je dobré vědět, že letní jídelníček si můžeme jednoduše přizpůsobit tak, abychom pro sebe mohli efektivně využít chladící účinky některých potravin.
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
Všichni víme, že ne vždy nám na dovolené (zvlášť s dětmi) vystačí peníze na návštěvu restaurací a stánků, které jsou na každém rohu. Pokud se rozhodneme vyrazit na dovolenou, kde si můžeme připravit vlastní pokrmy, budou se hodit tipy, co vařit, aby nám to nezabralo příliš času, a přesto jsme si pochutnali.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena