Ačkoli někdo může mínit, že kuřecí prsa jsou suchá a nudná, opak je pravdou. Je však potřeba vědět, co jim svědčí a jak je upravit. Mít kuřecí prsa v mrazničce vždycky po ruce umožní vždycky uvařit něco dobrého, i když nemáme nakoupeno. A že těch dobrých jídel je!
Chřest je v jarní kuchyni skutečným pokladem. Nabízí nejen jemnou chuť a šťavnatost, ale také neuvěřitelnou variabilitu v přípravě. Zjistěte, jaké druhy chřestu existují, v čem se liší, kdy je nejlepší sezóna a jak si je naplno užit na pěti skvělých způsobů.
Rýžová slanina, muž v drahém svatebním obleku nebo dětský zámek na sporáku – to všechno tento týden čeká soutěžící i diváky. A přijde i řeč na to, co to vlastně znamená “šufan”. U stolu se schází pět maminek, které žijí na sociálních sítích.
K oslavám Velikonoc neodmyslitelně patří typická česká jídla jako pučálka, nádivka, vařená vajíčka, pečené jehněčí nebo skopové maso, špenát, mazanec či jidášky.
Rozhodli jste se vyzkoušet něco málo z tradičních velikonočních jídel? Jestli ano, tak se připravte na často neobvyklé kombinace a zdravé hodování.
Dvě ženy, tři muži, pět různých přístupů k vaření. Tento týden zavítá pořad Prostřeno! do Pardubického kraje, kde se budou servírovat domácí bagety, španělští ptáčci, gravlax i řízky s nostalgií po Tuzemáku. Mezi soutěžícími najdeme projektovou manažerku, kadeřnici na mateřské, školáka i bývalého provozovatele vývařovny. Kdo z nich zaboduje nejvíc?
Na pohled jsou možná nenápadné, ale uvnitř váš čeká šťavnatost a spousta chuti. Tvarohové řezy si nehrají na velký luxus, přesto mizí z plechu rychleji než cokoliv jiného. Upečete klasické Míša řezy, řezy s ovocem nebo vrstvenou tvarohovou buchtu!
Vzpomínáte na jídla ze školní jídelny, nedělní obědy u babičky nebo oblíbené pochoutky z restaurací za socialismu nebo v devadesátkách? Mnohá z nich zůstala v srdcích i chuťových vzpomínkách celé generace. Pojďte si s námi uvařit pět retro jídel, na která už možná mnozí zapomněli. Přitom je opravdu jde udělat tak, že se budou všem dělat boule za ušima.
Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu. Šťouchané brambory jsou parádní přílohou k masu nebo zelenině, ale lahodné jsou i jen tak!
Zlatavá kůrka, nadýchaná střídka a nezaměnitelná vůně – mazanec je velikonoční stálice, která má mnoho podob. Vedle klasického kynutého se můžeme pustit do kváskového, tvarohového nebo rychlého jen s práškem do pečiva. Upéct mazanec směle můžeme i pro vegany, diabetiky i bezlepkáře, velikonoční tradici si zkrátka mohou užít všichni.
Vepřové dokáže být neodolatelně šťavnaté, křupavé i jemné zároveň - navíc bez velké námahy. Božskou vepřovou zvládne každý i ten, kdo nestojí v kuchyni příliš často. Potřeba nejsou žádné velké složitosti. Stačí trocha času, chuť a láska k vepřovému.
Víte, co je aleluja? A hlavičku nebo řežábek znáte? Obojí označuje velikonoční nádivku. Jde v podstatě vždycky o nákyp z bílého pečiva s vejci, uzeným masem a tradičně také kopřivami. Její příprava není obtížná, ale pro super výsledek je dobré znát pár zásad, aby byla nádivka krásně nadýchaná a chutnala, jak má. Na konci článku vás čeká velikonoční kvíz!
Víkend nabízí skvělou příležitost k tomu vyzkoušet tradiční sladké recepty! Zkuste upéct úplné klasiky české kuchyně, jako jsou třeba hraběnčiny řezy, piškotovou roládu, buchtičky s krémem nebo jáhelník.
Rajská polévka má zástupy skalních fanoušků, a to nejen u nás, ale po celém světě. Vaří se v mnoha různých podobách, s různými bylinkami, ale ten sladkokyselý rajčatový základ - ten zůstává všude stejný. Rajská polévka je dokonale jednoduchá, sytá a nekonečně variabilní lahůdka. Pojďte si s námi uvařit takovou, na kterou právě máte suroviny a chuť!
Rozpeky jsou tradiční západočeské vdolky, které mají podobný úkol jako kynuté knedlíky. Na rozdíl od nich se však pečou v troubě, uvnitř jsou nadýchané a měkké a mají křupavý povrch. Na Plzeňsku a Domažlicku se vedle rozpeků připravují také rozpíčky.
Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!
Dva muži, tři ženy. A legendární cheesecake jako úkol týdne. Komu se nepodaří, kdo ho nebude umět vyslovit, natož pak připravit? Také absolutní převaha krémových polévek, zajímavých předkrmů i sladkých dezertů. Jak se komu bude dařit u sporáku?
Skvěle se hodí k těstovinám, masu, hranolkům i zelenině a její příprava je překvapivě jednoduchá. Stačí správná kombinace sýrů, pár minut času a vykouzlíte lahodnou omáčku, která povýší každý pokrm na gurmánský zážitek.
Piškotové těsto je sice jednoduché na přípravu, ale vyžaduje pečlivost a správnou techniku. Stačí malá chyba a místo nadýchaného dortového korpusu vznikne hutný, nebo naopak propadlý moučník. Pojďme se podívat na nejčastější problémy a jak se jim vyhnout.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena