Tato léčivá bylinka je podobná více známému medvědímu česneku, jen její chuť je oproti medvědímu česneku jemnější. Chuť česnáčku je směsicí česneku a hořčice, od toho odvozen i název garlic mustard. Právě teď jej můžeme nalézt krásně kvetoucí při při procházkách přírodou. Jak tuto pro mnohé ještě stále neznámou bylinku můžeme užít při vaření?
Česnáček lékařský můžeme nalézt zejména na vlhkých místech poblíž vody, daří se mu lépe v polostínu. Kvete v dubnu až červnu a právě v tomto období jej můžeme v přírodě snáz nalézt, sbírat a dále užít při přípravě pokrmů. Navíc při kvetení chutnají listy nejlépe. Česnáček se dá pojídat čerstvý, v této čerstvé podobě naše tělo zužitkuje nejlépe, sušení listů česnáčku se nevyplácí, ztrácí svou typickou štiplavou česnekovou příchuť, navíc lze listy natrhat skoro po celý rok, takže sušení ztrácí význam. V létě můžeme sbírat zralá semena a použít je podobně jako hořčičná semínka k okořenění nejrůznějších pokrmů.
A jaké účinky má česnáček na naše zdraví? Obsahuje velké množství vitaminu C a provitaminu A, čímž posiluje tělo unavené po zimním období. Díky obsahu hořčično-olejových glykosidů skvěle působí proti šíření choroboplodných zárodků a umí si poradit s nadýmáním i průjmy. Hořčičné oleje navíc povzbuzují odstranění škodlivin z těla pomocí ledvin, je skvělou detoxikační bylinkou. Znám je také pro své účinky kloktáním na dutinu ústní, pomáhá při zánětech a bolavých zubech. A jak si takové kloktadlo připravit? Lžíci česnáčku zalijeme čtvr litrem horké vody a necháme vyluhovat a vychladnout. Poté kloktáme podle potřeby.
Využití česnáčku v kuchyni je opravdu pestré. Přidáváme ho do jídel propláchutý od nečistot a jemně nakrájený. Hodí se do všech pokrmů, ve kterých oceníme chuť česneku. Oceníme ho při přípravě salátů, bramborových jídel, hodí se do polévek, omáček, pomazánek, nádivek a skvěle doplní chuť tvarohu, sýrů, skopového masa a ryb.
Také se z něj dá připravit ocet. Uzavíratelnou čistou sklenici naplníme čerstvými lodyhami česnáčku, listy i poupaty a vše zalijeme kvalitním octem tak, aby byly všechny části česnáčku zakryté. Už po 5 - 7 dnech je česnáčkový ocet hotový. Části byliny v octu můžeme ponechat, než všechen ocet spotřebujeme. Ocet výtečně voní a chutná po česneku i hořčici.
Uvaříme si hrst rýže a nakrájíme libovolnou čerstvou zeleninu na kostičky, kterou lehce orestujeme. Přidáme opražená slunečnicová semínka, osolíme, opepříme a nakonec přidáme na jemno nakrájený česnáček. Takto si můžeme připravit místo rýžového salátu i salát těstovinový nebo z nových brambor.
Medvědí česnek - sbíráme jarní bylinky
Při procházce přírodou můžete už brzy zaznamenat štiplavou vůni medvědího česneku. Neváhejte a přineste si domů minimálně plnou hrst zdraví.
Sběr kopřiv: Na čaj, špenát i kopřivovou polévku
Nastal čas, kdy mnoho z nás sbírá a suší různé byliny pro svá oblíbená jídla. Nejinak je tomu s kopřivou, která se pomalu nejen na našich zahradách rozrůstá.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Autor:Michy