Jak se palačinky jednou provždy naučit, jak je vylepšit a čemu se při jejich přípravě vyhnout? Důležité je správné těstíčko a teplota pánve. Poradíme vám, čím nahradit suroviny, když zrovna něco chybí.
Po oblíbených tenkých francouzských palačinkách saháme ve chvílích, kdy nás honí mlsná, nebo kdy je potřeba hned (a skoro z ničeho) připravit oběd nebo večeři. Splňují totiž hlavní kritéria: jejich příprava je rychlá, snadná a suroviny na ně nejspíš máte v lednici. Domácí džem dost možná čeká na svou příležitost ve spíži. Kdo nemá rád sladké, může si je dát třeba s opečenou zeleninou.
Palačinky milují děti i dospělí, na sladko i na slano. Jejich velkou předností kromě chuti je také jejich jednoduchá příprava a univerzální použití.
Palačinky můžete plnit sladkými náplněmi, nejen džemem a nutelou ale také třeba vanilkovým pudinkem, ovocným pyré nebo umíchaným tvarohem. Skvělé jsou i se špenátem, dušenými žampiony a zakysanou smetanou, se šunkou a sýrem, tuňákem, rajčaty i kysaným zelím. Můžete je zapékat, vrstvit nebo z nich připravit třeba dort.
Jak se vyhnout častým chybám a co dělat, aby palačinky byly vždy dokonalé?
Na palačinkové těsto potřebují pár základních surovin: mouku, vejce, mléko a sůl.
Mouku můžete použít hladkou nebo polohrubou, případně jejich kombinaci.
Vejce vylepšují konzistenci těsta a zajišťují palačinkám pružnost. Palačinky ale připravíte i zcela bez vajec. Buď je můžete pouze vynechat anebo je nahradit. K tomu lze použít rozmixovaný či rozmačkaný banán nebo jablečné pyré. Chuť i konzistence těsta se však trochu změní.
Mléko dodává těstu na palačinky tekutiny a chuť. Můžete ho vyměnit za rostlinné alternativy jako jsou mandlové, sójové, ořechové nebo ovesné.
Sůl zvýrazaňuje chuť. Stačí špetka, ale nepodceňujte ji, bez soli bude těsto mdlé.
K základním surovinám můžete přidat další podle toho, co máte rádi. Trocha vanilky, citronová kůra nebo skořice sladké palačinky provoní. Mleté ořechy dodají palačinkám jiný švih.
Obdobně můžete do palačinek na slano přidat bylinky, jako jsou zelená petrželka, pažitka, špenát nebo bazalka, případně sýr či rajčata v různých podobách.
Suroviny:
200 g hladké mouky
2 vejce
400 ml mléka
špetka soli
olej na smažení
Postup:
Hotové palačinky servírujte podle chuti se sladkými či slanými náplněmi.
Konzistence těsta: Pokud je těsto na palačinky příliš husté, přidejte více mléka. Těsto by mělo mít konzistenci řídké smetany.
Odpočinek: Nechte těsto 20–30 minut odležet, aby mouka nasákla tekutiny a nabobtnala. Těsto pak bude hladké a bude se ním dobře pracovat.
Správná pánev: Nepřilnavost povrchu pánve je pro palačinky zásadní. Nepřilnavosti můžete docílit vymazáním a vypálením litinové pánve nebo dostatečným maštěním. Trn z paty vám vytrhne pánev s nepřilnavým povrchem, na který není potřeba tolik oleje.
Ideální teplota pánve: Pánev musí být dobře rozehřátá, aby palačinky nenasákly tukem nebo se nepřichytily. Příliš vysoká teplota zase způsobí, že se palačinky okažimžitě spálí.
Tlouštka palačinek: Palačinky by měly být tenké. Nalévejte těsto na pánev v tenké vrstvě a rychle ho po celé pánvi rozlijte. Příprava palačinek z každé strany by neměla zabrat víc jak minutu a půl z obou stran dohromady.
Správný tuk: Na pečení palačinek se nehodí máslo, použijte raději řepkový olej, kokosový či palmový tuk nebo přepuštěné máslo.
Pokud máte nějaká výživová omezení, můžete některé suroviny jednoduše nahradit.
Mouku můžete vyměnit za bezlepkovou směs, pohankovou či rýžovou mouku. Použít můžete i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou. Každá z nich ale lehce změní chuť i strukturu.
Mléko můžete vyměnit za rostlinné alternativy.
Vejce na přípravu nutně nepotřebujete, nahradí je částečně třeba banán, chia semínka nebo jablečné pyré.
Recepty na palačinky, které stojí za to vyzkoušet:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena