Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Pokud se vám při pečení bábovky stává, že se bábovka propadá, může být na vině málo rozpálená trouba. Také si dávejte velký pozor na předčasné otvírání dvířek trouby během pečení, právě studený vzduch způsobí, že se bábovka srazí.
Číst víceChřest se připravuje snadno a rychle na nejrůznější způsoby. Pro menší obsah kalorií zvolíme přípravu v páře, blanšírování nebo klasické vaření. Chuť této zeleniny zvýrazníme opečením v troubě, grilováním nebo lehkým orestováním na pánvi.
Číst víceMilujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!
Celebrity
V létě není nic příjemnějšího, než si vzít pár dobrůtek a vyrazit do přírody. Takto v přírodě se přeci jedlo už ve středověku. Ať už se chystáte na romantický piknik ve dvou, nebo na dobrodružnou akci s dětmi, mám pro Vás pár nápadů a rad.
28.07.2006
ČÍST VÍCESoučástí dnešní doby je stres, vysoká zátěž organismu, zátěžové sporty, náročná zaměstnání a také různé zdravotní problémy. Některé z těchto životních rolí, problému a situací lidé zvládají jen díky stimulantům jako je káva, čaj, léky, drogy, ale také například guarana. A proto si o této přírodní látce řekneme něco víc.
28.07.2006
ČÍST VÍCEČlánek nemá vystrašit. Upozorňuje na nebezpečí, které lidé často podceňují. Léto je neodmyslitelně spjato nejen s vodními radovánkami, ale i s grilováním, konzumováním zmrzliny či zeleninových salátů dochucených majonézou. Často si však ani neuvědomujeme, jaké nebezpečí na nás číhá, pokud s těmito dobrotami při skladování a při úpravě nebylo zacházeno tak, jak by mělo být.
27.07.2006
ČÍST VÍCEPokud jste ostřílenými trampy, máte jistě své zkušenosti s tím, co a jak si pod stanem uvařit. Mnozí ale letos vyráží stanovat do přírody poprvé, proto jistě nepohrdnou základními informacemi o tom, co vzít k tomuto účelu s sebou a jak si uvařit.
26.07.2006
ČÍST VÍCEOvoce mnohými lidmi zatracované, nebo nedoceňované, díky své hořké chuti a těžšímu přístupu k jedlé části. Avšak ovoce, které bychom měli konzumovat pravidelně a to minimálně 2 x týdně, protože jeho léčebné schopnosti jsou doslova obrovské.
25.07.2006
ČÍST VÍCELéto je v plném proudu. Někteří již sice mají dovolenou za sebou, ale mnoho z nás se na ni teprve těší. Proto se dnes pokusím o pár užitečných rad, jaká jídla si přichystat sebou, pokud si zrovna nemůžete koupit zájezd včetně stravy. A není to jen otázkou peněz.
24.07.2006
ČÍST VÍCEZe spousty reklam slýcháme, jak je ten či onen výrobek bohatý na vlákninu. Co to ale vláknina je, kde ji najdeme, k čemu je prospěšná, a proč ji máme vlastně zařazovat do svého jídelníčku? Třeba vám náš dnešní článek na některé otázky pomůže najít odpověď.
24.07.2006
ČÍST VÍCECibule patří mezi nejpoužívanější zeleninu, která dodává pokrmům požadovanou chuť. Pochází z Asie a udržuje se u nás v kuchyni již po několik stovek let. Egypťané ji nejraději používali syrovou a už tenkrát věděli, že má léčivé účinky. Existuje mnoho odrůd, které se liší barvou, velikostí a tvarem.
23.07.2006
ČÍST VÍCEAvokádo patří mezi exotické ovoce, které najdeme v obchodech po celý rok. Bohužel málokdo z nás o něj sotva zavadí pohledem a ještě málo z nás ví, jak toto ovoce jíst, správně je zpracovat nebo jak jej skladovat. A když už se rozhodneme, že si tuto pochoutku koupíme, stojíme mnohdy před neřešitelným problémem, jaké avokádo je to pravé. Charakterizujme si jej ted trochu.
23.07.2006
ČÍST VÍCEUž maminky nám říkaly, co jíst. Hlavně nám nutily to, co obsahuje hodně vitamínů. Co vlastně jsou ty vitamíny? Jakou mají úlohu v našem těle? V čem se opravdu ukrývají? A jak připravovat jídlo, abychom je zbytečně neztratily? To se dozvíte v následujím článku.
22.07.2006
ČÍST VÍCEO mandlích jsme se dozvěděli, odkud pochází, kde rostou, co obsahují a že jsou dva druhy. Jelikož jsou ale tyto malé plody tak trošku "velký zázrak v malém balení", podíváme se ještě na jejich použití a využití.
20.07.2006
ČÍST VÍCEZnáme je zřejmě naprosto všichni. K dostání jsou přírodní neloupané, loupané, pražené, solené, v čokoládě, jogurtu, karamelu, těstíčku, sekané nebo plátkové. V kuchyni je používáme naprosto běžně, ale co o nich vlastně víme? Já osobně je miluji a při vaření je používám často a tak jsem se o ně zajímala trošku podrobněji.
19.07.2006
ČÍST VÍCEVe spoustě českých rodin se každé ráno připravují snídaně a svačiny. Nejedna maminka jistě stojí před nelehkou otázkou, jestli rohlík nebo chléb, namaže svým milým máslem, či zda použije tolik propagovaný margarín. Dnes si tedy obě tyto potraviny porovnáme a přidáme i třetí variantu - směsný tuk.
18.07.2006
ČÍST VÍCEJak vlastně vzniklo grilování? Můžeme se snad jen domnívat, ale zkušenosti pro dnešní přípravu pokrmů grilováním má asi každý. Pokud patříte mezi ty méně zkušené, jsou pro vás připraveny články, které vám praktiky při grilování přiblíží.
17.07.2006
ČÍST VÍCEVaření v mikrovlnné troubě je přeci jen odlišné od klasického vaření. Proto je tedy důležité vědět pár důležitých kroků, na které bychom při tomto druhu přípravy pokrmů neměli nikdy zapomínat. Věřte, že pokud to vyzkoušíte, budete opravdu nadšeni.
16.07.2006
ČÍST VÍCEPřipravili jsme další článek ve spolupráci s panem Cuketkou. Tentokráte se dozvíme špetku historie o řeckém frappé a také Cuketkovu osobitou přípravu tohoto nápoje.
15.07.2006
ČÍST VÍCEDalší závažné onemocnění z řady psychických poruch příjmu potravy, které je velmi často zaměňováno s mentální anorexií. Ráda bych se vám tedy pokusila vysvětlit rozdíly mezi oběmi poruchami, i když u obou těchto poruch najdeme i společné příznaky a rysy.
14.07.2006
ČÍST VÍCEJe zajímavé připomenout si něco z historie všedních potravin. A jelikož je léto, patří k našemu celodennímu jídelníčku i zmrzlina. Kdo z nás však ví, jak vlastně zmrzlina vznikla a jak probíhal její vývoj až k dnešním vodovým a smetanovým kornoutům.
14.07.2006
ČÍST VÍCEDnes jsme pro Vás připravili první z mnoha rozhovorů se známými osobnostmi. Zpovídali jsme moderátora a hudebníka Marka Černocha. Pokud Vás zajímá, jak vaří a co nejčastějí "baští", nenechte si ujít tento rozhovor.
13.07.2006
ČÍST VÍCETak všední potravina, jakou je chléb, urazila v naší historii více než 12 tisíc let. Vraťme se do Neolitu a starověkého Egypta, abychom si připoměli, jak to bylo těžké bez pekáren a supermarketů. Na závěr článku si upečeme domácí chléb podle jednoduchých receptů.
12.07.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena