Úprava před zmrazením
Potraviny určené pro zmrazení by měli být upraveny stejným způsobem, jako kdybyste je měli ihned spotřebovat. Například mrkev by měla být nakrájená na kostičky nebo na kolečka. Pokud dáváte přednost sáčkům před skladovacími krabičkami, měli byste vědět, že před uzavřením sáčku je důležité ze sáčku odstranit veškerý vzduch. Vzduch totiž potraviny, které se chystáme zmrazit vysušuje, vytváří na nich šedé skvrny, omrzliny a hlavně je důvodem oxidačních procesů, které ničí zdravé a výživné látky a zapříčiňují vznik látek škodlivých.
Značení
Každý balíček nebo krabička by měl obsahovat štítek s názvem mražené potraviny, datem zmrazení a samozřejmě množstvím. Pamatujte nato, že i když dnes víte, co jste do mrazáku dali, tak to po pár týdnech můžete zapomenout. U zmrazených jídel mnohdy nelze rozeznat přesný druh zmrazené potraviny. Jednotlivé balíčky by neměli vážit více jak dvě kila.
Pravidlo dvou
Také mějte na paměti, že jednou zmrazená potravina by neměla být zmrazována podruhé. Hlavně u masa dochází při opakovaném zmrazování k rozkladu bílkovin a maso se stává nepoživatelným a dokonce nebezpečným. Proto je lepší dát si práci a čas s porcováním a balením po balíčcích s menším množstvím. Ty budou rozmrazeny rychleji. Rozhodně je hloupost zamrazit kilo vepřového masa v celku, tak jak jsme ho koupili u řezníka, když na oběd budeme potřebovat jen dva nebo tři plátky.
Cukroví
Pokud se rozhodnete skladovat cukroví, doporučujeme ho balit v menším množství. Není dobré nechávat cukroví zmrazené celý rok až do dalších Vánoc. Ideální je zkonzumovat po Vánocích zmražené cukroví nejpozději v létě. Můžete jím třeba potěšit své blízké o Velikonocích, nebo jím zpestřit nedělní oběd.
Co nemrazit?
Některé potraviny a jídla by se ovšem vůbec mrazit neměly. Například vařená vejce, omáčky obsahující vejce, různé saláty obsahující majonézu, čerstvá rajská jablíčka, uvařené brambory, nebo konzervovaná masa. Naopak jestli chcete uchovat čerstvé rohlíky, nebo chléb, není nic jednoduššího než pečivo pečlivě zabalit do mikrotenového sáčku a strčit do mrazáku. Druhý den, i po týdnu, bude pečivo po rozmrazení jako čerstvé. O ostatních potravin si však pamatujte, že by v mrazáku neměli být uloženy déle jak 6 měsíců.
Malým tipem a také pomocníkem ve vaší kuchyni by měla být potravinářská fólie. Plátky masa do ní jednoduše a bez námahy zabalíte, a přitom mezi masem a fólií nezbude žádný vzduch.
Jak si připravujete potraviny do mrazáku vy? Máte nějaké tipy?