Lednice a mrazák patří k základnímu vybavení kuchyně. Tyto spotřebiče nám umožní uchovávat potraviny déle čerstvé a připravovat tak rozmanitou a zdravou stravu.
Když vybíráme ledničku nebo mrazák, zvážíme především potřeby své rodiny. Podle toho se rozhodujeme, jaký má mít objem. Vezměme v úvahu i využitelný prostor a potraviny, které nejčastěji uchováváme (například ovoce a zeleninu). Lednice nebo mrazák, které kupujeme, by měl mít vestavěný ukazatel teploty zvenčí, to nám umožňuje kontrolovat funkčnost spotřebiče a zajistí nám tak okamžité zjištění závady, která by mohla vést k rychlé zkáze uložených potravin.
Kupujeme-li lednici, měli bychom počítat pro dvoučlennou rodinu s objemem přibližně 230 l a pro další členy po 30-ti l. Pro snadnější údržbu je dobré kupovat spotřebiče vybavené systémem „ No Frost“, které nemusíme odmrazovat. Poličky v lednici vybíráme pokud možno se sklopnými chlopněmi - pro uskladnění vysokých lahví. Poličky by měly mít víc možností nastavení.
Průměrný objem mrazáku je 57 l na každého člena domácnosti. Máme- li málo místa v kuchyni, potom si vybereme mrazák skříňový se zásuvkami, ten zabere mnohem méně prostoru než pultový mrazák. Umístění volíme co nejdál od zdroje tepla. Dveře musí jít otevřít celé. V úhlu více než 90 stupňů, aby šly vytáhnout ze zásuvky.
Čas od času je dobré se přesvědčit, zda je plně funkční těsnění ve dveřích lednice či mrazáku. To zjistíme tak, že přivřeme do dveří list papíru a zkusíme ho při zavřených dveřích vytáhnout, pokud ho bez potíží vytáhneme, je těsnění špatné a je potřeba ho nechat vyměnit. Nepouštějte se však do toho sami, přivolejte odborníka, případně spotřebič odvezte do opravny.
Teplota v lednici by měla být nastavena na 5 °C a méně. Nejnižší teplota by v lednici měla být 1 °C. Teplotu změříme tak, že do prostřední poličky vložíme přes noc teploměr a ráno zkontrolujeme, případně upravíme. V létě teplotu upravíme podle potřeby. Mrazák by měl mít teplotu nastavenu na -18 °C a níže. Teplotu kontrolujeme přes noc v horní poličce a na okraji horního košíku.
Před stěhováním vypneme lednici a mrazák na 24 hodin. Dobře vyčistíme, vyjmeme všechny vyjímatelné části a zabezpečíme dveře. Spotřebiče obecně převážíme ve vzpřímené poloze. Nikdy nepokládáme.
Nejdříve si ověříme, zda nám funguje elektřina, nebo zda nevypadla jen pojistka. Dokud nevíme, zda je vše v pořádku, neotvíráme dveře, dokud nedorazí opravář. Potraviny v mrazáku vydrží zmrzlé ještě 12 hodin, pokud je mrazák plný. Pokud oprava bude trvat delší dobu, požádáme někoho ve svém blízkém okolí, zda si u něj smíme potraviny uchovat. Pokud přece jen potraviny rozmrzly, je dobré je co nejrychleji spotřebovat.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena