Při přípravě mnoha sladkých pokrmů jste se jistě setkali s pojmem "vaříme na nit", "vaříme na bublinu", "vaříme na lom". Tento článek vám objasní, jak je to s vařením cukru v různých stadiích.
Vaření cukru si vyžaduje naši neustálou pozornost, neboť při vyšších stupních (máme jich celkem 6) houstnutí rychle pokračuje a může skončit připáleným hrnkem a nepříjemným pachem. Pokud ovšem svaření cukru zvládneme, naše moučníky tak můžeme ozdobit hoblinkami cukru (na lom), mřížkami karamelu či skvělou cukrovou polevou.
250g cukru krupice zalijeme 250ml vody, důkladně promícháme a cukr necháme v hrníčku zcela rozpustit. Pak teprve dáme hrníček na sporák a zahříváme. Během vaření stíráme cukr, který se usazuje na stěnách; použijeme mašlovačku nebo štěteček, průběžně namáčený do vody.
1. stupeň - slabá nit. Vaření trvá asi jen 5 minut. Hustotu vyzkoušíme mezi prsty. Pokud kapky chladnoucího cukru tvoří mezi prsty nitku, která se ale po chvilce přetrhne, je cukr správně uvařen.
2. stupeň - silná nit. Při zkoušení chladnoucího cukru se nám mezi prsty vytvoří silnější nit, která se ani při větším oddálení prstů nepřetrhne.
3. stupeň - na bublinu. Na zkoušení hustoty cukru použijeme drátěné očko z kousku měkkého drátu. Očko by mělo mít velikost asi jako třešňová pecka. Jakmile začne cukr houstnout, což trvá asi 15 minut, ponoříme do něj drátěné očko a ihned jej vytáhneme. Do blanky v očku foukneme. Pokud nám odlétne bublinka, je cukr již dosti svařen.
4. stupeň - na řetěz. Tento stupeň následuje ihned za třetím stupněm. Pokud foukneme do očka a vylétne nám několik (řetěz) malých bublinek, je hustota správná.
5. stupeň - na lom. Na zkoušení hustoty cukr použijeme špejli nebo dřevěnou vařečku. Špejli ponoříme do svařeného cukru, vytáhneme a ihned ponoříme do studené vody. Pokud cukr na špejli ztvrdne natolik, že se při doteku nelepí a jemně jde od špejle odlomit, je správně hotov.
6. stupeň - na karamel. Cukr se po pátém stupni za krátký okamžik zbarví do světlehněda a příjemně zavoní; vytvoří se karamel. Cukr ihned odstavíme z ohně, jinak se rychle připálí, nelibě zavoní a budeme mít práci s drhnutím.
100g cukru přelijeme 3 lžícemi vody a svaříme na karamel (6. stupeň). Jakmile cukr zhnědne, rozvaříme jej mlékem (3/8 l) a necháme stát. V hrnci rozpustíme 100g másla, přisypeme 100g hrubé mouky a necháme ji zpěnit. Pak po troškách přidáme rozvařený karamel a uvaříme hladkou hustou kaši. Pak vmícháme 4 žloutky, jeden po druhém a naposledy tuhý sníh ze 4 bílků. Karamelový pudink naplníme do vymazané, strouhankou vysypané formy a vaříme asi 60 minut.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena