Vybírat můžeme z velkého receptáře různých chutí. Základem speciálních majonéz je majonéza základní (pravá a okořeněná) - s její přípravou jsme se seznámili v předchozím článku.
Ze základní majonézy se speciální druhy připravují přidáváním různých koření a dalšího jednoho druhu pokrmu. Připravit lze majonézu se šunkou, s drůbežím a rybím masem, s jogurtem, aj. Majonézu pak pojmenujeme podle potraviny, kterou přidáváme.
Často ale dochází k zaměňování pojmu salát se speciální majonézou. Speciální majonézy se od salátu podstatně liší tím, že neobsahují větší množství přísad a brambory.
Různě ochucené a kořeněné majonézy používáme hlavně k přípravě chlebíčků, k plnění vajec, zeleniny, např. k plnění rajčat a paprik. Jsou výbornou přílohou k masům, rybám a zelenině a také jednou z ingrediencí speciálních salátů.
Narozdíl od základní - pravé majonézy, je lze podávat i samostatně s bílým pečivem a obložené čerstvou zeleninou. Na talířek, či hlubší skleněné misky, je můžeme plnit pomocí cukrářského sáčku s kovový nástavcem. Docílíme tak ozdobného vzhledu pokrmu.
Ingredience: 30 dkg okořeněné majonézy, 1 prolisované dušené jablko, 1 lžička cukru a 2 lžíce bílého jogurtu
Postup:K okořeněné majonéze (více v článku „Majonéza v naší kuchyni“) přidáme prolisované podušené jablko, cukr, jogurt a zlehka promícháme. Jogurtová majonéza je vhodná k přípravě listový salátů.
Ingredience: 3 žloutky natvrdo, 10 dkg másla, 1 lžička sardelové pasty, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička plnotučné hořčice, špetka bílého pepře a soli
Postup:
Máslo utřeme do pěny, přidáme prolisované žloutky a ostatní suroviny, umícháme dohladka. Použijeme ke zdobení vařených vajec, chlebíčků, k plnění rajčat a paprik.
Majonéza s lososemIngredience: 10 dkg okořeněné majonézy, 10 dkg losos konzervovaný, špetka bílého pepře, sůl a několik kapek citronu
Postup:
Lososa jemně nakrájíme, pokapeme citronem a necháme chvíli uležet. Pak promícháme s ostatními ngrediencemi.
Několik dní můžeme uchovat pouze majonézu základní, která není ještě ochucena kořením a dalšími přísadami. Majonézu vrchovatě naplníme do sklenice a uzavřeme.
Postavíme na chladné a temné místo. Majonézu tak uchováme asi 4 dny. V letním období ale raději spotřebujeme v den přípravy. Majonézy speciální skladujeme v chladu nejdéle dva dny.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena