Rostlina sezam
Sezam je jednoletá bylina dosahující výšky 80 až 200 cm, porostlá jemnými chloupky. Kvete bíle až růžově. Plody jsou čtyř pouzdré tobolky rostoucí vzhůru, obsahující malá, žlutohnědá, 2 mm dlouhá semínka, která jsou velmi podobná lněným semínkům. Užívanou částí je právě semínko. Sezamová semínka nebývají vždy pouze bílá, vyskytují se také hnědá a černá.
Výskyt sezamu
Pochází z oblasti Eufratu a je považován za nejstarší koření na světě. Dnes se pěstuje téměř ve všech teplých oblastech po celém světě. Nejvíce je pěstován zejména v Indii, Číně, Súdánu, Barmě a Mexiku.
Složení sezamových semínek
Sezamová semínka obsahují až 60% oleje, který je velice zdravý a prospěšný. Semena mimo to obsahují také bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Z minerálů je obsažen fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík a mangan.
Účinky na organismus
Semínka sezamu je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Jejich účinek je všestranný. Měli bychom jej konzumovat alespoň 2 až 3 x týdně.
Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou vynikajícím lékem na choroby očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou velmi prospěšná k prevenci a léčbě osteoporózy, osteomalacie, zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Vysoký obsah vitamínů B, hořčíku, fosforu a vápníku jsou hodně prospěšné na nervy, tudíž je sezam výborným lékem na neurózy, deprese a psychózy. Je prospěšný především sportovcům, studentům a těžce pracujícím. Je nepostradatelný při nemocech srdce a cévního oběhu. Zvyšuje imunitu a výrazně zlepšuje látkovou přeměnu. Stejně jako mák, je sezam vysoce prospěšný těhotným a kojícím ženám. Pro vegetariány může být stejně jako jiná semena dobrou náhradou masa.
Zevně se sezamový olej vyžívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek.
Použití v kuchyni
Pražený sezam má výrazné aroma a chuť jako křupavé škvarky. V jižní Evropě se ze sezamu připravuje sezamové máslo a sezamová pasta Tahini. Používá se také do salátů, salátových zálivek, polévek a nebo jako koření do hrachového pyré. Velmi zdravý a se zvláštní vůní je i sezamový olej, který je vhodný pro přípravu slaných i sladkých pokrmů.
Jeden tip závěrem: loupaná semena jsou bohužel méně zdravá, než neloupaná, neboť většina účinných látek se nachází v povrchové vrstvě semínka.
Sezamová pomazánka
Ingredience:
8 lžic sezamového semínka, 2 lžíce oleje, 3 lžíce sušeného droždí, sůl, 1 lžička citronové šťávy, 1 stroužek česneku, voda
Postup:
Sezamové semínko umeleme na mlýnku na mák, přidáme droždí, šťávu z citronu, prolisovaný česnek, olej, osolíme a přelijeme troškou vody, aby vznikla roztíratelná pomazánka. Tou pak můžeme potírat celozrnné toasty.
Najde se sezamové semínko i ve vaší kuchyni? Máte pro něj širší využití?