Historie Ricotty
Historie Ricotty je úzce spjata s historií latinských národů. Prapůvodní Ricotta byla vyráběna pravděpodobně na římském venkově, kde obyvatelé dvojitým vařením extrahovaly sýr ze zakysaného mléka - podmáslí. Název Ricotta vznikl z původního latinského
recocta, což znamená v překladu převařeno, nebo vařeno nadvakrát.
Ricotta se záhy stala populárním pokrmem vyšší třídy a je velmi pravděpodobné, že se používala i k náboženským obřadům. Od středověku až do konce 20. století popularita Ricotty neustále rostla. Díky emigrantům se například dostala až do Ameriky, kde si získala rovněž nebývalý zájem.
Výroba Ricotty
Ricotta, podobně jako jiné mléčné výrobky, má několik různých druhů v závislosti na kvalitě a původu použitého mléka. Odlišné kvality Ricotty jsou také výsledkem různých postupů, při její výrobě.
Italská Ricotta Salta, kterou odborníci doporučují, se vyrábí solením a vysušováním tvarohu. Sicilská obdoba Ricotty se připravuje pečením. Na severu Itálie Ricotta vzniká uzením a podobně. Různé další druhy Ricotty obsahují například ovčí mléko. Ricotta z kozího mléka, která se vyrábí ve Švýcarsku se nazývá Zieger a její řecká obdoba Manouri. Ricotta se rovněž ve velkém množství vyrábí ve Francii, Španělsku a Portugalsku.
Složení Ricotty
Dnes si již snad každý kuchař uvědomuje všestrannost použití tohoto krémového tvarohového sýru. Navíc je Ricotta zdrojem vápníku a je vhodná jako součást různých dietních jídelníčků. Děti v období růstu a těhotné ženy potřebují denně minimálně 1000mg vápníku, aby byl růst kostí správný a aby si udržely pevné kosti. Ricotta může působit preventivně proti vzniku osteoporózy. Protože až čtvrtinu jejího obsahu tvoří vápník. Další velkou část tvoří vitamín A, který zastupuje až 4% ze všech obsažených látek.
Použití Ricotty v kuchyni
Kreativní kuchaři používají Ricottu na přípravu různých omáček na maso a těstoviny. Dále například pro přípravu dezertů z ovoce. Ricottou lze rovněž nahradit obyčejný eidam. Ricottu můžeme rozdrobit na špagety, maso i horké pečené brambory. Výsledný pokrm je zdravější, než při použití obyčejných nebo tučných sýrů.
Nakupování a skladování Ricotty
Ricotta se u nás většinou prodává v plastových kelímcích. Rychle podléhá zkáze, proto by měla být po otevření velmi rychle spotřebována. V lednici vydrží Ricotta zpravidla maximálně jeden týden, ale pokud se nebojíme v kuchyni experimentovat, tak v tom nebude žádný problém. Vyvarujte se produktů, které mají nějakou výraznou pachuť, nebo ovocnou vůni. Taková Ricotta již pravděpodobně nebude použitelná k přípravě chutného pokrmu. Dobrá Ricotta má být sladká a jemná. Ve chvíli, kdy ji vyjmeme z obalu, můžeme ji ihned podávat s ovocem, těstovinami nebo zeleninou.
V diskuzi pod článkem se s námi můžete podělit o kladné i záporné zkušenosti, které jste získali při vaření s Ricottou. Nám se například osvědčila již zmíněná možnost nahrazení obyčejného eidamu právě Ricottou a výsledné pokrmy nám velice chutnaly.
Foto:
Profimedia.cz