Tento černý nápoj, který má dnes již mnoho podob, zná každý. Naprostá většina z nás si nedovede představit den bez ranní kávy, ať už turecké, rozpustné, nebo s mlékem.
Káva je odvozena od slova qahwah. Kávová zrna byla zprvu jen žvýkána, než se přišlo na to, že mohou být semleta a uvařena ve vodě. Nikdo neví, kdy a kde se káva poprvé objevila. Většina zdrojů však, pomineme-li legendy, uvádí, že se historie pěstování kávy začala psát kolem roku 575 v Jemenu. V arabském městě Mokka vzniklo centrum pro obchod s kávou, které mělo význam až do 15. století.
V roce 1616 se Holanďanům podařilo získat semínka či rostlinky kávovníku, a díky tomu opustila káva Arabský poloostrov. Po Holandsku se dostala káva nejprve na Cejlon, Sumatru, Jávu a až poté do Evropy. To byla až někdy v 17. století. Rostliny kávovníku byly tak vzácné, že se za jejich poškození v 17. století ve Francii dostávalo ničitelům trestu smrti. Dnes se kávovník pěstuje ve Střední a Jižní Americe, odtud se rozváží do celého světa. V dnešní době je produkce natolik nadprůměrná, že se přebytečná káva likviduje.
Káva se dělí především podle kvality. Na světě se rozeznává kolem 60 druhů kávovníků. Pro přípravu kávy se však používají boby zejména dvou z nich - Coffea Arabica a Coffea canephora (robusta). Arabica je křehký keř náchylný na počasí a parazity, proto se pěstuje zejména v hornatých oblastech (nadmořské výšky 500 až 2000 metrů), kde je sice chladněji, ale mráz jen zřídka.
Robusta je pěstován v nadmořské výšce 200 až 500 m nad mořem, kde je především vlhko a teplo. Čím vyšší je nadmořská výška, tím je káva aromatičtější. Káva Arabica je jemnější, voňavá a mírně kyselá. Zatímco káva Robusta je silná a hořká. Z celosvětové sklizně připadá 70% na Arabicu, 25% na Robustu a zbývajících 5% na ostatní druhy, které nejsou tak známé. Hlavní oblasti pěstování kávovníků jsou: Jižní Amerika (Kolumbie, Brazílie, Kostarika a Guatemala) Východní Afrika (Etiopie, Keňa, Tanzanie) a oblast Pacifiku (Jáva, Sumatra, Nová Guinea).
Květ kávovníku je podobný květu jasmínu a odkvétá zhruba po 32 hodinách, poté vyrůstá plod. Výrobce kávy ovšem zajímají boby, které se nachází uvnitř plodu. Sklizeň probíhá dvěma způsoby. Prvním je ruční, opakovaná podle toho, které plody jsou zralé, nebo druhá možnost, kdy sklizeň probíhá najednou, když je většina plodů již zralá. Po sklizni se káva dále upravuje. Nejprve se odstraní dužina a pergamen, poté se káva praží a mele.
Foto: Profimedia
autor Fendryska
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena