
Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.
Polenta, to je kukuřičná kaše v italském podání. Je jednou ze základních, tradičních jídel v Itálii, velké oblibě se těší zejména na severovýchodě země, kde se perfektně daří kukuřici. Kdysi bývala jídlem chudých, dnes ji najdete na jídelním lístku každé italské restaurace.
->Pečená polenta s dipem krok za krokem
Polenta se podává buďto samostatně - nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzola a s dobrým vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině.
-> Italská kuchyně: Jak se co nejvíc přiblížit autentické chuti těstovin?
K přípravě pravé italské polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl.
Kukuřičnou kaši můžete podávat s nejrůznějšími omáčkami nebo ji nechat vychladnout a zapéct v troubě. V Itálii je klasikou polenta se šunkou a sýrem.
Připravuje se tak, že z hotové, vychladlé polenty vykrájíme noky, ty naskládáme do zapékací mísy a každou vrstvu proložíme kostičkami šunky a strouhaným sýrem.
Poslední vrstvu musí tvořit opět polenta, tu polijeme rajskou omáčkou, posypeme sýrem a necháme zapéct. Pokud se vám nechce vykrajovat noky, kaši v míse prostě jen rozprostřete. Polenta se dá také smažit a grilovat.
-> Děti je zbožňují, dospělí také! Špagety s rajčatovou omáčkou po každé jinak
Pro přípravu polenty se hodí jak kukuřičná mouka, tak kukuřičná krupice. Výsledná kaše se liší pouze v jemnosti. Instantní kukuřičnou polentu připravíme ještě rychleji a nemusíme nic míchat - je hotová již za tři minuty!
Recepty s polentou, které by vám neměly ujít:
Zapečená polenta s květákem a rajčatovou omáčkou
Polentový slaný koláč se špenátem a nivou
Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena