Petržel je v našich kuchyních velice používaná. Polévky, omáčky, saláty a další pokrmy se bez její zvláštní a velice výrazné chuti neobejdou. Možná ale nevíte, že pochází z východní části Středomoří.
Znaly ji a používaly již antické národy, pro které byla zároveň symbolem radosti a slávy. O rozšíření petržele do celé Evropy se zasloužil sám císař Karel Veliký.
Je známo několik odrůd. Jedny se pěstují pro kořen, jiné pro nať. Obojí v kuchyni můžeme použít. Petržel však můžeme používat nejen jako koření, zeleninu při vaření, ale i jako léčivo, v čerstvém nebo sušeném stavu.
Celou petržel máme oblíbenou pro velký obsah vitamínu, ale také pro obsah karotenu, flavonoidů a léčivé silice, které dráždí ledviny a působí močopudně. Ve větším množství však vyvolávají pocity opojení, bolesti hlavy, překrvení sliznic trávicího traktu. Proto by měly být těhotné ženy v konzumaci této aromatické zeleniny raději střídmé. Petržel obsahuje také dobře a rychle stravitelné stopové prvky a minerály. Patří sem např. železo, měď, hořčík, draslík. Použití petržele je tedy na místě i při výrobě přípravků, které se doporučují při běžných trávicích potížích, včetně zácpy, nadýmání, nevolnosti po jídle, které působí protizánětlivě a mají pročišťující vliv na ledviny a močové cesty.
V lidovém léčitelství se používá při zánětech prostaty, menstruačních poruchách, při zažívacích potížích. Sušená petržel je součástí urologických čajů. Bývá považována za účinné afrodiziakum. Odvar z petrželové natě působí jako vlasové tonikum, které může oživit mastné a nepěkné vlasy.
Pokud vyžadujeme čerstvou petrželovou nať, pak je možné si ji doma udržet, aniž bychom museli mít zeleninu na zahrádce. I v zimě si zelenou nať můžeme vypěstovat doma - seříznutý vršek kořene postavíme na talířek s vodou na teplé a světlé místo. Pak již stačí jen podle potřeby sestřihávat kousky zelené natě na dochucení nebo na ozdobu hotového pokrmu.
Čerstvý a jemně nastrouhaný kořen je velice vhodný do směsí zeleninových nebo masových salátů. Například spolu s další kořenovou zeleninou, jako je celer a mrkev, s přidáním cibule a šťávy z citronu, získáme vynikající salát, který nás v horkých letních dnech příjemně osvěží. Stačí jej už jen mírně osolit, opepřit a osladit cukrem. Lze přidat bílý jogurt nebo kysanou smetanu. Více však asi známe použití pro přípravu svíčkové omáčky, kde rozhodně nesmí chybět dostatečné množství kořene petržele. Přidává se do polévek, k ochucení pečeného nebo dušeného masa, atd.
Petržel je vhodná také k dochucení vařeného rybího masa. Použít můžeme co nejčerstvější máslo, do kterého podle chuti přidáme například právě nastrouhaný křen nebo jemně nasekaný kopr, pažitku či petrželku. Stejně tak lze použít lahůdkovou cibuli, strouhané nakládané okurky nebo další pikantní přísady.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena