
Majonéza je velmi oblíbená pro své mnohostranné použití a své významné místo zaujímá hlavně v době nastávajících Vánoc a silvestrovských oslav. Jak na domácí majonézu, aby se opravdu podařila?
Základní majonéza pochází z francouzské kuchyně a je složena z čerstvých žloutků, oleje a octa nebo citronové šťávy.
Ze základní majonézy se připravují další druhy plné chutí.
-> Studené omáčky k chuťovkám: Začněte základní majonézou a kombinujte
Suroviny: 2 žloutky, 30 dkg oleje, 2 lžíce octa nebo šťáva z poloviny citronu, sůl
Postup:
-> Jak na bezchybnou domácí majonézu a jakých chyb se vyvarovat
Aby se majonéza nesrážela, je třeba dodržovat přesně postup přípravy.
Suroviny: 30 dkg majonézy, 2 lžíce octa nebo citronové šťávy, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžička moučkového cukru, špetka bílého pepře, několik kapek worcesterové omáčky a špetka soli
Postup:
Když dodržujeme správný postup, neměla by se majonéza základní, ani kořeněná srazit. Pokud ale připravujeme majonézu poprvé, stát se to může.
Do čisté mísy vložíme 2 čerstvé žloutky a dbáme na to, aby byly důkladně oddělené od bílků.
Trochu je osolíme a přesně podle návodu začneme připravovat novou majonézu.
Když začne houstnout, přidáváme po troškách i majonézu sraženou, dokud ji všechnu nevmícháme. Pak majonézu dohotovíme podle uvedené receptury.
Recepty, které se mohou hodit:
Recept na originální bramborový salát
Vánoční bramborový salát s petrželkou
Bramborový salát s vejci a řapíkatým celerem
Veganské Vánoce: Bramborový salát a smažená hlíva krok za krokem
I bez masa lze vytvořit vynikající menu na Štědrý večer. Přesvědčte se o tom s naším receptem krok za krokem.
Jak očistit kapra, aby se zbavil chuti bahna? Stačí pár správných řezů a získáte dokonalou rybu
Kapra můžeme celkem snadno zbavit kostí i pachuti. Když víme, jak na to. V našem videonávodu se dovíte, kudy vést správné řezy a co udělat proto, aby kapří maso nechutnalo jak bláto z rybníka.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena