Při výběru ovoce a zeleniny si rozhodně všímáme stavu jednotlivých kousků. Aby ovoce nebylo nahnilé, zelenina oschlá. Podívejme se tedy, jak dobře vybírat čerstvou zeleninu.
"Musíš jíst hodně ovoce a zeleniny, abys byl zdravý", tak tuhle větu už každý z nás slyšel mnohokrát, ale rozhodně nelze tvrdit, že jakákoli zelenina a jakékoli ovoce jsou opravdu pro náš organismus to nejlepší. Nikdy do obchodu nechodíme s prázdným žaludkem, jelikož by se naprostá většina z nás obloukem vyhnula právě zdravému sortimentu.
Střed hlávky zlehka stiskneme, zda je pevný. Pokud je měkký, má hnědé skvrny nebo poškozená místa, rozhodně zelí nekupujeme.
Ke zjištění, zda je fazolový lusk čerstvý, podržíme jej mezi ukazováčkem a palcem, zlehka jej ohneme. Čerstvý musí prasknout, postarší lusk bude gumový, ohne se, ale nepraskne.
Odhrneme spodní listy a podíváme se mu na růžičky, dole u košťálu hledáme, zda v nich není hmyz, není nahnilý či se neobjevují černé skvrnky. Čerstvý květák musí mít bílé a tvrdé růžičky.
Čerstvý salát má listy pevné, křupavé a nepoškozené, má jasnou barvu. Rozhodně nekupujeme takový, co má barevné skvrny a oschlé či jen trochu nahnilé listy, byť třeba jen jeden a mírně.
Do salátů se hodí červená, žlutá a oranžová. Nekupujeme takovou, co je potlučená, projevuje známky hniloby, je měkká a scvrklá.
Čerstvé okurky jsou pevné, rovné a mají lesklou slupku. Pozor dáváme zejména na konce, jakmile jsou měkké, je to první známka toho, že okurky nejsou čerstvé a vydrží stěží pár dní. Totéž platí i pro cuketu, ta však bývá měkká i uprostřed.
Přednost mají ty nebalené, které si můžeme vybrat. Nesmí být mokré, měkké a musí vonět. Pozor na balené houby - většinou vypadají čerstvě jen vrchní kousky, ale když je doma rozbalíte, zjistíte uprostřed hnilobu, bývají zapařené. Takové jsou silně nevhodné pro konzumaci.
Nekupujeme otlučená, nedozrálá, ani přezrálá rajčata - ta jsou velmi měkká a dlouho nevydrží. Pokud máme možnost, kupujeme raději rajčata se stopkou, ne otrhané samotné plody. Podléhají rychleji zkáze, kdežto se stopkou vydrží déle čerstvá, doma si jich pak vždy utrhneme jen tolik, kolik ihned spotřebujeme.
Vybíráme takový, který má hlavičku kulatou, pevnou a slupka je suchá. Vyhýbáme se česneku, který má měkké a scvrklé stroužky, zelené výhonky, zkontrolujeme spodní část (u kořínků se často objevuje plíseň).
Nesmí být scvrklé, popraskané a měkké. Také pokud se začínají objevovat první klíčky, jejich nákup se nedoporučuje.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena