Každá bylinka má svůj účinek.Když potřebujeme zkrásnit a zeštíhlit, vyplatí se sáhnout třeba po pažitce, šalvěji, estragonu nebo šťovíku.
Už naše babičky věděly, že lidové léčitelství má přímo zázračné účinky na fyzické i psychické zdraví. A když šlo o krásu a štíhlost, o to víc se o zelené rostlinky začaly zejména ženy zajímat.
Smetanka má vysoký obsah draslíku a má močopudné a detoxikační účinky. Čerstvé listy smetanky se hodí na přípravu čerstvých salátů, vařené a dušené zeleniny nebo jako ozdoba pokrmu, která na talíři přes své účinky rozhodně nesmí zůstat.
Šťovík mnozí z nás znají od dětství. Obsahuje kyselinu šťavelovou, která významně podporuje trávení a zároveň brání vstřebávání tuků střevem. Obsahuje dost vitamínu C. Šťovíkem výborně doplníme pokrmy z ryb (tresku, pstruha, lososa, tuňáka a další). Přimíchává se do salátů a omáček.
Díky vitamínu C je řeřicha významným spalovačem tuků. Řeřicha navíc obsahuje chrom, který snižuje chuť k jídlu. Řeřichou můžeme ozdobit jakýkoli obložený chléb, hodí se k tvarohovým pomazánkám, ale často se přidává i do omelet a míchaných vajíček.
Bylinka s odvodňujícími účinky a podporující trávicí procesy. Možná i proto je proto oblíbená v italské kuchyni. Používá se do omáček k těstovinám, sype se s ní oblíbená mozzarella, rajčatové saláty, polévky. Bazalka bývá součástí i kořenících směsí na pizzu.
Estragonové podlouhlé lístky mají svou charakteristickou vůni a chuť. V pokrmu jde snadno rozpoznat. Urychluje látkovou výměnu a podporuje spalování tuků. Má uklidňující účinky na psychiku, čaj z estragonu je báječný při dlouhodobém stresu a při poruchách spánku.
Pažitka je v naší kuchyni velmi oblíbená a díky za to. Bohaté množství éterických olejů z ní dělá bylinku, která nejenže dobře chutná, zdobí, ale dokáže tělo povzbudit k lepší spotřebě kalorií. Pažitku tepelně neupravujeme, rychle ztrácí svou kořennou cibulovou chuť.
Bylinka chutnají nahořkle, snižující hladinu cukru v krvi a chuť k jídlu. Díky popíjení z šalvějového čaje se budeme cítit i po menších porcích jídla sytější a navíc v případě potíží vyléčíme i záněty dutiny ústní. V pokrmech se často přidává do pokrmů z jehněčího a vepřového masa., také ryb.
Bylinky užijeme při péči o pleť a pokožku celého těla. Stačí se podívat na složení kosmetických výrobků, řada z nich nedá dopustit právě na účinky přírodních složek. Samotné rostlinky si lze přichystat i v domácím prostředí tak, aby byly použitelné jako maska nebo pleťová voda.
Pro léčbu akné vybíráme bylinky s hojivým a protizánětlivým účinkem, ty má třeba černý bez, jitrocelové lístky nebo květ z jetele lučního.
K omývání pleti se hodí připravený roztok z podbělu s uklidňujícími účinky. Stačí čerstvý podběl (listy i květy) rozmačkat a zalít převařenou vodou. Po odležení (asi 24 hodin) máme připraven účinkující hojivý roztok, kterým omýváme pleť. Při přípravě bylinek k péči o pleť je třeba vyvarovat se kovových misek a jakýchkoli jiných kovových předmětů.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena