Borůvky patří k nejvyhledávanějším, ale i nejhodnotnějším letním plodům. Chutnají i uzdravují.
Pokud jste věnovali svůj čas k přečtení článků Vydejte se na sběr borůvek: Na koláč, knedlíky i marmeládu a Borůvka černá - využití a zpracování plodů, určitě se budete chtít dozvědět i o blahodárných účincích těchto bobulí.
Plody i listy borůvky jsou drogou, která se využívá nejen v lidovém léčitelství, ale také ve farmaceutickém průmyslu. Plody skrývají velké množství tříslovin a glukokininů (myrtilin), cukry, organické kyseliny, pektin, barviva karoteny, dokonce mangan, významná barviva anthokyany a především drogu Fructus myrtilli. Tuto drogu, také třísloviny a vitamín C ,obsahují i listy.
Barviva plodů příznivě ovlivňují náš zrak, regeneraci rodopsinu (očního purpuru). Ten zvyšuje zrakovou ostrost a je nezbytný při vidění ve tmě i umělém osvětlení. Borůvky proto byly např. nezbytnou součástí jídelníčku letců za 2. světové války. Dodnes se využívají ve farmacii k výrobě očních přípravků a v jídelníčku je mají letci i kosmonauti.
Z listů borůvek se v lidovém léčitelství i průmyslově vyrábějí diabetické čajové směsi. Zmíněné glukokininy snižují hladinu krevního cukru. Borůvka je označována za rostlinný inzulín. Ze sušených plodů i listů se připravují směsi protiprůjmové. Borůvky zmírňují střevní i žaludeční potíže, odpuzují střevní parazity. Úlevu působí i při menstruačních bolestech, uvolňují svaly a křeče. Odvar z listů dobře poslouží i jako náhražka pravého čaje. Plody borůvky, hlavně čerstvé, příznivě ovlivňují hojení a obnovu sliznic. Mají vysoký dezinfekční účinek a odvar z borůvek sušených je vhodným kloktadlem při zánětech ústní dutiny.
Borůvky jsou velmi bohaté na živiny, což blahodárně působí na celkovou vitalitu a obranyschopnost organismu . Působí jako antioxidant a chrání naše tělo před volnými radikály, viry a bakteriemi. Látky obsažené v borůvkách pomáhají při zklidnění nervů a odbourávání stresu. Pravidelné používání odvarů a obkladů může zmírňovat i některé kožní neduhy a alergické problémy. Borůvky také blahodárně působí na krevní oběh, pročišťují i ledviny a močové cesty. Z listů a plodů lze připravovat odvary a zápary, které používáme vnitřně, na zánětlivá místa i zevně.
10 g sušených borůvek přelijeme 250 ml vařící vody a necháme pod pokličkou asi 15 minut luhovat. Pak scedíme a pijeme při potížích několikrát denně. Při průjmu lze rozžvýkat a jíst hrstku sušených bobulí i přímo.
Čerstvé borůvky seženeme v létě na tržnicích, sušené bobule, listy nebo dokonce borůvkový extrakt lze koupit v bylinářských obchodech. Jejich cena je ale poměrně vysoká.
Určitě tedy stojí za to, nasbírat si v létě vlastní zásobu borůvek. Nejen k přípravě dobrot, ale i k vytvoření zásob vitamínů na zimní období.
Borůvkový koláč s tofu krok za krokem
Z tofu se dají vytvořit i výborné sladké moučníky. Pojďte se o tom přesvědčit a upečte si s námi vynikající borůvkový koláč.
Tip na víkend: Nadýchaná borůvková bábovka s jogurtovou polevou
Vyzkoušejte nadýchanou borůvkovou bábovku s jogurtovou polevou. Dnes se ji naučíme krok za krokem.
Skvělé recepty z borůvek
Kynuté borůvkové knedlíky
(doba přípravy 1 hod )
Chutné borůvkové muffiny
(doba přípravy 30 min )
Borůvkové pohlazení
(doba přípravy 1 hod )
Plněné borůvkové knedlíky
(doba přípravy 30 min )
Borůvkové koláčky s tvarohem
(doba přípravy 1 hod )
Borůvkové pancakes
(doba přípravy 30 min )
Borůvkový koláč s drobenkou
(doba přípravy 1 hod )
Foto: Profimedia
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena